شنبه 3 آذر 1403

یک روز با دانشجویان در نماز جمعه شهر لواسان / نماز عبادی سیاسی که باید در رأس امور باشد!

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
یک روز با دانشجویان در نماز جمعه شهر لواسان / نماز عبادی سیاسی که باید در رأس امور باشد!

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ابوالفضل لطفی؛ زمین خواری... شاید اولین چیزی که با شنیدن این کلمه به ذهن هر فردی می‌آید، شهر لواسان و باستی هیلز و کلاک باشد. شهر‌هایی در اطراف تهران که خوراک زمین‌خواری‌های مختلف در طی سالیان اخیر شده بود. همین چندسال پیش بود که با ورود دانشجویان و برخی فعالین به این مناطق و رسانه‌ای شدن زمین‌خواری‌های صورت گرفته توسط برخی، منطقه لواسان...

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ابوالفضل لطفی؛ زمین خواری... شاید اولین چیزی که با شنیدن این کلمه به ذهن هر فردی می‌آید، شهر لواسان و باستی هیلز و کلاک باشد. شهر‌هایی در اطراف تهران که خوراک زمین‌خواری‌های مختلف در طی سالیان اخیر شده بود. همین چندسال پیش بود که با ورود دانشجویان و برخی فعالین به این مناطق و رسانه‌ای شدن زمین‌خواری‌های صورت گرفته توسط برخی، منطقه لواسان در کشور به طور جدی مطرح شد و بر سر زبان‌ها افتاد. اما نکته جالب و قابل توجه در این منطقه شاید برخلاف خیلی شهر‌ها و مناطق دیگر کشور که روحانیت و ائمه جمعه کمتر درگیر این مسائل می‌شدند، ورود جدی امام جمعه این شهر به پرونده زمین‌خواری‌ها و مبارزه جدی با آن بود.

سید سعید لواسانی، روحانی نام آشنای شهر لواسان برای مردم آن است که حدود هفت سال است به عنوان امام جمعه این شهر منصوب شده است و ارتباط نزدیک و تنگاتنگی با مردم و مسائل جدی شهر از جمله زمین‌خواری‌ها دارد. از همان چندسال پیش و داغ شدن مسئله زمین‌خواری‌ها، او به صورت جدی به مبارزه با این قضایا پرداخت و در تریبون نماز جمعه بار‌ها و بار‌ها از لزوم مصداق عمل به عدالت گفت که البته زدن اینگونه صحبت‌ها بر او آسان نبود و هزینه‌هایی را برای وی داشت.

عده زیادی بودند که به او می‌گفتند تریبون نماز جمعه جای صحبت‌های سیاسی و اجتماعی نیست و باید صرف مسائل عادی بیان شود و از این کار و صحبت‌ها اجتناب بورزد. اما او بسیار بر روی این کار خود پافشاری می‌کرد و کوتاه نمی‌آمد. گویا عده‌ای پس از گذشت این همه سال اصلا فراموش کرده‌اند که هویت نماز‌های سیاسی و عبادی جمعه چیست و اصلا ما برای چه گرد هم آمده‌ایم. گذشت و به امسال رسیدیم و هفته گذشته خبری در رسانه‌ها پخش شد که امام جمعه شهر لواسان برکنار شد و فضای جامعه به خصوص در بین فعالین و مردم لواسان که ایشان را از نزدیک می‌شناختند، ملتهب شد و گمانه‌زنی‌های زیادی پیرامون علت این کار شکل گرفت.

دانشجویان فعال و هوشیار همیشه در صحنه، این بار نیز سکوت نکرده و از همان بدو امر و انتشار خبر برکناری امام جمعه لواسان، ورود کرده و اولین اقدامشان در راستای پرسش از شورای سیاست‌گذاری ائمه پیرامون علت این برکناری و همین‌طور بحث کلان‌تر عملکرد این شورا و کلا روند نماز جمعه‌های کشور و انتقادات بسیار به آن در طی سال‌های اخیر بود. اتحادیه جنبش عدالت‌خواه دانشجویی اولین تشکل دانشجویی‌ای بود که وارد صحنه شد و با انتشار نامه‌ای خطاب به حاج‌علی‌اکبری، رئیس شورای سیاست‌گذاری ائمه واکنش نشان داد و به طور صریح بیان کرد: از شما دعوت می‌شود با حضور در آخرین نماز‌جمعه‌ی امام‌جمعه‌ای که برکنارش کرده‌اید؛ و صحبت به‌عنوان سخنران پیش‌ازخطبه‌ها، راجع‌به دلیل این برکناری عجیب و غیرمنتظره و اساسا ویژگی‌های یک امام جمعه مطلوب از منظر شما و شورای سیاست‌گذاری ائمه‌جمعه پاسخ بگوئید. باشد که نادانسته‌ها دانسته شود.

16 تشکل دانشجویی و طلبگی، نامه بعدی به حاج‌علی‌اکبری را منتشر کردند و آنان نیز به صورت صریح از او خواستند: از شما دعوت می‌کنیم تا در نشستی رسانه‌ای با حضور دانشجویان و طلاب در جهت تنویر افکار عمومی و پاسخگویی نسبت به سازوکار‌های نصب و عزل ائمه جمعه و ارزیابی جایگاه نماز جمعه شرکت فرمایید. همچنین دعوت می‌شود که جنابعالی در نماز جمعه پیش رو در لواسان شرکت داشته تا ضمن اینکه به ابهامات و سوالات مردم پیرامون خبر برکناری حجت الاسلام لواسانی پاسخ دهید، از نزدیک تفاوت نگاه را نسبت به این جایگاه مهم ببینید.

همچنین اتحادیه انجمن اسلامی دانشجویان مستقل نیز طی نامه‌ای به شورای سیاست‌گذاری ائمه، نکاتی را پیرامون لزوم تحول در نماز‌های جمعه بیان کرد و گفت: از شورا انتظار می‌رود تا در وضعیت فعلی ضمن ارائه‌ی برنامه در جهت تحول در ارتقای کارآمدی نماز جمعه، یکی از اساسی‌ترین نیاز‌های کشور، یعنی عدالت را در تصمیم‌گیری‌های خود ملاک قرار دهد و نظر به حساسیت‌های ایجاد شده، مبنای رویه و تصمیمات خود را بیان کند. امروز برای بازسازی اعتماد عمومی بیش از گذشته به شفافیت و گفت‌وگوی صادقانه بین مردم و مسئولین نیاز است. در این راستا از شما درخواست می‌شود تا در اسرع وقت به سوالات و ابهامات موجود پاسخ داده و رویکرد و اصول خود را در انتصاب ائمه جمعه بیان نمایید.

به عبارتی باید گفت که مسئله اصلی در این میان برای دانشجویان فعال در این صحنه، صرف برکناری امام جمعه شهر لواسان نیست و بلکه لزوم پاسخگویی و توضیحات از سوی مسئولین امر است تا اقناع‌سازی لازم برای جامعه صورت گیرد. به نوعی دانشجویان داشتند هشدار می‌دانند که در جامعه اسلامی نمی‌توان مسائل و فعالیت‌ها را به صورت دستوری و از بالا به پایین حل کرد.

جمعه 19 شهریورماه فرا رسید و روزی بود که آخرین نماز جمعه شهر لواسان به امامت سید سعید لواسانی برگزار می‌شد. حدود ساعت 12 ظهر بود که سوار ماشین شدیم و به سمت شهر لواسان حرکت کردیم. با اینکه همچنان شرایط محدودیت‌های کرونایی برقرار است، اما جاده‌های تهران به سمت لواسان مملو از ماشین‌هایی بود که به سمت آنجا در حرکت بودند. لواسان فاصله زیادی با تهران ندارد و بعد از طی مسافت حدود نیم ساعتی به درب مصلای بزرگراه شهر لواسان رسیدیم و وارد شدیم. از جمعیتی که در حال وارد شدن به مصلی بودند، می‌شد تشخیص داد که برخلاف خیلی از شهر‌های کشور نماز جمعه شلوغی و پرحرارتی در پیش است.

پس از بالا رفتن از تعداد زیادی از پله‌های مصلی به درب اصلی حسینیه آن رسیدیم. ابتدای ورودی آن تعداد زیادی از دانشجویان، برای شرکت در آخرین نماز جمعه امام جمعه فعلی شهر لواسان آمده بودند. دانشجویانی از بسیج‌های دانشگاه‌های شریف، تهران، امیرکبیر و امام صادق و اتحادیه جنبش عدالتخواه دانشجویی که وظیفه خود دانسته به این مصلی بیایند و در این نماز روز جمعه شرکت کنند. در حیاط مصلی ایستاد بودیم که صدای شعار جمعیتی که می‌گفتند حسین سرباز ره دین بود، عاقبت حق‌طلبی این بود از پشت آمد و توجه همه رو جلب کرد. تعدادی از مردم لواسان و دانشجویان به همراه امام جمعه این شهر از پله‌های مصلی بالا می‌آمدند و به درب اصلی آن نزدیک می‌شدند. کم کم بقیه جمعیت نیز به این گروه اضافه شدند و همه با هم وارد حسینیه مصلی شدند. جمعیت زیادی در حسینیه بودند و طوری شد که بخش خواهران را به جای دیگری انتقال داده تا جای همه برادران در حسینیه شود. جمعیت حاضر ساکت نبودند و در حال صحبت بودند و معلوم بود که این مردم و دانشجویان صحبت‌های زیادی دارند که باید بزنند. دانشجویان دانشگاه‌های تهران از حاج‌علی‌اکبری، رئیس شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه به صورتی رسمی طی نامه‌ای خواسته بودند که در این نماز جمعه شرکت کند و برای علت برکناری امام جمعه این شهر، توضیحاتی بدهد، اما خبری از ایشان نبود.

اذان گفته شد و نوبت به اعلام خطبه‌های پیش از نماز جمعه توسط سیدسعید لواسانی رسید. وی بلند شد و به پشت تریبون نماز جمعه رفت. جمعیت دانشجویان نیز پشت او بلند شده و دوباره شروع به خواندن شعر حسین سرباز ره دین بود، عاقبت حق‌طلبی این بود، کردند و شور خاصی بین جمعیت حسینیه حاکم شد. امام جمعه آخرین سخنرانی خود در نماز جمعه را شروع کرد و گفت که قصد دارد از مسئله عدالت و مصداق‌های عملی آن بگوید.