20 پروژه دانشبنیان با بازار 94 هزار میلیاردی تعریف شد
دستیار معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییس جمهور در توسعه بازار دانشبنیان از تعریف 20 پروژه اولویتدار با پیشبینی ایجاد بازاری معادل 94 هزار میلیارد تومان در دفتر توسعه اقتصاد و امور توسعه بازار دانشبنیان خبر داد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، رضا سلطانعلیزاده؛ دستیار معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییس جمهور اظهار کرد: طبق بررسیهای انجام شده از بین حدود 10 هزار شرکت دانشبنیان موجود، بالغ بر 6 هزار شرکت، نوپا هستند و با سرمایه و نیروی انسانی محدود فعالیت می کنند. همچنین بالغ بر 1500 شرکت با فروش بالای 100 میلیارد تومان و 120 شرکت با فروش بالغ بر 200 میلیارد تومان، یک میلیون دلار صادرات و بالای 200 نفر نیروی انسانی فعالیت دارند.
وی با تأکید بر اینکه تنها راه رشد شرکتهای نوپا، ایجاد بازار است، عنوان کرد: در صورتی که برای این شرکت ها پروژه متناسب با توانشان تعریف شود به مرور زمان توسعه پیدا خواهند کرد. از سوی دیگر این شرکت های نوپا با وجود سرمایه و نیروی انسانی محدود، امکان ایجاد بازار نخواهند داشت.
دستیار معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهور در توسعه بازار دانشبنیان با بیان اینکه بازار به چهار دسته شامل، مجموعههای حاکمیتی، مجموعه های دولتی، بخشهای نیمهخصوصی و بخش خصوصی تقسیم میشود، افزود: پس از بررسیهای انجام شده، مشخص شد بزرگترین بازار کشور را دولتیها در دست دارند که این امر برخلاف سایر کشورهای دنیا است. در این زمان ما به سمت شرکتهای دولتی برای ایجاد بازار شرکتهای خصوصی رفتیم و مشخص شد دولتیها به دلایل متعدد از جمله عدم ارائه ضمانتنامه، عدم تجربه کار، محدودیتهای قانونی، مقایسه با شرکتهای خارجی از لحاظ کمی و کیفی و... به شرکتهای دانشبنیان خصوصی بازار نمیدهند.
افزایش صادرات شرکتهای دانشبنیان به 1.5 میلیارد دلارسلطانعلیزاده خاطرنشان کرد: در این نقطه به این نتیجه رسیدیم که باید معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری ورود پیدا کرده و با ایجاد بازار و در اختیار قراردادن آن به شرکتهای دانشبنیان کمک کند.
گسترش همکاری شرکتهای دانشبنیان با صنعت نفت
وی وزارت نفت را در این حوزه پیشتاز توصیف کرد و گفت: با توجه به باوری که به ظرفیت و توان دانشبنیانها داشتیم یک مدل تهیه کردیم که اگر دستگاهی به هر دلیل نتواند به دانشبنیانها بدون واسطه اطمینان کند، معاونت علمی ریسک کار را بپذیرد.
سلطانعلیزاده ادامه داد: در نتیجه ما 23 موضوع را درباره اینکه چطور میتوانیم با وزارت نفت همکاری داشته باشیم بررسی کردیم؛ از این 23 موضوع، تعداد 7 تجهیز گلوگاهی در صنعت نفت انتخاب و در نتیجه یک توافقنامه به ارزش دو میلیارد دلار امضا شد.
وی خاطرنشان کرد: اگر با اجرای این پروژهها، توسعه بازار به نحو درست شکل بگیرد، بازاری به ارزش 2 میلیارد دلار محقق خواهد شد؛ زیرا روی موضوعات استراتژیکی دست گذاشته شده است که باتوجه به ظرفیت و توان داخل، ارزش افزوده بالایی را ایجاد خواهد کرد.
وی اذعان کرد: بومیسازی تجهیز حفاری هدایتپذیر RSS، بومیسازی فناوری لوله مغزی سیار Coiled tubing (ct)، بومیسازی فناوری مایعسازی گاز طبیعی mini-LNG، بومیسازی لولههای CRA چاههای نفت و گاز و بومیسازی دکلهای حفاری آبهای کم عمق از پروژههای تعریف شده در توافقنامه همکاری مشترک وزارت نفت و معاونت علمی در زمینه بومیسازی تجهیزات و فناوریهای گلوگاهی صنعت نفت بود.
سلطانعلیزاده در خصوص آخرین وضعیت پروژههای ذیل توافقنامه همکاری در خصوص اقلام گلوگاهی گفت: در حال مذاکره با بخش خصوصی برای احداث mini-LNG هستیم که با یک مجموعه توافقهای اولیه صورت گرفته است. در بحث بومیسازی فناوری لوله مغزی سیار هم به روزرسانی نیاز شرکت ملی نفت ایران و شرکتهای تابعه برای موضوع CT به جهت انعقاد قرارداد خرید با شرکت فالیز پژوهش فارس و انعقاد قرارداد خرید خدمت با کنسرسیوم بخش خصوصی و جهاد دانشگاهی شریف پیگیری شده است.
وی افزود: در زمینه بومیسازی لولههای CRA چاههای نفت، اطلاعات تکمیلی دریافت و ارزیابی شده و ضمن بازدید از ظرفیت و توانمندی دو شرکت منتخب فرخوان CRA در حال جمعبندی و تصمیمگیری در مورد حمایت از آنها و انعقاد شرکت ملی نفت ایران با این دو شرکت هستیم.
سلطانعلی زاده از پیگیری مذاکره با شرکتهای مختلف سرمایهگذار در حوزه نفت و گاز برای مشارکت در پروژه RSS و استفاده از اعتبار مالیاتی این شرکتها در این پروژه خبر داد و تصریح کرد که یک شرکت در مرحله نهایی برای انعقاد توافقنامه قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه در ادامه، توافقنامه همکاری مشترک وزارت نفت و معاونت علمی در زمینه بومیسازی تجهیزات و فناوریهای گلوگاهی صنعت نفت یک توافقنامه دیگر در زمینه تامین سوخت پشتیبان (SNG) صنایع در فصول سرد سال با وزارت نفت منعقد شد، بیان کرد: احداث سامانه بومی سوخت پشتیبان SNG در محل کارخانه ورق خودرو چهارمحال و بختیاری و کارخانه تولید نورد و لوله سپنتا اهواز از پروژههای تعریف شده در این توافقنامه است؛ همچنین، باتوجه به برنامه زمانبندی پروژهها و اقدامات صورت گرفته، پیشبینی میشود پروژههای مذکور تا پیش از فرارسیدن ماههای سرد سال 1403 به بهرهبرداری برسد.
گسترش همکاری شرکتهای دانشبنیان با وزارت صنعت، معدن و تجارت
دستیار معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری در توسعه بازار دانشبنیان اذعان کرد: هوشمندسازی اکتشاف و بهرهبرداری معادن و بومیسازی ماشین آلات معدنی (دامپ تراک)، بومیسازی خطوط تولید و توسعه محصولات نوین در صنایع غذایی، تکمیل زنجیره ارزش و تعمیر و نگهداری در صنعت هوایی، ریلی، دریایی و مترو و توسعه فناوریهای حوزه آب و انرژی با هدف کاهش مصرف منابع (ZLD و EDR) از جمله پروژههای تعریف شده در راستای توافقنامه همکاری راهبردی فیمابین وزارت صنعت، معدن و تجارت و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری هستند.
سلطانعلیزاده خاطرنشان کرد: اقدامات انجامشده در این زمینه تا به امروز شامل تشکیل کمیتههای فنی و تخصصی ذیل کمیته راهبری، تعریف ابعاد دقیق فنی و اقتصادی موضوعات گلوگاهی و تعیین بهرهبردار و متقاضی هر موضوع، انتشار فراخوان شناسایی فناوران برای دو موضوع دامپ تراک و هوشمندسازی معادن، انجام ارزیابی تخصصی و تهیه گزارش ارزیابی برای هر موضوع، انتخاب شرکتهای منتخب برای دامپ تراک، انعقاد قرارداد موضوع دامپ تراک با تیم منتخب و تعریف حمایتهای معاونت علمی و وزارت صمت برای دامپ تراک و هوشمندسازی معادن بوده است.
وی افزود: مذاکره با بخش خصوصی برای فراخوان بومیسازی تجهیزات صنعت نوشیدنی، مذاکره با شرکتهای هلدینگ تاپیکو برای فراخوان (ZLD و EDR)، پیگیری بهروزرسانی اقدامات وزارت صمت برای موضوعات متعهد شده در توافقنامه، بررسی و ارزیابی محصولات دانشبنیان و مشخص نمودن کد تعرفه متناسب با آنها، جهت معرفی به وزارت صمت و برای اصلاح کد تعرفه واردات محصولات مشابه با منشا خارجی در دست اقدام است.
به گفته وی، سرمایه گذاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری در این پروژه، 2 هزار میلیارد تومان و حمایت وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز 2 هزار میلیارد تومان است.
بازار حمایت شده را در اختیار شرکتهای دانشبنیان قرار میدهیم
وی ضمن بیان اینکه پس از انتشار فراخوان از سوی معاونت علمی، نوبت شرکتهای دانشبنیان است که با بهرهگیری و یا ارتقای ظرفیتهای خود برنامهریزی لازم برای مشارکت در پروژهها را انجام دهند، ادامه داد: مسئله مهم در انتخاب پروژه برای شرکتهای دانشبنیان این است که موضوع منتخب در راستای نقشهراه شرکت باشد.
سلطانعلیزاده با اشاره به اینکه پس از انجام نخستین پروژه که با حمایت معاونت علمی و فناوری در اختیار شرکتهای دانشبنیان قرار میگیرد، باقی پروژهها به عملکرد خود شرکت بستگی دارد؛ افزود: اگر محصول تولید شده در پروژه اول از لحاظ کمی و کیفی مورد تایید باشد، شرکت پروژههای بعدی را نیز به دست خواهد گرفت و از این طریق بازار و کسبوکار خود را توسعه و رشد میدهد.
دستیار معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری در توسعه بازار دانشبنیان در پایان تصریح کرد: تا امروز 20 سند پروژه اولویتدار در دفتر توسعه اقتصاد و امور توسعه بازار دانشبنیان با سرمایهگذاری 15 هزار و 800 میلیارد تومان تعریف شده است که پیشبینی میشود با اجرای این پروژهها بازاری معادل 94 هزار میلیارد تومان ایجاد و بالغ بر هزار و 700 نفر اشتغالزایی صورت خواهد گرفت.