کشف خیابانهای چهارهزار ساله در عربستان
تهران - ایرنا - باستانشناسان یک شبکه بزرگراهی چهارهزار و پانصد ساله را در عربستان کشف کردند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی لایوساینس، باستانشناسان در شمال غربی عربستان یک مجموعه از خیابانهای چهار هزار و 500 ساله را کشف کردند که در محاصره قبرهای باستانی هستند. به گفته محققان این خیابانها که طولانیترینشان 170 کیلومتر طول دارد، آبادیها را به یکدیگر متصل کرده و نوعی شبکه بزرگراهی باستانی را تشکیل میدادند.
به گفته متیو دالتون، از پژوهشگران دانشگاه استرالیای غربی و مولف ارشد این تحقیق، برای علامتگذاری برخی از این خیابانها از سنگهای قرمز استفاده شده است اما اغلب آنها پس از آن تشکیل شدند که جای پای مردمان دوران باستان و سم حیوانات اهلی آنها راه را هموار کرده بود. شواهدی از وجود این نوع از معابر در جنوب عربستان و یمن هم وجود دارد.
این معابر باستانی سفرهای طول و دراز را تسهیل میکردند. دالتون در این باره میگوید: مردم با دنبال کردن این معابر از شمال تا جنوب دستکم مسافتی 530 کیلومتری را میپیمودند.
دالتون خاطرنشان کرد: درباره مراسمی که در این معابر یا مقبرهها برگزار میشده اطلاعاتی در دست نیست. اسکلتهای موجود داخل مقبرهها وضع نامطلوبی دارند و بعضی از این آرامگاهها مورد دستبرد قرار گرفتهاند اما میتوان گفت که از آنها برای یادبود و گرامیداشت مردگان استفاده میشده است.
تقریبا همزمان با آن که این معابر گورستانی ساخته شدند، مصریان باستان اهرام را ساختند. در همین اثنا از بینالنهرین تا شمال عربستان چند تمدن شکوفا شدند، شهرها ساختند و به ساخت معابد هرم مانند موسوم به زیگورات روی آوردند. دالتون معتقد است با وجود فرهنگهای روبه رشد و شکوفایی در مصر و بینالنهرین، مردم عربستان در ساخت معابر گورستانی و مقبرههای اطراف آنها از همسایگانشان الهام نگرفتند. وی بر این باور است که ساخت این تشکیلات ایده خود مردمان بومی بوده است چون مردم عربستان هزاران سال قبل از ساخت اهرام در مصر، سازههای سنگی بزرگ میساختند.
جزئیات بیشتر در این باره در مجله The Holocene منتشر شده است.