یک‌شنبه 30 دی 1403

گلوی ساکنان و عشایر استان بوشهر زیر زانوی بی‌آبی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
گلوی ساکنان و عشایر استان بوشهر زیر زانوی بی‌آبی

بحران کمبود آب در استان بوشهر تنها به شهرنشینان محدود نشده و علاوه بر شهرنشینان، روستانشینان عشایر را نیز با چالش جدی روبرو کرده است و ضروری است مسئولان نسبه به کنترل و حل این چالش اقدام کنند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سپاس ؛ کمبود آب در استان بوشهر و در همسایگی دریا موضوعی بوده که همیشه مردم این استان را با چالش مواجه کرده است و امسال به دلیل کاهش شدید نزولات آسمانی در استان بوشهر این چالش بیش از پیش مردم را با بحران روبرو کرده است.

این کمبود آب تنها به شهر نشینان و روستانشینان محدود نشده و عشایر که برای دام های خود نیاز جدی به آب دارند نیز که معمولا از منایع آبی جاری و چشمه ها آب مورد نیاز خود را برداشت می کردند نیز با کم آبی روبرو شده اند.

درگیری عشایر با بحران کم آبی

عبدالمحمد امینی زاده مدیرکل امور عشایر بوشهر اظهار در این خصوص اظهار کرد: کاهش 53 درصدی بارندگی در سال زراعی گذشته، عدم بارندگی در پاییز سال جاری و کاهش چشمگیر آب چشمه ها و چاه ها، موجب افزایش سه برابری درخواست عشایر استان برای تامین آب شده است.

امینی زاده افزود: خشکسالی باعث افزایش احداث آب انبارها و نصب مخازن پلی اتیلن در مراتع عشایری استان شده است که این امر باعث به هم خوردن تعادل بین منابع ذخیره آب عشایر و تانکرهای آبرسان مدیریت امور عشایر استان شده و علی رغم تلاش شبانه روزی 13 تانکر خودکششی پاسخگوی درخواست های عشایر برای تامین آب نیستند.

مدیرکل امور عشایر بوشهر گفت: آبرسانی سیار به عشایر استان با 9 کامیون آبرسان امور عشایر و چهار تانکر استیحاری در حال انجام است که این تعداد به نسبت آب انبارهای موجود و مخازن ذخیره آب در مناطق عشایری کافی نیست.

وی بیان کرد: فرسودگی تانکرها، سخت گذر بودن مسیرها و پراکندگی یوردهای عشایر از موانع اصلی آبرسانی سیار به عشایر استان است.

استفاده از ظرفیت بی نظیر آب‌های خلیج فارس

این در حالی است که استان بوشهر در کنار منابع عظیم خلیج فارس قرار دارد و در حال حاضر آن سوی دیگر این آب‌ها کشورهایی هستند که تمام مصارف آبی خود را با شیرین سازی آب دریا جبران می کنند.

سالها پیش زمانی که نیروگاه اتمی بوشهر طرح ریزی می شد به احداث یک آبشیرین کن بزرگ اتمی اندیشیده و هنگام طراحی نیروگاه در دستور کار قرار گرفت و برخی زیر ساخت های آن نیز آماده شد.

اما با کش و قوص دار شدن پروژه ی ساخت نیروگاه و کارشکنی های پیمانکاران خارجی همچون پیمانکار آلمانی که ابتدا قرار بود این نیروگاه توسط آنها ساخته شود و پس از آن حضور پیمانکاران روسی و مشمول تحریم شدن کار را به جایی رساند که پروژه ی آبشیرین کن کاملا به فراموشی سپرده شود.

دستور رئیسی برای راه اندازی آبشیرین کن اتمی

وعده ی ساخت آبشیرین کن اتمی همیشه در صحبت های مسئولان مطرح بوده که با راه اندازی و در مدار قرار گرفتن نیروگاه اتمی بوشهر در دولت دهم این وعده شکل جدی تری به خود گرفت اما هیچ گاه محقق نشد.

با سرکار آمدن دولت سیزدهم آیت الله رئیسی در سفر به استان بوشهر و بررسی مشکلات آب استان دستور قطعی برای راه اندازی آبشیرین کن بوشهر صادر کرد که در پی آن حدود 200 میلیون لیتر آب شیرین سازی خواهد شد.

از سوی دیگر یکی از دلایل کمبود آب را می توان به عدم استفاده از آب های جاری باران نام برد که به دلیل باراش های سریع به صورت سیل آب به سمت دریا جاری می شوند و چون سرعت زیادی دارند امکان نفوذ در زمین پیدا نمی کنند.

ضرورت احداث طرح حای آبخیز داری در مسیر سیلاب ها

افزایش حجم آبهای زیر زمینی نیاز به اقدام مسئولان در ساخت و احداث پروژهای آبخیز داری و آب بند است که اجرای آن باعث می شود که علاوه بر جلوگیری از بروز سیل و ایجاد خسارت، زمینه ی نفوذ آب به سفره های زیر زمینی را فراهم کند.

موضوع آبخیز داری باعث شد چند تن از ائمه ی جمعه‌ی استان بوشهر نیز به این موضوع واکنش نشان دهند.

حجت الاسلام حسن مصلح امام جمعه برازجان با اشاره به لزوم احداث آبخیزداری عنوان کرد: کارشناسان معتقدند که در شرایط فعلی آبخیزداری سریع‌ترین، بهترین و در حال حاضر شاید تنها راه مقرون به صرفه برای نجات کشور از کم آبی است.

مصلح افزود: آبخیزداری یکی از بخش‌های مهمی که با مشکل تأمین اعتبارات مواجه است، اما لازم است که دولت و مجلس با توجه بیشتری به این موضوع، زمینه را برای اجرای عملیات آبخیزداری در تمام حوضچه‌های آبخیز کشور فراهم کنند.

امام جمعه ی آبدان نیز در همین خصوص عنوان کرد: آبخیزداری یعنی فرآیند تنظیم و اجرای اقدامات مناسب به منظور اداره منابع موجود بدون آسیب رساندن به منابع موجود است که هم باید منابع موجود حفظ شود و هم آبهای سطحی مدیریت شود تا در آبخوان ها ذخیره شود.

کارگر بیان کرد: در حال حاضر یک پروژه آبخیز داری در آبدان به دست احداث است که خیلی کم است وتوقع داریم هم مردم پای کار بیایند و هم مسئولین همت بیشتری داشته باشند.

انتهای پیام /

گلوی ساکنان و عشایر استان بوشهر زیر زانوی بی‌آبی 2