یک‌شنبه 30 دی 1403

کشاورز عاشقی که امروز پدر زرشک اصفهان است / 35 سال پر از سختی و زیبایی برای رسیدن به بهترین محصول

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
کشاورز عاشقی که امروز پدر زرشک اصفهان است / 35 سال پر از سختی و زیبایی برای رسیدن به بهترین محصول

حاج سیف الله معینی که دانش کشت زرشک را در خراسان جنوبی فراگرفته و سالیان سال است به استان اصفهان و شهرستان برخوار منتقل کرده، اکنون دیگر لقب «پدر زرشک استان اصفهان» را به خود گرفته است. او از علاقه اش به کشت زرشک می گوید.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ برای ملاقات او باید به مزرعه اش می رفتم؛ مزرعه ای سرسبز در صحرای محله کربکند دولت آباد. ساعت 3 بعد از ظهر با او قرار گذاشتم.

وارد مزرعه که شدم داشت با مشتری هایش صحبت می کرد، مشتری هایی که آمده بودند از او نهال و درختچه بخرند و برای خود کشت جدیدی راه اندازی کنند.

او به آنها مشاوره می داد و می گفت «الان فصل مناسبی برای کاشت نیست و ممکن است محصول ندهد».

نزدیکتر شدم و با او سلام و احوال پرسی کردم؛ با اینکه دو سال پیش همدیگر را دیده بودیم اما چهره ام خوب در ذهنش مانده بود.

پس از اینکه مشتری هایش را راه انداخت، آمد پیش منی که داشتم در مزرعه اش قدم می زدم و نظاره گر تابش خوردشید به دانه های سرخ زرشک ها بودم.

بسم الله، مصاحبه را شروع می کنیم... او خودش را اینگونه معرفی می کند:

«سیف الله معینی هستم، پدر زرشک استان اصفهان؛ 35 سال است که مشغول برداشت زرشک هستم، 10 سال در قائنات خراسان جنوبی و 25 سال هم اینجا در کربکند مشغول کشت زرشک هستم.»

تصمیم ما از سفر به خراسان جنوبی این نبود؛ قسمت این بود

از درباره تصمیمش به کشت زرشک می گوید: تصمیم ما این نبود که به خراسان جنوبی برویم و از آنجا زرشک و زعفران بیاوریم و فکرش را نمی کردیم، ناخودآگاه قسمت بود که یک چاه آب برای کشاورزی و کشت گندم و صیفی جات در قائنات خریداری کنیم.

وقتی چاه را خریدیم، چاه خودش 4-5 هکتار زعفران و زرشک داشت که البته درخت های زرشک و پیازهای زعفران کم سن و سال بودند.

آنجا هیچ کاره زرشک بودیم و فقط کاشت و برداشت را به صورت خانوادگی یاد گرفتیم؛ وقتی که دیگر تصمیم به برگشتن از خراسان جنوبی گرفتیم، دو هزار اصله درخت با خود به اصفهان آوردیم و اینجا در این مزرعه کاشتم که الحمد الله بهتر از قائنات به ما محصول می دهد.

حاج سیف الله می گوید از سراسر استان اصفهان و حتی استان های اطراف مانند تهران و قم هم به مزرعه اش می آیند و محصولات او را از تولید به مصرف خریداری می کنند.

حاج سیف الله معینی و خانواده اش علاوه بر برداشت و جداسازی دانه های زرشک که بعدا خشک می شود و روی غذاهای ما دلبری می کند، آب زرشک را هم فراوری می کنند و در اختیار مشتریان قرار می دهند.

عشق بازی به سبک حاج سیف الله معینی

او می گوید: خودمان که مشغول این کار هستیم و عشق این کار را داریم، واقعا لذت برده ایم و می بینیم که یک نوع عشق بازی است و به جوان ها هم مشاوره می دهیم که اگر دوست دارند به سمت کشت زرشک بروند.

حاج سیف الله از سختی های برداشت زرشک هم گفت. او معتقد است بر خلاف رنج و سختی که خود و خانواده اش متحمل می شوند، اما در واقع بهترین کشت را انجام می دهند، آنهم به چند دلیل؛ اولین دلیل اینکه دزد به سراغ این محصول نمی آید، دومین دلیل اینکه درختان زرشک درصورت مراقبت کافی تا 150 سال عمر می کند و سومین دلیل اینکه نیازی به هیچ سمی ندارد.

او می گوید: 2 هزار درختی را که در ابتدا کاشتیم، توسعه دادیم و پاجوش هایش را کاشتیم و اکنون به 30 هزار درخت افزایش پیدا کرده است.

محصولی که در کهن سالی نیاز کمتری به آب دارد

حاج سیف الله درباره آبیاری درختان زرشک می گوید: زمانی که این درخت ها کاشته می شود ما به همه توصیه می کنیم که از اول تابستان به مدت دو سال، 7 روز به 7 روز آبیاری کنند، بعد از دو سال که این درخت در زمین ریشه دوانید و به اصطلاح «گرفت»، می شود 15 روز به 15 روز هم آنها را آبیاری کرد. مخلص کلام اینکه هر چه سن و سال درخت بیشتر شود، می توان دیر به دیر آن را آبیاری کرد و هیچ مشکلی برای آن به وجود نمی آید.

او به محصول خود اشاره می کند و می گوید: ما درخت 25 ساله را از ابتدای سال تا کنون 5 مرتبه آبیاری کرده ایم؛ یعنی حدودا 40 روز به 40 روز و اکنون درحال چیدن زرشک های آن هستیم.

وقتی که از حاج سیف الله می خواهم که صحبت پایانی خود را در قالب توصیه به افرادی که می خواهند کشت زرشک را به تازگی آغاز کنند بگوید، این چنین بیان می کند: اولا که از 100 یا 50 درخت کار را آغاز کنند و بکارند، بعد این درخت ها "کلاه خودش را قاضی می کند" و 5 سالش که شد، پاجوش می دهد و اینها را می توان کاشت و دیگر نیازی به خرید درخت جدید نیست.

انتهای پیام /

کشاورز عاشقی که امروز پدر زرشک اصفهان است / 35 سال پر از سختی و زیبایی برای رسیدن به بهترین محصول 2
کشاورز عاشقی که امروز پدر زرشک اصفهان است / 35 سال پر از سختی و زیبایی برای رسیدن به بهترین محصول 3