یادواره حکیم هزارهها در سال جهانی شدن کهن دیار همدان
همدان - امروز یکم شهریورماه در تقویم زادروز حکیم هزاره ها ابوعلی سینا و روز کهن دیار همدان نامگذاری شده است.
همدان - امروز یکم شهریورماه در تقویم زادروز حکیم هزاره ها ابوعلی سینا و روز کهن دیار همدان نامگذاری شده است.
خبرگزاری مهر، گروه استانها*محمدرضا بهرامیصفت: همدان، کهن شهر ایران با بیش از 3 هزار و 400 سال سابقه مدنیت، آثار تاریخی فراوان، جاذبههای طبیعی است همچنان در قلب تاریخ زنده بوده و نامش بر تارک جهان میدرخشد.
آثار تاریخی و فرهنگی با قدمت چند هزار ساله در همدان، همچون تپه هگمتانه، گنبد علویان، برج قربان، موزه تاریخ طبیعی، حمام قلعه، موزه مشاهیر، کتیبههای گنجنامه و جاذبههای طبیعی منحصربهفرد همدان، گواه بر جایگاه این منطقه در حوزه گردشگری ایران و جهان و ماندگاری نام همدان به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین است.
وجود تپه باستانی هگمتانه در مرکز شهر همدان که پهناورترین تپه باستانی ایران به شمار میرود و بازمانده سازههای «کاسی، مادی، هخامنشی و پسازآن است» با مساحتی نزدیک 30 هکتار (با در نظر گرفتن بخشهایی که از محدوده تپه باستانی بوده و اکنون ساختمانهای مسکونی بر روی آن ساختهشده به بیش از 40 هکتار نیز میرسد) دلیل اصلی تصمیم کارشناسان یونسکو برای اعلام قریب الوقوع ثبت جهانی هگمتانه همدان است.
وجود آرامگاه شیخالرئیس بوعلی سینا در همدان سبب شد تا یکم شهریور ماه زاد روز حکیم هزارهها به عنوان روز همدان تعیین شود همین ویژگیها و از همه مهمتر وجود آرامگاه شیخالرئیس بوعلی سینا در همدان سبب شد تا یکم شهریور ماه زاد روز حکیم هزارهها به عنوان روز همدان تعیین شود.
و چه زیبا است که زادروز حکیم هزارها با نام همدان عجین شده است، شهری که از دیرباز تا به امروز زادگان عارفان، سالکان و فرهیختگان بوده است.
ابوعلیسینا دانشمندی است که پس از گذشت هزار سال از زمان وفاتش، هنوز مکتب فکری و فلسفی حکیمانه ای که پایهگذاری کرد مورد توجه محافل آکادمیک ایران و جهان قرار دارد.
کتاب شفای ابنسینا که دائرهالمعارفی از کلیه علوم رایج در نزد حکمای قبل و همعصر او است و 5 جلد کتاب قانون که مجموعهای بزرگ و کامل در طب است که به زبانهای لاتین و انگلیسی و فرانسه و آلمانی و ایتالیایی و عبری ترجمه شدند و متجاوز بر 500 سال موردمطالعه حکماً و دانشمندان و پزشکان بوده و در دانشگاهها تدریس میشدند و کتاب نجات که خلاصه کتاب شفاست و کتاب الاشارات و التنبیهات که منطق و حکمت را در آن توضیح و تشریح میکند؛ گنجینههایی بهجای مانده از وی است.
اول شهریورماه زادروز حکیم و اندیشمند بزرگ پارسی زبان «شیخالرئیس ابوعلی سینا» پزشک شهیر هزاره قبل است که با عنوان روز پزشک و روز همدان نامگذاری شده است.
«همدان» دروازه تاریخ و تمدن کشورمان به عنوان کهنترین پایتخت ایران زمین همواره گهواره دانشمندان و شاعران زیادی بوده و از لحاظ فرهنگی، تاریخی و طبیعی دارای اهمیت فراوانی است.
روز همدان فرصت مغتنمی است تا ظرفیت تاریخی، فرهنگی و طبیعی این شهر بیش از پیش معرفی شود، ظرفیتهای جهانی نظیر تپه هگمتانه، کتیبههای گنجنامه، گنبد علویان، شیر سنگی، عارفان و شاعرانی نظیر باباطاهر عریان همدانی، عین القضات همدانی، آیتالله انصاری همدانی، ملأ حسینقلی همدانی، و طبیعت بکر و زیبای کوهستان الوند، آبشار گنجنامه هر کدام ظرفیت بسیار بالایی برای معرفی پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین است.
همدان مهد شهرنشینی است و شهر تاریخی هگمتانه گواه این موضوع است. از سویی دیگر استان همدان بیش از یک هزار و 752 اثر تاریخی، فرهنگی و طبیعی دارد که بیش از یک هزار اثر در فهرست آثار ملی ایران ثبت رسیده است. از آنجائیکه به زودی نام همدان در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت خواهد رسید، مناسبتهایی چون یکم شهریور فرصت مغتنمی است تا کهن دیار همدان، هگمتانه جهانی به تمام ایرانیان و جهانیان معرفی شود.