دوشنبه 5 آذر 1403

11 قرن سبزپوشی یمن در میلاد پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله / راز این دلدادگی تاریخی

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
11 قرن سبزپوشی یمن در میلاد پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله / راز این دلدادگی تاریخی

در روزهای ربیع الاول اگر از نمای بالا به یمن نگاه کنید، آن را کاملا سبزپوش می بینید، چرا که مردم یمن بیش از 11 قرن است سالروز میلاد حضرت محمد (صلی الله علیه و آله) را به صورت سراسری وبسیار گسترده جشن می‌گیرند.

به گزارش خبرگزاری مهر، در روزهای ربیع الاول اگر از بالا به شهرهای یمن نگاه کنید، شهرها را کاملاً سبز پوش می‌بینید؛ چرا که یمن برای سالروز ولادت حضرت محمد (صلی الله علیه و آله) آماده می‌شود. مردم یمن این روز را روز اطاعت از خدا و اعلام وفاداری و بیعت با پیامبرش می‌دانند.

بیش از 11 قرن است که مردم یمن همزمان با 12 ربیع‌الاول سالروز میلاد حضرت محمد امین (صلی الله علیه و آله)، با حضور میلیونی خود جشن ولادت ایشان را به صورت یک جشن ملی و سراسری برگزار می‌کنند.

برای برگزاری جشن مورد اشاره در یمن کمیته‌های سازمان دهنده تشکیل می‌شود. همچنین ده‌ها میدان بزرگ برای استقبال از یمنی‌ها آذین بندی می‌شود. میدان «السبعین» در صنعا پایتخت یمن از میادین اختصاصی این جشن ملی است.

جشن ملی میلاد پیامبر (صلی الله علیه و آله) حدود 30 روز در کشور یمن برگزار می‌شود؛ همان گونه که در تصاویر مشاهده می‌کنید تمام شهر را با نورپردازی سبز آذین بندی می‌کنند حتی ماشین‌های شخصی خودشان را نیز به رنگ سبز در می‌آورند.

سخنران ویژه روز میلاد پیامبر (صلی الله علیه و آله) در صنعا سیدعبدالملک رهبر انصار الله یمن است.

پیامبر (صلی الله علیه و آله) الگوی یمنی‌ها است. تجمع مردم یمن در جشن ملی سالروز حضرت رسول (صلی الله علیه و آله) به معنی اطاعت از خدا و وفاداری از رسول اوست. یمنی‌ها در این جشن ملی ولایت پذیری خود را از خداوند و رسولش اعلام می‌کنند. یمنی‌ها معتقدند قرار گرفتن زیر نام پیامبر (صلی الله علیه و آله) به ملت نیرو و انگیزه می‌دهد. راه حضرت محمد (صلی الله علیه و آله) تنها راه خروج ملت از بحران‌های متعدد است؛ زیرا او پیام آور صلح و نماد وحدت در زمان تفرقه است.

در فرصتی که دست داد به بهانه جشن ملی سالروز میلاد پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) در یمن به بررسی جایگاه بلند مرتبه یمن و یمنی‌ها در نزد حضرت محمد (صلی الله علیه و آله) و مرور و معرفی چهره‌های شاخص و برجسته یمنی‌ها در تاریخ اسلام و تشیع پرداختیم که مشروح آن در ادامه گزارش می‌آید؛

بهترین مردان اهل یمن باشند

در کتاب جعفر بن محمد بن شریح درباره جایگاه بلند مرتبه یمن و یمنی‌ها در نزد حضرت محمد (صلی الله علیه و آله) آمده است: روزی حضرت رسول (صلی الله علیه و آله) به عیینه بن حصین بن حذیفه بدر سان فرمودند: «من اسب‌شناس‌ترم از تو.» عیینه پاسخ داد: «من مرد شناس‌ترم از تو.» پیامبر (صلی الله علیه و آله) حضرت گفتند: «چطور؟» او جواب داد: «بهترین مردان آنانند که تیغ بر دوش نهند و نیزه‌ها را بر شانه اسب‌هاشان گذارند و اینان مردم نجدند.» رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) جواب دادند: «کذبت! ان خیر الرجال اهل الیمن و الایمان یمان و انا یمانی و اکثر قبایل دخول الجنه یوم القیمه مذحج؛ تو درباره اینکه بهترین مردان اهل نجد هستند، دروغ گفتی! بهترین مردان اهل یمن باشند و ایمان یمانی است. (یمانی منسوب به یمن و عبارتی دیگر از یمنی است) و من هم یمانی ام و مذحج بیشترین قبایلی هستند که روز قیامت وارد بهشت می‌شوند.(مذحج قبیله‌ای یمنی است که مالک اشتر از آن قبیله بود.)

همچنین پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمودند: «مَن أَحَبَ أَهلَ الیَمَنِ فَقَد أَحَبَنِی وَ مَن أَبغَضَهُم فَقَد أَبغَضَنِی، هر که یمنی‌ها را دوست بدارد مرا دوست داشته و هر که با آنها کینه ورزی کند با من کینه ورزی کرده است.»

حضرت رسول (صلی الله علیه و آله) مردم یمن را رقیق القلب ترین مردم می‌دانند؛ چنانچه فرموده اند: «أهل الیمن أرقَ قلوباً وألینَ أفئده و أبخع طاعه؛ مردم یمن رقیق القلب ترین و نرم دل ترین و مطیع ترین مردمند.»

یمن؛ ریشه انصار رسول الله (صلی الله علیه و آله)

ریشه و اصل و نسب انصار که مرکب از دو قبیله اوس و خزرج بودند و در پیروزی پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) بر مشرکین، کفار جزیره العرب و استقرار اسلام نقش بی مانندی داشتند، به قبیله ازد که یمنی است بر می‌گردد. برخی از صاحب نظران نیز ستایش‌های پیامبر (صلی الله علیه و آله) از یمن و یمنی‌ها را ناظر به همین مساله دانسته اند.

ده یمنی؛ هسته اولیه تشیع

بیست و سه نفر بعد از واقعه سقیفه بنی ساعده هسته اولیه تشیع را تشکیل دادند که ده نفر از آنها انصار یمنی بودند. در صفحه 86 کتاب نقش قبایل یمنی در حمایت از اهل بیت (علیهم السلام) آمده است: «وقتی زیاد بن لبید انصاری نماینده خلیفه در حضرموت بود، برخی از سران قبایل یمنی به او گفتند: «ما از اهل بیت پیامبر (صلی الله علیه و آله) اطاعت خواهیم کرد، چرا شما آنان را از خلافت باز داشتید؟»»

34 تن از شهدای کربلا

زمانی که امام حسین (علیه‌السلام) قصد رفتن به کوفه را داشتند، عبدالله بن عباس از آن حضرت خواست تا به جای کوفه به سرزمین یمن بروند و در آنجا ساکن شوند؛ چون در این سرزمین شیعیانی بودند که دل در گرو محبت اهل بیت (علیهم السلام) داشتند. همچنین در صفحه 200 کتاب نقش قبایل یمنی در حمایت از اهل بیت (علیهم السلام) نیز اشاره شده است که برخی از مورخان معتقدند 34 تن از شهدای 72 تن کربلا یمنی بودند.

یمنی‌ها؛ عنصر اصلی قیام توابین

گروهی از شیعیان بعد از واقعه عاشورا از اینکه در دفاع از حضرت سیدالشهدا (علیه‌السلام) کوتاهی کردند، از رفتار خود سخت پشیمان شدند، برای اینکه گذشته را جبران کنند، هسته‌های مقاومت را علیه سلطه اموی ایجاد کردند. اقدام نظامی گروه توابین از جمله این تحرکات بود که به رهبری سلیمان بن صرد خزاعی حرکت اعتراضی خود را آغاز کرد. با نگاهی به مقاله تاریخچه شیعیان یمن در می‌یابیم که یمنی‌ها در زمره عناصر اصلی این نهضت شیعی بودند و بعدها جان خود را در دفاع از اهل بیت (علیهم السلام) از دست دادند.

اویس قرنیِ یمنی؛ نورانی‌ترین چهره تشیع

اویس بن عامر مرادیِ قرنیِ یمنی به خاطر ایمان راسخ، پذیرش ولایت حضرت امیرالمومنین (علیه‌السلام) و شهادت در رکاب آن حضرت یکی از نورانی‌ترین چهره‌های عالم اسلام و تشیع به شمار می‌رود. اویس در زمان حیات حضرت رسول (صلی الله علیه و آله) مسلمان شد. او به خاطر بیماری و کهولت سن مادرش و ضرورت خدمت به او موفق به دیدار حضرت نشد. ایشان از زاهدان و عارفان صدر اسلام نبود اما از اصحاب رسول خدا (صلی الله علیه و آله) به شمار نمی‌رفت! به دلیل اینکه صحابی به کسی گفته می‌شود که حداقل یک‌بار به محضر حضرت رسول (صلی الله علیه و آله) مشرف شده باشد یا یک جمله یا حدیث یا روایت از حضرت را روایت کرده باشد.

مادر اویس قرنی بعد از اصرارهای فراوان پسرش برای رفتن به مدینه و دیدار حضرت رسول (صلی الله علیه و آله) به او اجازه داد به مدینه برود اما به شرط اینکه فقط یک روز در آن شهر باشد، پیامبر (صلی الله علیه و آله) را در همان یک روز زیارت کند و برگردد. اویس هم با عجله به مدینه آمد اما در آن روز رسول خدا (صلی الله علیه و آله) در شهر نبود. اویس هر چه آن روز منتظر حضرت شد، نیامدند. ایشان چون به مادرش قول داده بود بیشتر از یک روز در مدینه نماند، موفق به دیدار حضرت محمد (صلی الله علیه و آله) نشد و برگشت.

وقتی پیامبر به مدینه آمدند، فرمودند: «چه کسی اینجا آمده؟ عطر وجود او فضا را فراگرفته است.»

پیامبر (صلی الله علیه و آله) اویس را برترین و عالی مقام ترین تابعین توصیف کردند. تابعین مسلمانانی هستند که با یک یا چند تن از صحابه حضرت رسول (صلی الله علیه و آله) ملاقات یا مصاحبت داشته اند. همچنین حضرت درباره اویس قرنی یمنی فرمودند: «اویس در قیامت برای جمعی کثیر از مردم شفاعت خواهد کرد. خلیل و دوست من از امت اسلام اویس قرنی است.»

اویس همچنان در یمن بود تا زمانی که حضرت علی (علیه‌السلام) به خلافت رسیدند. هنگامی که ایشان برای مقابله با سرکشی و پیمان شکنان که بصره را اشغال کرده بودند و درصدد براندازی خلافت حق حضرت امیرالمومنین (علیه‌السلام) بودند، به طرف بصره حرکت کرد؛ اویس قرنی خود را از یمن به ایشان رساند و در جنگ جمل در رکاب آن امام بود.

همچنین او در جنگ صفین همراه با عمار یاسر در دفاع از حقیقت حضرت حیدر (علیه‌السلام) با نابکاران شامی جنگید و در همان جنگ به شهادت رسید.

مزار مطهر او در کنار مزار مطهر عمار یاسر در رقه سوریه است که بعد از انقلاب اسلامی این مزار مطهر به دستور امام راحل به صورت حرم درآمد و زیارتگاه شد. متأسفانه وهابیون تکفیری جسارت کرده و مزار پاک آن‌ها را منفجر کردند.

پیوند مالک اشتر و کمیل از قبیله نخع یمن با امام علی

وقتی حضرت امیرالمومنین (علیه‌السلام) از سوی پیامبر (صلی الله علیه و آله) برای دعوت مردم یمن به اسلام به آن سرزمین اعزام شد، از جمله قبایلی که پس از دیدار با امیرالمومنین (علیه‌السلام) به سرعت به اسلام گرایش پیدا کردند، قبیله مالک اشتر به نام نخع بود؛ از همین جا بود که آشنایی و پیوند ویژه مالک با حضرت امیر (علیه‌السلام) آغاز شد. مالک چون موفق به دیدار پیامبر (صلی الله علیه و آله) نشد، پس از رحلت ایشان به مدینه آمد ودر زمره تابعان قرار گرفت.

کمیل بن زیاد نخعی نیز از چهره‌های درخشان یمنی ثبت شده در تاریخ اسلام و تشیع است. او پیامبر (صلی الله علیه و آله) را درک کرده و پس از رحلت آن حضرت در زمره یاران خاص امیرالمومنین (علیه‌السلام) قرار گرفت و پس از ایشان نیز جز یاران امام حسن مجتبی (علیه‌السلام) بود.

کمیل به خاطر محبتش نسبت به امیرالمومنین (علیه‌السلام) و خدماتش به اسلام و تشیع، مورد بغض و کینه حجاج بن یوسف قرار گرفت و به دستور او به شکلی رقت بار در سن صد سالگی به شهادت رسید.

رجعت مقداد بن اسود و بیست نفر از اهالی یمن

از دیگر چهره‌های درخشان یمنی در تاریخ اسلام و تشیع، حجر بن عدی، عمرو بن حَمَق خزاعی، هانی بن عروه و مقداد بن اسود کندی است. حجر از یاران و فرماندهان برجسته امیرالمومنین (علیه‌السلام) بود که در تمامی نبردهای حضرت حضور داشت. عمرو از آن دسته از اصحاب رسول خدا (صلی الله علیه و آله) به شمار می‌رود که آن حضرت گواهی بر بهشتی بودنشان داده است.

هانی هم از صحابه پیامبر (صلی الله علیه و آله) که حیات حضرت را درک کرده و از دوستان مخصوص امیرالمومنین (علیه‌السلام) بود که در جنگ جمل، صفین و نهروان شرکت داشت. او از ارکان قیام حجر بن عدی بر ضد زیاد بن ابیه بود. ابن زیاد ایشان را در روز هشتم ذی حجه سال 60 هجری قمری به دلیل حمایت از مسلم بن عقیل در کوفه به شهادت رساند و سربریده او و سر مسلم را برای یزید فرستاد.

مقداد بن اسود نیز در متون تاریخی در زمره اهالی قبیله کنده حضر موت یمن بر شمرده شده است. در کتاب البصائر در روایتی مقداد در زمره بیست نفر از اهالی یمن قلمداد شده است که رجعت خواهند کرد و در زمره اصحاب خاص حضرت حجت (عجل الله تعالی فرجه) خواهند بود.

تاکید میلیون‌ها یمنی بر حمایت از غزه

امسال یمنی‌ها سالروز میلاد رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) را در صورتی جشن گرفتند که علاوه بر پرچم‌های یمن و لبیک یا رسول الله، پرچم فلسطین و من الیمن الی الفلسطین لستم وحدکم حمل می‌کردند، خواهان تحریم تولیدات آمریکا و رژیم صهیونیستی هستند و بر حمایت از غزه و پایبندی به مسائل امت اسلامی و حمایت از مقدسات آن تاکید دارند.

ساکنان استان‌های یمن از جمله صعده، ریمه، مارب، اب، عمران، تعز، حجه، ذمار و الجوف 48 هفته متوالی است که در حمایت از مردم غزه به خیابان‌ها می‌آیند.

عبدالملک الحوثی ها گفته است به خیابان آمدن مردم یمن برای اهداف سیاسی نیست؛ بلکه بخشی از مبارزه ملت یمن است و هیچ‌گاه فلسطین را رها نخواهند کرد.

در کنار مردم یمن، نیروهای ارتش نیز متعهد شده‌اند تا زمانی که رژیم صهیونیستی حملات خود را به غزه متوقف نکند، حملات به کشتی‌های این رژیم جعلی و کشتی‌های عازم سرزمین‌های اشغالی در دریای سرخ را ادامه خواهند داد. همچنین نیروهای مسلح یمنی بامداد روز یکشنبه 25 شهریور با چند موشک بالستیک هایپر سونیک شهر اشغالی تل آویو را مورد هدف قرار دادند. به گفته رسانه‌های عبری در پی این حمله 2 میلیون صهیونیستی روانه پناهگاه‌ها شده و 9 نفر از آن‌ها نیز زخمی شدند. سامانه‌های دفاعی صهیونیستی برای رهگیری موشک‌های پرتاب شده یمنی از 20 موشک استفاده کردند که موفقیت آمیز نبود و نتوانستند آن‌ها را ساقط کنند.

حضور میلیون‌ها یمنی در جشن ملی سالروز حضرت محمد (صلی الله علیه و آله) همزمان با عملیات موشکی یمنی‌ها در شهر اشغالی تل آویو این پیام را به کشورهای متجاوز می‌دهد که در مقابله با آن‌ها قوی‌تر خواهند شد و فقط به خدا و پیامبرش محمد (صلی الله علیه و آله) که تنها نمونه صبر و استقامت است، تکیه می‌کنند. همچنین به دفاع از ملت فلسطین ادامه خواهند داد.

11 قرن سبزپوشی یمن در میلاد پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله / راز این دلدادگی تاریخی 2
11 قرن سبزپوشی یمن در میلاد پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله / راز این دلدادگی تاریخی 3
11 قرن سبزپوشی یمن در میلاد پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله / راز این دلدادگی تاریخی 4
11 قرن سبزپوشی یمن در میلاد پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله / راز این دلدادگی تاریخی 5
11 قرن سبزپوشی یمن در میلاد پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله / راز این دلدادگی تاریخی 6
11 قرن سبزپوشی یمن در میلاد پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله / راز این دلدادگی تاریخی 7
11 قرن سبزپوشی یمن در میلاد پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله / راز این دلدادگی تاریخی 8