گام بلند معاونت امور زنان و خانواده در جهت ارتقای توان افزایی بانوان
تهران - ایرنا - معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده در تشریح عملکرد این معاونت در سالی که گذشت، خاطرنشان کرد: معاونت امور زنان و خانواده در سال 1398 با ابلاغ 179 شاخص عدالت جنسیتی به 22 استان و تدوین 10 لایحه حقوقی حمایتی برای زنان تلاش کرده، در جهت ارتقای توان افزایی زنان گام بردارد.
معصومه ابتکار روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار حوزه زنان و خانواده ایرنا با تاکید بر این که سال 98 سالی پرکار برای معاونت امور زنان بود، یادآور شد: معاونت در سالی که گذشت تمام توان و تلاش خود را در جهت تکالیفی که مقام معظم رهبری و رئیس جمهوری ابلاغ کردند و همچنین مبانی کلی عمومی که بر عهده معاونت بود گذاشت و با امکانات محدودی که داشت توانست این وظایف را با کارایی بالا به ثمر برساند.
سند ارتقای زنان طی 22 سفر استانی در 22 استان رونمایی شد
وی، محور اصلی فعالیت های معاونت را موضوع عدالت جنسیتی عنوان و تصریح کرد: بحث عدالت جنسیتی از لحاظ مفهومی از مبانی و مفاهیم دینی و صراحت قرآن کریم تبیین و تدوین شده زیرا براساس این مبانی دینی، برتری انسان ها در میزان تقوای آنان است نه جنسیت و قومیت و نژاد و اسلام تبعیض را برنمی تابد. در این راستا توانستیم در سال 98 علاوه بر ابلاغ شاخص های عدالت جنسیتی به دستگاه های مرتبط در استان های مختلف، با همکاری مرکز آمار برای شاخص ها شناسنامه تعریف کردیم که با حضور رئیس جمهوری رونمایی شد؛ به این معنا که 179 شاخص عدالت جنسیتی با توجه به شناسنامه دار بودن، به نوعی قابلیت محاسبه دارند.
ابتکار ادامه داد: مرحله بعد از ابلاغ این شاخص ها، تدوین و رونمایی سند ارتقای وضعیت زنان و خانواده با همکاری دانشگاهیان و نهادهای مدنی در استان ها بود که برای هر استان بر اساس شرایط جغرافیایی و اطلس وضعیت زنان هر استان سندی را آماده کردیم و طی 22 سفر استانی سند ارتقای وضعیت زنان در 22 استان رونمایی شد. قرار بود تا پایان سال تمامی استان ها دارای این سند شوند که در سال جدید و پس از برطرف شدن بحران کرونا انجام خواهد شد.
معاون رئیس جمهوری با بیان اینکه با تقسیم کار بین دستگاهی می توان در هشت محور شاخص های عدالت جنسیتی که عبارتند است از آموزش، بهداشت، ورزش، مشارکت اقتصادی، سیاسی، امنیت و خانواده به وضعیت مطلوبی دست یافت، گفت: رصد و پایش این شاخص ها در 22 استان انجام می شود که امیدواریم تحول بنیادین و مبتنی بر رویکرد برنامه ریز با شاخص های قابل پذیرش در وضعیت زنان به وجود آید.
پیگیری 10 لایحه حقوقی در سالی که گذشت
ابتکار با یادآوری این که در حوزه عدالت جنسیتی، بحث اصلاح و بازنگری قوانین یکی از کارهایی است که شورای فقهی و حقوقی معاونت آن را دنبال کرده، گفت: این شورا تاکنون 10 لایحه را پیگیری کرده است که پنج لایحه به دولت ارسال شده و پنج لایحه دیگر هم در دست تدوین داریم. ضمن این که پیگیر لوایح مربوط به تامین امنیت زنان در برابر خشونت که ماه های آخر سال 98 به دولت بازگشت، هم بودیم.
معاون رییس جمهوری، همکاری معاونت با مراکز تحقیقاتی و پژوهشی دانشگاه قم در جهت برگزاری نشست های فقهی و حقوقی را از مهمترین کارهای معاونت در سال 98 عنوان و خاطرنشان کرد: 6 جلسه نشست مباحث فقهی و حقوقی با حضور نمایندگان فقها و مراجع در قم برگزار شد که در آن مباحث گسترده ای پیگیری و به نتایج خوبی دست یافتیم. نشست هایی که از نظر ترویجی بسیار مهم بود.
از برقراری ارتباط مستمر با اقشار مختلف مردمی تا حمایت از صندوق های خرد روستایی
این مقام مسئول در ادامه گفت وگو، به 100 سفر استانی خود به منظور برقراری و پیگیری مستمر دغدغه ها و مسایل اقشار مختلف مردم در سال 98 اشاره کرد و گفت: همچنین در چهل روستا حضور پیدا کردیم و با زنان کشاورز و کارآفرین از نزدیک دیدار داشتیم.
استاندارسازی محصولات تولیدی زنان از دیگر تلاش های معاونت امور زنان در سال 98 بود که ابتکار درباره آن توضیح داد: خوشبختانه در همکاری معاونت با وزارت جهاد کشاورزی، 140 محصول استاندارد و 43 برند را زنان تولید کردند. ضمن این که حمایت از صندوق های خرد و تعاونی ها هم برای حمایت از زنان روستایی در دستور کار قرار گرفت و با کمک جهاد کشاورزی، بوم گردی و حمایت از تولیدات داروهای گیاهی هم به این کار اضافه شد.
ابتکار یکی دیگر از محورهای فعالیت معاونت را توان افزایی زنان در حوزه های اقتصادی عنوان و خاطرنشان کرد: در این محور، چند گروه مخاطب اعم از زنان سرپرست خانوار داریم که اکنون دو برنامه با همکاری وزارت کار و وزارت کشور برای توان افزایی زنان سرپرست خانوار در حال اجرا است که 12 هزار نفر را در برمی گیرد.
معاون رئیس جمهوری یادآور شد: حمایت از دختران جوان، استارتاپ ها و فعالیت هایی که در حوزه های فناوری های نوین شکل می گیرد را هم در دستور کار قرار دادیم. ضمن این که توان افزایی سازمان های مردم نهاد در حوزه زنان را با هفت دوره چهار روزه انجام دادیم که طی آن 1300 تشکل آموزش دیدند.
فعالیت گسترده کارگروه هنر و سینمای معاونت در جهت ارتقای جایگاه خانواده
ابتکار به فعال شدن کارگروه هنر و سینمای معاونت در سال 98 اشاره کرد و گفت: رونمایی مستندهای مربوط به سازمان های مردم نهادی که بیش از دهها سال در حال فعالیت هستند و عبارتند از سازمان مردم نهاد دارالاکرام با 70 سال سابقه کار، انجمن زنان ارمنی (هایگین) با 50 سال سابقه، تعاونی نجم و فعالیت های مرحومه اعظم طالقانی، خیریه عصمتیه و زنان زرتشتی ایران از مهمترین عملکرد کارگروه هنر و سینمای معاونت در سالی که گذشت بود و معاونت در نظر دارد این کار را برای سایر سازمان های مردم نهاد هم پیاده کند.
معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده یادآور شد: شاخص های خانواده یعنی سنجیدن وضعیت خانواده، اشتغال، سفر و غیره هم از محورهای معاونت است که این شاخص ها با 10 محور براساس مشورت روانشناسان، جامعه شناسان و کارشناسان تهیه و تدوین شده تا وضعیت خانواده را بسنجیم.
وی ادامه داد: طرح گفت وگوی ملی خانواده هم در دو سال اخیر در 58 شهر در 31 استان اجرا شده است. حاصل آن هم دو گزارش با عناوین واکاوی مهمترین مسائل اجتماعی از زاویه خانواده و دیگری بحث گفت و گوی ملی خانواده است تا با بهره گیری از آن چالش های خانواده را رفع کنیم.
ابتکار یادآور شد: ارتقای تاب آوری اجتماعی طرح دیگری بود که در سال 98 دنبال و در 506 محله کشور اجرا شد که بازخوردهای خوبی را شاهد بودیم. همچنین به همت بخش روابط عمومی معاونت، محصولات رسانه ای و پادکست اطلاع رسانی تهیه و منتشر شد ضمن این که کمپین زنان نسل تحریم و معرفی و رای دهی به زنان برتر کارآفرین در سال 98 شکل گرفت.
وی درباره فعالیت های بین المللی معاونت امور زنان و خانواده هم خاطرنشان کرد: رونمایی از مرکز بین الملل گفت و گوی خانواده به منظور ایجاد همکاری های لازم برای انتقال تجربه از فعالیت هایی بود که در سال 98 صورت گرفت ضمن این که گزارشی را برای اجلاس منطقه ای و بین المللی پکن با عنوان برنامه 25 آماده کردیم که گزارش وضعیت 25 سال اخیر جمهوری اسلامی ایران است. این گزارش بر اساس چارچوب زنان و بهداشت، زنان و آموزش، خشونت علیه زنان، زنان و اقتصاد، زنان و فقر، زنان و قدرت و تصمیم گیری، سازکارهای پیشرفت زنان، زنان و حقوق بشر و زنان و محیط زیست تهیه و تنظیم شده است.
از: فاطمه دهقان نیری
*س_برچسبها_س*