چهارشنبه 4 مهر 1403

100هزار پرستار بیکار، 100هزار نیاز به پرستار!

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
100هزار پرستار بیکار، 100هزار نیاز به پرستار!

به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران، روزنامه جوان در گزارشی به کمبود پرستاد در مراکز درمانی در عین بیکار بودن تعداد زیادی از این قشر پرداخته است که بخش‌های مهم آن در ادامه می‌آید.

در طول دو سال گذشته کادر درمان و در رأس آن‌ها پرستاران در خط مقدم مبارزه با بیماری کرونا بوده و در این راه 150 شهید تقدیم کرده‌اند. با وجود این، هم‌اکنون با فروکش موج پنجم بیماری برخی مراکز درمانی عذر پرستارانی را خواسته‌اند که در قالب قرارداد‌های 89 روزه به کار گرفته شده‌بودند. این پرستاران در آستانه روز پرستار و بعد از دو سال تلاش سخت و نفسگیر در سخت‌ترین شرایط کاری، در شرف بیکاری قرار گرفته‌اند! بخش دیگری از تراژدی پرستاران هم مربوط به پرستاران شرکتی است که بخشی از حقوق و مزایای آن‌ها به شرکت واسطه به کار‌گیری پرداخت می‌شود. پیگیری ماهیت این شرکت‌ها هم از برخی رانت‌های پشت پرده حکایت دارد که موجب شده تا بخشی از حق و حقوق این پرستاران در دور باطلی به دست کسانی بیفتد که تنها مزیتشان برخورداری از برخی رانت‌ها و روابط است.

دو سال گذشته آزمونی سخت برای کادر درمان بود و پرستاران در خط مقدم خدمات‌دهی به بیماران کرونایی خوش درخشیدند. بر این اساس سال گذشته در پیام رهبر معظم انقلاب به مناسبت روز پرستار شخص رهبری وارد میدان مطالبه‌گری برای اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری و استخدام 30 هزار پرستار شدند و فرمودند: «شاید یکی از کار‌های لازم‌الاجرا که به بنده گزارش دادند، عبارت باشد از اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری که این قانون مدت‌ها قبل تصویب شده و آن‌طور که برای من گفته می‌شود، این قانون به سود پرستار‌ها است و برای آن‌ها مفید است لکن اجرا نشده؛ یک قانونی است که باید اجرا بشود. البته کار‌های دیگری هم وجود دارد، از جمله کار‌های خیلی خوب، استخدام پرستار است. من البته این را شاید در سه، چهار سال پیش یک وقتی به مسئولان محترم گفتم که باید حدود 30 هزار پرستار را استخدام کنید.» حالا یک سالی از این ماجرا می‌گذرد، اما هنوز مطالبات پرستاران پابرجاست.

در همین رابطه روزنامه جوان گفت‌وگویی با دکتر محمد شریفی‌مقدم، دبیر کل خانه پرستار انجام داده است که بخش‌های مهم آن در ادامه می‌آید.

نیاز به استخدام 140 هزار پرستار برای کف خدمات

- برای اینکه مردم حداقل خدمات را بگیرند و برای گرفتن کف خدمات به ازای هر هزار نفر، سه پرستار و به ازای هر تخت، طبق استاندارد‌های خود وزارت بهداشت باید 2/5 کادر پرستاری و دو پرستار حضور داشته باشند، اما الان زیر 1/8 پرستار داریم.

- به هر شکلی نگاه کنیم در حال حاضر 140 هزار پرستار شاغل داریم و باید برای حداقل خدمات دو برابر نیرو بگیریم و نظام سلامت ما تشنه این تعداد نیرو است. تعداد پرستار نسبت به تخت یا جمعیت هر قدر پایین بیاید، مرگ و میر بیماران بالا می‌رود!

100 هزار پرستار بیکار داریم

- 24 بهمن سال 99 آزمونی برای استخدام 40 هزار کادر بهداشت و درمان برگزار شد که بنا بود 70، 80 درصدشان پرستار باشند و بعد شد 13 درصد؛ در این آزمون 70 هزار پرستار شرکت داشتند به اضافه 12 هزار فارغ‌التحصیلی که هر سال از دانشکده‌های پرستاری فارغ‌التحصیل می‌شوند و یک تعداد پرستار بیکاری که در مشاغل دیگر فعالند یا به هر دلیلی کار نمی‌کنند و آمارشان بیش از 20 هزار نفر است مجموع این‌ها حداقل 100 هزارنفر می‌شود.

- بنابراین از یک سو دست‌کم 100 هزار پرستار بیکار داریم و از سوی دیگر نیاز به کار داریم؛ حالا چرا مشکل حل نمی‌شود باید سیستم وزارت بهداشت پاسخگو باشد.

رشد مهاجرت پرستاران

- می‌توانیم بگوییم اگر در گذشته سالانه 300 نفر می‌رفتند الان به بالای هزار نفر رسیده‌است و حتی در مواردی هزارو 500 نفر هم اقدام به مهاجرت کرده‌اند.

- علت این مهاجرت، یکی جذابیت‌های کشور مقصد است. در اروپا تعداد پرستاران به ازای هر هزار نفر جمعیت هشت تا 11 نفر است و متوسط جهانی آن در کشور‌های همسایه گرجستان و آذربایجان پنج، شش نفر است؛ مثلا در بلژیک بالای 10 پرستار به ازای هر هزار نفر وجود دارد و سازمان جهانی بهداشت کف پرستار به ازای جمعیت را سه نفر تعیین کرده‌است.

- کشور‌های مقصد برای افزایش تعداد پرستاران بیشتر در دوران کرونا هستند و بدین منظور هم کار را تسهیل و تسریع کرده‌اند. به طور مثال اگر تا الان مدرک زبان سطح بالاتر می‌خواستند الان سطح 5 را می‌گیرند و اگر در گذشته بعد از یک سال از مهاجرت فرد را به کار می‌گرفتند، حالا بعد از سه ماه بعد شروع به کار می‌کند. در مبدأ هم پرستاران به شدت دچار مشکل هستند.

خداحافظی با پرستاران 89 روزه!

- بعد از 89 روز با فروکش کرونا عذر پرستارانی را خواسته‌اند که با این روش در دوران کرونا به کار گرفته شده بودند! این مدل قرارداد نهایت بی‌انصافی و استثمار پرستاران است که در ابتدای کرونا گفتند کرونا سه ماهه است و این شیوه جذب باب شد.

- پرستاران با قرارداد 89 روزه، تعدادشان 5 هزار نفر بود، اما با آمدن پیک‌های بعدی مجبور به تمدید قرارداد آن‌ها شدند و حالا پرستاری که در اوج نیاز با کمترین حقوق آمده و خیلی‌هایشان کرونا گرفتند و یکسری پرستاران طرحی یا پرستارانی که در تأمین اجتماعی به کار گرفته شده‌اند، با فروکش کرونا عذرشان خواسته می‌شود.

- پرستاران شرکتی نیز بعد از 10 سال هنوز رسمی نشده‌اند و این پرستاران اغلب تمایل به رفتن دارند، اما اگر رسمی شوند به این راحتی نمی‌توانند بروند.

100هزار پرستار بیکار، 100هزار نیاز به پرستار! 2