24 استان و 50 شهر کشور با تنش آبی مواجه است /40 درصد بارش آب ها کاهش یافته است

سخنگوی صنعت آب کشور گفت: در حال حاضر، در 24 استان و 50 شهر با تنش آبی مواجه هستیم. نکتهای که وجود دارد این است که شرایط این 24 و 50 شهر یکسان نیست.
باشگاه خبرنگاران جوان؛ محبوبه کباری - عیسی بزرگ زاده سخنگوی صنعت آب کشور در گفتوگو با شبکه خبر اظهار داشت: متأسفانه در حال حاضر با کاهش بارشها روبرو هستیم و در پنجمین سال پیاپی خشکسالی قرار داریم. اگر در سال اول خشکسالی رخ دهد و در سال بعد ترسالی باشد و دوباره سال خشکسالی دیگری بیاید، مدیریت خشکسالی نسبتا آسانتر است.
وی ادامه داد: اما زمانی که سالهای خشکسالی به صورت پیوسته اتفاق بیفتند، انباشت خشکسالی از سالهای قبل ذخیره شده و به اصطلاح خشکسالی القایی شکل میگیرد.
بزرگ زاده توضیح داد: این موضوع کار را برای مدیریت خشکسالی در سال پنجم سختتر از سال چهارم و سال چهارم را نیز سختتر از سال سوم خواهد کرد.
وی تصریح کرد: در این مدت، ما 40 درصد بارش کمتر داشتیم و 43 درصد ورودی سدهای کشور نیز کاهش یافته است. با این حال، به دلیل مدیریت فعالسازی سدها، حجم ذخیره آب در سدها به طور کلی در کشور نسبت به پارسال حدود 26 درصد عقب است.
سخنگوی صنعت آب کشور یادآور شد: با وجود این کاهش ورودی، ما موفق شدیم که با مدیریت بهتر و رهاسازیهای مؤثر، تنها 26 درصد کاهش ذخیره داشته باشیم تا مقداری آب ذخیره داشته باشیم که بتوانیم از آن استفاده کنیم.
بزرگ زاده یاد آورشد: ما باید برای زمستان برنامهریزی کنیم و بارشها را تا آن زمان مورد توجه قرار دهیم. در حال حاضر، در 24 استان و 50 شهر با تنش آبی مواجه هستیم و در حال مدیریت این مسائل با 169 پروژه هستیم. نکتهای که وجود دارد این است که شرایط این 24 و 50 شهر یکسان نیست.
وی افزود: به عنوان مثال، در استانهای البرز و تهران، آب از آبیک قزوین شروع میشود و سد طالقان را تأمین میکند. تمام استان البرز و استان تهران از منابع مشترک آبی استفاده میکنند و این موضوع شامل بیش از 20 میلیون نفر میشود.
بزرگ زاده یاد آورشد: ما 50 درصد آب تهران را از منابع زیرزمینی و 50 درصد دیگر را از منابع سطحی تأمین میکنیم. سیستمهای آبرسانی در غرب و شرق تهران در حال کار هستند، به طور مثال، سامانههای سدهای طالقان و امیرکبیر آب را به تهران تحویل میدهند. با این حال، با توجه به اینکه بارشها به شدت کاهش یافته است، فشار بیشتری بر منابع آبی وارد نمیشود و ظرفیت تأمین آب محدود است. ما نمیتوانیم به طور نامحدود چاهها را افزایش دهیم زیرا این کار باعث افت سطح آب میشود.
بزرگ زاده تاکید کرد: در حال حاضر، پروژههایی برای انتقال آب در حال اجراست که امیدواریم به زودی نتیجه بدهد، اما باید توجه داشت که تأمین آب به تنهایی نمیتواند پاسخگوی نیاز شهروندان باشد.
وی افزود: تنها و اصلیترین روش ما مدیریت مصرف آب است. سرانه آب مصرفی تهرانیها و البرزیها بسیار بالاست و ما باید با کاهش مصرف، بدون اینکه از استانداردهای جهانی پایینتر بیفتیم، بتوانیم این بحران را مدیریت کنیم.