سه‌شنبه 6 آذر 1403

کیفیت پایین و قیمت بالای میوه‌های نوروزی کار دست مسئولان داد / میوه‌های خراب به مردم فروخته می‌شود؟

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
کیفیت پایین و قیمت بالای میوه‌های نوروزی کار دست مسئولان داد / میوه‌های خراب به مردم فروخته می‌شود؟

از 800 تن میوه تنظیم بازار نوروزی در خراسان جنوبی، حدود نیمی از آن و به طور دقیق 324 تن میوه باقی مانده است که حالا سازمان تعاون روستایی برای فروش آن اقدام به برگزاری مزایده کرده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل خاورستان، در اسفند سال گذشته و براساس مصوبه کمیته راهبردی میوه تنظیم بازار خراسان جنوبی، مقرر شد در روزهای پایانی سال و نوروز 1401، 800 تن میوه در سطح استان توزیع شود و به همین منظور هم ذخیره‌سازی میوه‌ها در دستور کار دستگاه‌های متولی قرار گرفت. از 25 اسفندماه هم توزیع 800 تن میوه شامل 400 تن پرتقال تامسون و والنسیا و 400 تن سیب زرد و قرمز آغاز شد.

قیمت تعیین شده از سوی ستاد تنظیم بازار برای پرتقال تامسون 10 هزار تومان، پرتقال والنسیا 12 هزار تومان، سیب قرمز 11 هزار تومان و سیب زرد 12 هزار تومان بود و مقرر شد این میوه ها با 10 تا 15 درصد زیر قیمت بازار به دست مصرف کنندگان برسد و مسئولان نیز در این خصوص بر قیمت مناسب، کیفیت مطلوب و توزیع صحیح این میوه ها تاکید کرده بودند.

اما اگرچه فراوانی کالا وجود داشت و قیمت‌گذاری میوه تنظیم بازار برای عید؛ پایین‌تر از قیمت بازار بود، ولی کیفیت برخی میوه‌ها طوری بود که صدای مردم را درآورد.

در واقع بسیاری از شهروندان معتقد بودند که کیفیت و قیمت میوه تنظیم بازار با یکدیگر همخوانی ندارد و در این خصوص نسبت به لکه دار بودن میوه ها، درشت و ترش بودن پرتقال های تامسون، پفکی بودن سیب های قرمز، ریز بودن سیب های زرد و... گلایه داشتند.

حالا با گذشت بیش از 40 روز از زمان آغاز توزیع این میوه ها، گویا مقادیر زیادی از محصول روی دست تعاون روستایی باد کرده است و به همین دلیل هم سازمان تعاون مرکزی روستایی ایران اعلام کرد که مازاد میوه های تنظیم بازاری نوروز 1401 موجود در سردخانه های خود را به مزایده گذاشته است.

آگهی مزایده باقی مانده میوه های تنظیم بازاری

این سازمان از تمام متقاضیان دعوت به عمل آورده ظرف مدت سه روز از درج این آگهی و تا 4 اردیبهشت، درخواست های خود را در تهران به سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران واقع در تهران - خیابان ولیعصر - بالاتر از میدان ولیعصر - روبه روی سینمای آفریقا - پلاک 1813- طبقه اول (دبیرخانه کمسیون معاملات) و در سایر استانها به دفتر مدیر سازمان تحویل و رسید دریافت نمایند.

بر اساس این گزارش، مانده میوه تنظیم بازاری باقیمانده در انبارهای 28 استان کشور، 12 هزار و 250 تن است. در خراسان جنوبی نیز از 800 تن میوه تنظیم بازار نوروزی، حدود نیمی از آن و به طور دقیق 324 تن شامل 129 تن سیب، 186 تن پرتقال تامسون و 9 تن پرتقال والنسیا باقی مانده است.

برخی شنیده ها حاکی از این است که با توجه به کیفیت پایین این میوه ها، تنها موارد مصرف این محصولات می تواند در چرخه خوراک دام و یا تولید کنسانتره قرار گیرد از این رو سازمان تعاون روستایی باید این میوه های مازاد را به جای چرخه مصرف در سبد خانوار، در چرخه مصرف دامی و یا کنتسانتره قرار دهد.

برخی از شهروندان هم دلیل فروش نرفتن میوه های تنظیم بازاری را کیفیت پایین و به نسبت قیمت بالاتر می دانند و این سوال برایشان ایجاد شده که چرا مسئولان متولی در ایام عید، این میوه‌ها را به قیمت کمتر عرضه نکردند تا حالا با کیفیت پایین‌تر از قبل؛ روی دستشان بماند؟

میوه خراب و معیوب به کسی داده نمی شود

بیکس در گفتگو با خبرنگار خاورستان، اظهارکرد: جهاد کشاورزی عضو کمیته راهبردی میوه تنظیم بازار است و باید اطلاعات دقیق را از سازمان تعاون روستایی به عنوان دبیر این کمیته دریافت کرد.

وی با اشاره به اینکه قرار است قیمت جدید این میوه ها در کمیته راهبردی میوه تنظیم بازار مشخص و اعلام شود، گفت: میوه خراب و معیوب به کسی داده نمی شود، بلکه از همان ابتدای توزیع هم میوه های خراب؛ جدا و سورت بندی می شد و اکنون هم همین روال خواهد بود.

وی افزود: هم اکنون هم سردخانه ها تحت نظارت است، اما همیشه و در حالت طبیعی ممکن است 10 درصد میوه ها کپک بزند و تاکنون بیشتر از این نبوده است.

وی ادامه داد: دستور سازمانی است که هیچ میوه خرابی حتی به اندازه یک خال هم به مردم داده نشود و هم اکنون هم میوه ها در سردخانه موجود است و می توان به صورت حضوری و از نزدیک بازدید و گزارش تهیه کرد.

مقدار میوه تامین شده بر اساس مصوبه کمیته راهبردی

مصطفی هاشمی پور مدیر بازرگانی سازمان تعاون روستایی خراسان جنوبی نیز در گفتگو با خبرنگار خاورستان؛ اظهارکرد: بر اساس تصمیم کمیته راهبردی میوه تنظیم بازار استانی، تامین یک هزار تن میوه شب عید مصوب شد که در نهایت در این خصوص؛ 800 تن میوه برای عید نوروز تامین شد.

وی افزود: تعیین میزان میوه مورد نیاز دست یک نهاد یا سازمان نیست بلکه بر اساس تصمیم کمیته راهبردی میوه تنظیم بازار که متشکل از نماینده استانداری، سازمان بازرسی، تعاون روستایی، سازمان جهاد کشاورزی و... است، عمل می شود و در واقع این کمیته است که تعیین می کند چه میوه هایی و به چه میزانی تامین شود. ما هم یک کیلو میوه؛ کمتر یا بیشتر از میزان مصوب شده نمی توانیم بیاوریم.

او گفت: با توجه به اینکه بر اساس دستورالعمل کمیته راهبردی میوه؛ طرح فروش و توزیع میوه های تنظیم بازاری عید نوروز در 23 فروردین به پایان رسیده است، اکنون مجوز فروش باقی مانده این میوه ها را از سازمان مرکزی تعاون روستایی گرفته ایم و قرار است به بخش خصوصی، میوه تره باری ها و یا برای صادرات فروخته شود.

میوه ها سالم است

مدیر بازرگانی سازمان تعاون روستایی خراسان جنوبی با بیان اینکه میوه ها کاملا سالم و کیفیت خوبی دارد و هیچ مشکلی ندارد و بازدید روزانه هم از آن انجام می شود، اظهارکرد: در واقع اگر میوه ها خراب می شد که اصلا نمی توانستیم آن را بفروشیم، اما اکنون فروش باقی مانده میوه ها را در دستور کار داریم.

به اعتراض مردم توجه نمی کردیم!

هاشمی پور در خصوص نارضایتی مردم از کیفیت میوه های تنظیم بازاری از همان اول طرح فروش، گفت: کیفیت این میوه ها در 10 کانال بررسی می شود و تمامی نهادهای نظارتی استان هم کیفیت این میوه ها را از نظر اندازه و کیفیت تایید کردند. اما متاسفانه برخی از میوه فروشی ها میوه های دیگری را قاطی می کردند و به همین دلیل هم مردم نسبت به کیفیت آن اعتراض داشتند.

وی افزود: ما هم چون کار برایمان مهم بود، خیلی به این مسائل توجه نمی کردیم، چرا که استاندار، سازمان بازرسی، دادستان، صنعت، معدن و تجارت و تمام افراد خبره ای که از میوه های تامین شده بازدید کردند، هیچ نقطه ضعفی در کیفیت، سایز و اندازه میوه ها اعلام نکردند که می توان این موضوع را از نهادهای نظارتی که بازدید کردند سوال کرد.

او ادامه داد: قیمت میوه هم به صورت متمرکز در ستاد مرکزی تعاون روستایی اعلام شد و سازمان مرکزی تعاون روستایی و کمیته راهبردی ملی، پس از کارشناسی قیمت بازار، قیمت این میوه ها را اعلام کردند.

کاهش قیمت؛ فروش را بیشتر می کرد

مدیر بازرگانی سازمان تعاون روستایی خراسان جنوبی بیان کرد: شاید یکی از دلایل فروش کمتر میوه های تنظیم بازر نوروز، خرید محدودتر مردم بوده است. البته قیمت هم بی تاثیر نبوده است و حتما اگر قیمت ها پایین تر می بود، فروش هم بیشتری می شد، اما همانطور که گفته شد؛ قیمت این میوه ها بر اساس مصوبه سازمان مرکزی و کمیته راهبردی ملی بوده است.

هاشمی پور اظهارکرد: بحث اصلی طرح میوه تنظیم بازار این است که حتی برای ماه رمضان هم میوه در اختیار باشد تا در هر برهه ای که لازم باشد؛ جلوی افزایش قیمت در بازار گرفته شود. در ایام نوروز و بعد از آن که توزیع میوه تنظیم بازار در حال انجام بود، هدف اصلی جلوگیری از افزایش قیمت ها بود، مثلا اگر ما پرتقال تامسون را به 10 هزار تومان نمی فروختیم، دلال های بازار که به دنبال افزایش قیمت هستند، این میوه را به 15 و 20 هزار تومان هم می فروختند. یا سیب تنظیم بازاری که به قیمت 12 هزار تومان فروخته می شد، قیمت آن در همان مقطع و در بازار آزاد کمتر از 20 و 25 هزار تومان نبود. کارشناسان هم اجرای این طرح را موفق ارزیابی کرده اند.

وی در خصوص وضعیت فعلی میوه های تنظیم بازاری باقی مانده هم گفت: درصد خرابی میوه ها خیلی محدود است، چرا که شرایط نگهداری این میوه ها طوری بوده است که مشکلی برای آنها پیش نیامده است.

میوه های خوب و خراب با هم فروخته می شود

مدیر بازرگانی سازمان تعاون روستایی خراسان جنوبی در خصوص فروش میوه ها هم برخلاف نظر معاون سازمان جهاد، تصریح کرد: فروش میوه طوری خواهد بود که خرابی را مدنظر قرار نمی دهیم، متقاضیان خرید از میوه ها بازدید انجام می دهند و کسی که بخواهد میوه ها را ببرد، باید تمام آن را ببرد. در واقع اگر در بین میوه ها درصد کم خرابی هم وجود داشته باشد، خرید با وضعیت موجود است و ما چیزی را به عنوان میوه خراب شده، فاسد و ضایعات بیرون نخواهیم آورد.

او با اشاره به اینکه مجوزهای لازم گرفته شده و این میوه ها به بالاترین قیمت پیشنهادی فروخته خواهد شد، افزود: در این خصوص قیمت کارشناسی در کمیته راهبردی ملی تعیین شده و قرار است ابلاغ شود. میوه ها زیر قیمت تعیین شده فروخته نمی شود، بلکه به بالاترین قیمتی که برای دولت ضرر و زیانی نداشته باشد، فروخته خواهد شد.

انتهای پیام /