سه‌شنبه 7 اسفند 1403

گزارش رویترز از افزایش درآمد صادراتی ایران

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
گزارش رویترز از افزایش درآمد صادراتی ایران

رویترز نوشت: با اینکه تحریم‌ها، مانع صادرات نفت خام ایران شده، اما صادرات مواد پتروشیمی و سوخت آن در سال‌های اخیر افزایش یافته است.

به گزارش مشرق، «روزنامه کیهان» در ستون اخبار ویژه خود نوشت:

خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه بازرگانی نفت و محصولات نفتی نوشت: با اینکه تحریم‌ها، مانع صادرات نفت خام ایران شده، اما صادرات مواد پتروشیمی و سوخت آن در سال‌های اخیر افزایش یافته و فروش این محصولات به سرعت در آسیا و اروپا گسترش می‌یابد، به‌گونه‌ای که اکنون درآمد ایران از صادرات محصولات نفتی از صادرات نفت خام به مراتب فراتر رفته است.

رویترز افزود: صادرات مواد پتروشیمی و سوخت (بنزین و گازوئیل) ایران در سال 2020 بالغ بر 20 میلیارد دلار بوده که 2 برابر ارزش نفت خام صادراتی این کشور است.

در حالی که شناسایی نفت خام از روی درجه (گرید) و دیگر خصوصیات آن، امکان‌پذیر است، اما ردگیری صادرات مواد سوختی با کامیون نفتکش شناسایی مبدا و مقصد و مسیر مواد پتروشیمی‌دشوار است. بخشی از صادرات سوخت ایران به کشورهای همسایه شامل مبادلات خرد است که ردگیری آن برای وزارت خزانه‌داری آمریکا، دشوار است.

در حالی که توان پالایشی بیشتر کشورها در دوره همه‌گیری کووید -19 کاهش یافته، ایران که تا 2018 واردکننده بنزین بود، صادرات این ماده سوختی را در سال 2020 با افزایش 600 درصدی نسبت به سال پیش از آن، به هشت میلیون تن یا 180 هزار بشکه در روز رساند. به گفته یک کارشناس، درآمد ایران از صادرات بنزین در همان سال نزدیک به سه میلیارد دلار بوده است.

ایران اکنون نزدیک به 2 میلیون تا 2 میلیون و 500 هزار بشکه در روز نفت تولید می‌کند که نزدیک به 2 میلیون بشکه در روز آن به پالایشگاه‌های داخلی و نزدیک به 500 هزار بشکه در روز هم به صادرات اختصاص داده می‌شود و در صورت لغو تحریم‌ها توان افزایش تولید را در مدت 2 یا سه ماه تولید نفت خام را تا 2 میلیون بشکه دارد.

به گفته یک منبع آگاه که می‌خواست ناشناس بماند، بنزین با کامیون به افغانستان و پاکستان و از آنجا از راه دریا به امارات متحده عربی در خلیج فارس انتقال داده می‌شود. به گفته بازرگانان، عراق و برخی کشورهای آفریقایی از ایران بنزین خریداری کرده‌اند و چند محموله بنزین نیز با کشتی به ونزوئلا صادر شده و خریداران مواد پالایش شده ایران بسیار بیشتر از پالایشگاه‌های تخصیص داده شده به پالایش نفت خام ایران هستند.

واشنگتن در سال 2018 در پی خروج دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری وقت از پیمان 2015 هسته‌ای (برجام)، تحریم‌هایی بر صنایع نفت و گاز ایران اعمال کرد.

در همین حال پایگاه خبری اویل پرایس طی گزارشی نوشت: ایران با وجود تحریم‌های آمریکا، صادرات نفت خود را افزایش داده و در ماه جاری نیز با صادرات سوخت به لبنان، توانسته مشتری نفتی جدیدی برای خود پیدا کند. علاوه بر لبنان و سوریه، افغانستان هم وابسته به واردات نفت از ایران برای تامین نیاز خود به انرژی است. ایران صادرات سوخت به افغانستان را در اواخر ماه اوت آغاز کرده است.