سه‌شنبه 17 تیر 1404

گام‌های بلندی در جهت تأمین انرژی پایدار؛ ظرفیت تجدیدپذیر‌ها تا پایان سال از رکورد 3000 مگاوات عبور می‌کند

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
گام‌های بلندی در جهت تأمین انرژی پایدار؛ ظرفیت تجدیدپذیر‌ها تا پایان سال از رکورد 3000 مگاوات عبور می‌کند

بنابر گفته مسئولان، انرژی‌های تجدیدپذیر با شتاب خوبی در حال توسعه‌اند و این امید است که تا پایان سال از رکورد 3000 مگاوات عبور کنیم.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ کیمیا قلی‌پور - در دنیای امروز، یکی از مهم‌ترین چالش‌ها، ناترازی در تأمین انرژی و مصرف آن است. با افزایش جمعیت و رشد صنعتی، نیاز به انرژی به طور چشمگیری افزایش یافته است. در این راستا، انرژی‌های تجدیدپذیر به عنوان یک راه‌حل پایدار و مؤثر در کاهش ناترازی انرژی معرفی شده‌اند.

انرژی‌های تجدیدپذیر به منابع انرژی اطلاق می‌شود که به طور طبیعی و به طور مداوم در دسترس هستند و می‌توانند به طور پایدار مورد استفاده قرار گیرند. این منابع شامل انرژی خورشیدی، بادی، آبی، زیست‌توده و زمین‌گرمایی هستند. برخلاف سوخت‌های فسیلی که محدود و تجدیدناپذیرند، انرژی‌های تجدیدپذیر به دلیل قابلیت تجدید و عدم تولید آلاینده‌های مضر، از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند.

انرژی‌های تجدیدپذیر و توسعه آن که محسن طرزطلب، رئیس سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) گفت: در دو دهه گذشته، توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر با سرعت کمی پیش می‌رفت، اما دولت سیزدهم با شتاب‌بخشی به این روند، ظرفیت افزوده شده را به 50 مگاوات در ماه رسانده است. تداوم این رشد برای تأمین پایدار برق کشور ضروری است. بر این اساس، دولت چهاردهم برنامه دارد ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر را به 30 هزار مگاوات برساند که از این مقدار، 25 هزار مگاوات به نیروگاه‌های خورشیدی و 5 هزار مگاوات به نیروگاه‌های بادی اختصاص خواهد یافت.

طرزطلب در ادامه بیان کرد: مجلس شورای اسلامی در برنامه هفتم پیشرفت کشور، هدف‌گذاری بسیار مهم و قابل توجهی را در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر انجام داده است و تکلیف کرده است که ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر کشور تا پایان این برنامه به عدد 12 هزار مگابات برسد. این هدف‌گذاری نشان‌دهنده عزم جدی کشور برای کاهش وابستگی به منابع فسیلی و حرکت به سمت استفاده از انرژی‌های پاک و سازگار با محیط زیست است.

انرژی‌های تجدیدپذیر با شتاب خوبی در حال توسعه‌اند

در ادامه هم عباس علی‌آبادی وزیر نیرو در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به رشد چشمگیر تجدیدپذیر‌ها گفت: وقتی کار را آغاز کردیم، حدود 1200 مگاوات ظرفیت انرژی تجدیدپذیر داشتیم. امروز این رقم از 2000 مگاوات فراتر رفته و امیدواریم تا پایان سال از رکورد 3000 مگاوات عبور کنیم. خوشبختانه انرژی‌های تجدیدپذیر با شتاب خوبی در حال توسعه‌اند.

توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر در کشور با چالش‌هایی هم مواجه است

اما باید اشاره کرد توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر در کشور با چالش‌هایی هم مواجه است که می‌تواند روند پیشرفت این بخش را کُند کند؛ یکی از اصلی‌ترین چالش‌ها، هزینه‌های بالای سرمایه‌گذاری اولیه برای ساخت این نیروگاه‌ها است که به‌ویژه در شرایط کنونی، مانع از جذب سرمایه‌گذاران می‌شود. علاوه بر این، کم بودن حمایت‌های مالی و تسهیلات بانکی مناسب برای پروژه‌های انرژی‌های تجدیدپذیر، انگیزه سرمایه‌گذاری را کاهش می‌دهد که می‌طلبد در این راستا علاوه بر کارهای انجام شده اقدامات متعدد دیگری هم صورت گیرد.

در نهایت گفتنی است، استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر نه تنها به عنوان یک راه‌حل پایدار برای تأمین انرژی محسوب می‌شود، بلکه به کاهش ناترازی انرژی نیز کمک می‌کند؛ با توجه به مزایای زیست‌محیطی، اقتصادی و اجتماعی این منابع، ضروری است که کشور به سرمایه‌گذاری در این حوزه توجه بیشتری داشته باشد.