شنبه 29 دی 1403

یارگیری هند در خلیج فارس / آیا هم صدایی امارات با چین و پاکستان چالش ساز می شود؟

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
یارگیری هند در خلیج فارس / آیا هم صدایی امارات با چین و پاکستان چالش ساز می شود؟

اقتصادنیوز: در حالی که تلاش هند برای نفوذ در خلیج فارس زمینه را برای رویارویی این بازیگر با چین هموار می کند، گروهی از ناظران به چالش های دهلی نو اشاره کرده و نوشتند که تعاملات بازیگران حاشیه خلیج فارس با بازیگری چون پاکستان که رقیب هند محسوب می شود نیز خود می تواند پیامدهایی جدی داشته باشد.

به گزارش اقتصاد نیوز، در دهه گذشته، روابط هند با امارات متحده عربی به طور قابل توجهی در حوزه های مختلف تقویت شده است. به بیانی دیگر سیاست تمایل به غرب آسیا برای هند و تعامل با این جغرافیا در اولویت قرار گرفته و امارات متحده عربی به عنوان سنگ بنای تعامل دهلی نو با در منطقه خلیج فارس قلمداد می شود. نارندرا مودی، نخست وزیر هند شخصاً از پیشرفت روابط دوجانبه با ابوظبی دفاع کرده و سال 2015 با سفر خود - در قامت اولین نخست وزیر هند در 34 سال گذشته - تاریخ ساز شد. از آن زمان، مودی شش سفر دیگر به امارات داشته، از جمله در فوریه سال جاری، که در قابش مودی امارات را به عنوان "شریک های در حال پیشرفت" ستایش کرد. در این مدت، روابط هند با امارات متحده عربی به یک مشارکت چند وجهی تبدیل شده است. مهاجرت، تجارت، و امنیت دفاعی، ستون‌های اصلی این روابط رو به رشد هستند که دولت تحت رهبری مودی قصد دارد به عنوان بخشی از تلاش‌های گسترده‌تر برای بازگرداندن هند به عنوان یک بازیگر مهم در غرب آسیا و یک قدرت رو به رشد در منطقه، آن را تقویت کند. مدرن دیپلماسی در این باره یادداشتی را منتشر کرده است. اقتصادنیوز این یادداشت را در دو بخش ترجمه کرده که بخش نخست با عنوان «فرمان هند به سمت خلیج فارس چرخید / ابوظبی دروازه دهلی‌نو برای تبدیل به قطب اقتصادی / پیامدهای همسویی هند و امارات» منتشر شد و در ادامه بخش دوم و نهایی آمده است.

هم صدایی در حوزه دفاعی

در طول دهه گذشته، امارات متحده عربی به عنوان شریک دفاعی منطقه ای کلیدی هند ظاهر شده است. یادداشت تفاهم (MoU) در مورد همکاری های دفاعی که در سال 2003 و تفاهم نامه دیگری در مورد همکاری های امنیتی در سال 2011 امضا شد، پایه و اساس این روابط را ایجاد کردند. همکاری دفاعی از طریق کمیته همکاری دفاعی مشترک (JDCC) در سطح وزارت و گفتگوهای ستاد نیروی دریایی در سطح ستاد هماهنگ می شود. در آگوست 2015، هند و امارات روابط خود را به یک "مشارکت استراتژیک جامع" ارتقا دادند و "گفتگوی امنیتی استراتژیک" را برقرار کردند. از آن زمان، همکاری در دو حوزه دفاع و امنیت همچنان امیدوار کننده بوده است. اشکال مختلفی از همکاری های دفاعی بین هند و امارات در سال های اخیر تحقق یافته است. اینها شامل آموزش دفاعی و ایجاد ظرفیت، تماس منظم با بندر، تمرینات مشترک دریایی و هوایی، گفتگوی دفاعی سالانه و بازدیدهای سطح بالا می باشد. افزایش اشتراک اطلاعات و همکاری در مبارزه با تروریسم نیز نقش مهمی در تبادل نظرات و تجربیات داشته است. اقدامات عملی نیز در زمینه هایی چون افزایش همکاری در تبادل اطلاعات مالی مرتبط با پولشویی و تامین مالی تروریسم، امنیت سایبری، قاچاق مواد مخدر و جرایم مختلف فراملی انجام شده است. هدف اصلی دفاعی و امنیتی منطقه ای هند اطمینان از باز ماندن خطوط ارتباطی دریایی است. همگرایی منافع استراتژیک بین هند و امارات در حفظ امنیت دریایی منجر به افزایش هماهنگی شده است. امارات متحده عربی و همسایگان عرب حاشیه خلیج فارس اعضای سمپوزیوم دریایی اقیانوس هند (IONS) توسط نیروی دریایی هند هستند که در سال 2008 به عنوان یک مجمع دوسالانه برای فرماندهان نیروی دریایی ساحلی اقیانوس هند تأسیس شد.

امارات برای خرید موشک های برهموس و آکاش ابراز علاقه کرده است. همچنین بحث هایی در مورد تولید تجهیزات دفاعی مشترک صورت گرفته است، زیرا هر دو کشور قصد دارند صنایع دفاعی بومی خود را افزایش دهند. در فوریه 2023، EDGE، گروه دفاعی پیشرو امارات متحده عربی، تفاهم نامه ای را با شرکت هوافضای هندوستان هوانوردی (HAL) امضا کرد تا زمینه های همکاری از جمله طراحی و توسعه مشترک سیستم های موشکی و وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین (پهپادها) را بررسی کند. در همان ماه، شرکت هندی ICOMM، یک شرکت زیر مجموعه Megha Engineering & Infrastructures Ltd (MEIL)، قراردادی را با شرکت اسلحه‌های سبک CARACAL مستقر در امارات امضا کرد تا خط کامل سلاح‌های سبک CARACAL را در هند تولید کند.

روابط هند و امارات متحده عربی به دلیل همگرایی منافع و رهبری مصمم و عملگرا در حال شکوفایی است. با این حال، عوامل متعددی می تواند روابط را پیچیده کند، مانند روابط امارات متحده عربی با پاکستان، که هند مدت طولانی با آن روابط خصمانه داشته، و روابط رو به رشد این بازیگر با چین، که روابط هند با آن به طور فزاینده ای تیره شده است، خود چالش است. علیرغم این چالش ها، به نظر می رسد ابوظبی و دهلی بیهودگی رویکردهای حاصل جمع صفر در امور خارجی را تشخیص داده و مصمم هستند تا اطمینان حاصل کنند که مشارکت آنها مستقل از روابط دوجانبه با کشورهای ثالث، بر اساس شایستگی های خود استوار است. علاوه بر این، امارات متحده عربی با وجود افزایش حملات گروه های ملی گرای هندو به مسلمانان در هند، دولت حزب بهاراتیا جاناتا (BJP) به رهبری مودی را پذیرفته است. در واقع، نخست وزیر مودی در سال 2019 بالاترین افتخار غیرنظامی امارات را دریافت کرد، حتی با لغو ایالت منطقه مورد مناقشه با اکثریت مسلمان کشمیر. در نهایت، جنگ هفت ماهه در غزه و حملات مداوم انصار الله به کشتی های تجاری در دریای سرخ، چشم انداز تحقق کامل کریدور هند و خاورمیانه را کم رنگ کرده است. با این حال هند و امارات همچنان امیدوار هستند. در ماه فوریه، آنها یک قرارداد چارچوبی برای پیشبرد پروژه امضا کردند. اخیراً گزارش شده است که هند در حال بررسی شروع کار در قسمت شرقی کریدور است که ترافیک کانتینری را از هند به امارات می‌برد و می‌تواند پس از کاهش بحران منطقه‌ای بیشتر شود. با نخس وزیری مودی، هند از منافع اقتصادی و استراتژیک خود برای تعمیق روابط خود با کشورهای عربی خلیج فارس استفاده کرده است. ایجاد یک رابطه پر رونق و چند وجهی با امارات یکی از اجزای اصلی این تلاش بوده است. با ورود مودی به سومین دوره ریاست جمهوری خود، این احتمال وجود دارد که این همکاری به پیشرفت خود ادامه دهد.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
یارگیری هند در خلیج فارس / آیا هم صدایی امارات با چین و پاکستان چالش ساز می شود؟ 2