یک‌شنبه 4 آذر 1403

2 اتفاق مهمی که در روز «دحوالارض» رخ داد

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
2 اتفاق مهمی که در روز «دحوالارض» رخ داد

به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری فارس، 25 ذی‌القعده هم‌زمان با دحوالارض است. دحوالارض به معنای پهن شدن زمین است.

دحوالارض، روز شروع دوره جدید زمین

با توجه به اینکه در آغاز همه سطح زمین را آب فراگرفته بود، در روز دحوالارض این آب‌ها که گفته می‌شود از باران‌های سیلابی بود، در گودال‌هایی جمع و نخستین خشکی‌ها پدید آمدند. بر همین اساس، دحوالارض را روز شروع دوره جدیدی از زمین می‌دانند.

روزی که زمین برای زندگی انسان و رشد گیاهان از محل کعبه گسترانیده شد

بر اساس روایات، نخستین خشکی روی زمین، همان مکان کعبه است که حتی گفته می‌شود مکان کعبه بیش از 2 هزار سال قبل از گسترش زمین، مشخص شده بود. امام باقر (ع) نیز فرمودند: هنگامی که خداوند متعال اداره کرد زمین را گسترش دهد، به باد امر کرد به سطح آنها کوبیده شود و در این هنگام موج‌هایی پدید آمد و روی آب کف ایجاد شد که خداوند این کف‌ها را جمع کرد و آن نقطه مکان کعبه شد. بعد از اینکه کوهی در آنجا ایجاد شد، زمین را از زیر آن گسترانید. بر همین اساس نخستین خشکی که از آن بیرون آمد، محل کنونی کعبه است.

خداوند در قرآن کریم فرمودند: «وَ هُوَ الَذی مَدَ الاَرضَ؛ و اوست کسی که زمین را گسترش داد». (رعد / 3) در تفسیر این آیه آمده است: خداوند زمین را به‌گونه‌ای گسترد که برای زندگی انسان و پرورش گیاهان و جانداران آماده باشد. گودال‌ها و سراشیبی‌های تند و خطرناک را به وسیله فرسایش کوه‌ها و تبدیل سنگ‌ها به خاک پر کرد و آنها را مسطح و قابل زندگی ساخت. درحالی‌که چین‌خوردگی‌های نخستین آن، به‌گونه‌ای بودند که اجازه زندگی به انسان را نمی‌دادند.

اقامه نماز در مسجدالحرام

روزی که یک میلیون رحمت نازل می‌شود

همچنین از امام علی علیه السلام روایت شده که فرمودند: اولین رحمتی که از آسمان به زمین نازل شد، در 25 ذی‌القعده بود. کسی که این روز را روزه داشته و شبش را به عبادت بایستد، عبادت 100 سال را که روزش را روزه و شبش را در عبادت باشد، خواهد داشت. هر گروهی که در این روز برای ذکر پروردگار بزرگشان گرد هم آیند، پراکنده نمی‌گردند، مگر این که خواسته آنان داده می‌شود. در این روز یک میلیون رحمت نازل می‌شود که 99 هزار تای آن برای روزه داران این روز و عبادت کنندگان این شب خواهد بود.

روزی که خداوند قبر امام حسین (ع) را مشخص و پناهگاه شیعیان کرد 

یکی دیگر از موضوعاتی که در دحوالارض مورد توجه قرار گرفته است، مشخص شدن قبر امام حسین علیه السلام در این روز است که حتی سیدالشهدا علیه‌السلام در زمانی که گروهی از جنبیان برای یاری ایشان آمده بودند، فرمودند: «آیا قرآن را که به رسول خدا (ص) نازل شده نخواندید که می‌فرماید: قُل لَو کُنتُم فِی بُیُوتِکُم لَبَرَزَ الَذِینَ کُتِبَ عَلَیهِمُ القَتلُ اِلی مَضاجِعِهِم. (آل عمران / 154) اگر من در وطن خود بمانم این مردمِ واژگون شده به وسیله چه کسی آزمایش می‌کردند، و چگونه آنها امتحان می‌شوند، و چه کسی در قبر من سکونت گزیند؟ با اینکه خداوند هنگام «دحو الارض» آن قبر را برای من برگزیده است، و آن قبر را پناهگاه شیعیان و دوستان ما کرده است، خداوند اعمال و نمازهای آنها را بپذیرد و دعاهای آنها را اجابت کند، و شیعیان ما در آنجا ساکن شوند، تا آنجا مایه ایمنی آنها در دنیا و آخرت، از عذاب باشد.

کربلا؛ از حرم امام حسین (ع) به سمت حرم حضرت عباس (ع)

بر همین اساس، زیارت امام حسین علیه‌السلام همواره در روایات مختلف مورد تأکید قرار دارد و حتی در برخی روایایت زیارت سیدالهشدا علیه‌السلام نسبت به زیارت خانه خدا ارجح است و می‌گویند اگر هر پول سفر به کربلا را نداری، قرض بگیر و به زیارت امام حسین علیه‌السلام برو. در حالی که در اسلام برای زیارت حتی خانه خدا چنین تأکیدی وجود ندارد که این امر نشانگر اهمیت زیارت کربلا به شمار می‌رود.

البته در روز دحوالارض مناسبت‌های دیگری هم عنوان شده؛ به طوری که روز میلاد حضرت عیسی و حضرت ابراهیم، فرود آمدن کشتی حضرت نوح و نزول رحمت الهی بر حضرت آدم در این روز بوده است.

به گزارش فارس، در روز دحوالارض اعمالی همچون روزه و مناجات، زیارت امام رضا علیه‌السلام، یاد خدا بودن، ذکر گفتن و توسل به اهل بیت علیهم‌السلام ذکر شده است.

انتهای پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید دحوالارض مناجات حرم امام حسین کعبه مسجدالحرام 25 ذی القعده قبر امام حسین این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
2 اتفاق مهمی که در روز «دحوالارض» رخ داد 2
2 اتفاق مهمی که در روز «دحوالارض» رخ داد 3