شنبه 29 دی 1403

3 راهکار بورسی برای تحقق جهش تولید با مشارکت مردم

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
3 راهکار بورسی برای تحقق جهش تولید با مشارکت مردم
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، بورس تهران در پی نااطمینانی‌های سیاسی و همچنین اقتصادی در 4 سال گذشته ریزش‌های سنگینی را تجربه کرده است. در کنار ریسک‌های سیاسی ایجاد شده کارشناسان ابهامات اقتصادی را نیز در ریزش بورس در این مدت مؤثر می‌دانند. طی سال‌های اخیر بازار‌های موازی بورس، رشدهای بالایی را تجربه کردند؛ این موضوع در حالی رخ‌داده است که بورس در بلندمدت همیشه بیشترین بازدهی را بین بازارهای مالی به ثبت رسانده بود.

نام هایی برای حمایت از تولید

نگاهی به شعارهای نوروزی دو دهه گذشته نشان از اهمیت اقتصاد و تولید دارد؛ اقتصادی که سال‌های متمادی است رنگش پریده و چرخ‌های تولیدش به مشکلات فراوان حرکت می‌کند. هر چند نام‌گذاری سال‌ها در سنوات گذشته به نام «تولید» موتورش را روشن نگه داشته اما واقعیت این است که این بخش با چالش‌های ریز و درشتی دست‌به‌گریبان است و این روزها بیش‌ازپیش نفسش به شماره افتاده و نیازمند نسخه تازه‌تری است. مروری بر نام‌گذاری شعارهای نوروزی حاکی از آن است که از دهه 1390 تا 1403 فقط 9 سالی می‌شود که شعار هر ساله حول «تولید» چرخیده، اما با همه اینها و تاکید‌های متولیان بازهم آن دستاوردی که انتظار می‌رفت نصیب تولید و صنایعش نشده است.

ابزارهای معاملاتی بازار سرمایه برای حمایت از صنایع

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، جعفر قادری، دررابطه‌با نقش بورس در تحقق شعار جهش تولید با مشارکت مردم می‌گوید که بورس در بین دیگر بازارهای مالی نقش بسیار قابل‌توجه و پررنگی را ایفا می‌کند و سازمان بورس و اوراق بهادار نیز در بین دستگاه‌های دولتی، کلیدی‌ترین نقش را در تحقق شعار سال و جمع‌آوری نقدینگی‌ها و سرمایه‌های مردم و هدایت آن به سمت‌وسوی تولید بر عهده دارد. قادری ادامه داد: درحالی‌که یکی از الزامات اساسی رونق تولید، فراهم‌کردن بسترهای مناسب جهت تأمین مالی و سرمایه موردنیاز شرکت‌ها است، بازار سرمایه با ابزارهای متنوع و گوناگونی که در اختیار کسب‌وکارها قرار می‌دهد، بستری مناسب جهت تأمین مالی آن‌ها است. وی افزود: البته بهره‌گیری از پتانسیل‌های بازار سرمایه جهت تأمین مالی واحدهای تولیدی مستلزم شناخت دقیق ابزارهای مالی موجود در بازار سرمایه است، چرا که این ابزارها باتوجه‌به نیازها، توان مالی و شرایط بنگاه‌های اقتصادی طراحی شده است. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: بازار سرمایه با بهره‌مندی از ابزارهای معاملاتی می‌تواند گام‌های مهمی را در جمع‌آوری نقدینگی‌های مردم و جذب سرمایه‌های آنها به‌منظور رونق تولید و بهبود فضای کسب‌وکار بردارد که در همین راستا باید یک سری فرایندها هم اصلاح شود. این نماینده مجلس تأکید کرد: اعتمادسازی و ایجاد بستری مطمئن برای مردم و همچنین حمایت از تولید مسیر را برای جذب سرمایه‌های بیشتر به این بازار هموارتر می‌کند.

پیش شرط تحقق شعار سال

در همین زمینه وزیر سابق اقتصاد می‌گوید که یکی از بهترین نهادهایی که می‌تواند شعار سال و مشارکت آحاد مردم در تولید و تأمین مالی اقتصاد را ایفا کند، بازار سرمایه است و پیش‌شرط بهره‌مندی از این بازار، جلوگیری از تصمیمات دارای تأثیرات منفی بر این بازار است. وی با بیان این که در این نهاد چند دستورالعمل با اولویت وجود دارد تا نقش این بازار را تقویت کند، افزود: اولویت اول تمرکز بر شرکت‌های سهامی عام پروژه است و اولویت دوم ارتقای جایگاه سکوهای تأمین مالی جمعی در فرابورس و همچنین سکوهای تأمین مالی ارزی است.

جذب سرمایه های خرد برای تحقق شعار سال

حمید گنج خانی، کارشناس بازار سرمایه گفت: بورس به‌عنوان یک سکوی تأمین مالی جمعی می‌تواند نقش مؤثری در تحقق شعار سال داشته باشد. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: دولت با اصلاح رویه‌های اقتصادی که مهم‌ترین آن مواردی در زمینه اخذ مالیات از شرکت‌های بورسی و همچنین قیمت‌گذاری دستوری است شرایط را به‌گونه‌ای فراهم کند تا ورق به نفع بازار سرمایه برگردد. وی افزود: ورود ابزارهای معاملاتی جدید چون صندوق پروژه‌ها و تأمین مالی جمعی (کراد فاندینگ‌ها) و سایر ابزارهای معاملاتی به بازار سرمایه تأثیرات قابل‌توجهی بر جذب سرمایه‌های خرد دارد، این ابزارها به سرمایه‌گذارانی که به دلیل محدودیت‌های مالی یا دانش فنی قادر به سرمایه‌گذاری مستقیم در بازار سرمایه نیستند، فرصت می‌دهد تا به‌صورت غیرمستقیم و با سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها، در ارزیابی و سرمایه‌گذاری در پروژه‌ها و شرکت‌های مختلف شرکت کنند.