30 درصد بازار سرمایه مربوط به پتروشیمیها است
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی گفت: صنعت پتروشیمی در پنج سال گذشته پس از خروج ترامپ از برجام، برای کشور 61 میلیارد دلار ارزآوری داشته است.
در میز اقتصاد امروز به موضوع عرضه مواد اولیه پتروشیمی اولویت با صنایع داخلی یا صادرات؟ با حضور مهدی ابهری دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی، حسین دُر رئیس هیات مدیره اتحادیه سراسری تعاونیهای تامین نیاز صنایع پایین دستی پتروشیمی و صادقی رئیس هیات مدیره انجمن صنایع همگن پرداخته شد.
مهدی ابهری دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی گفت: در پتروشیمی ایران باتوجه به تحریمها توسط مهندسین کشور حرکت رو به جلو را ادامه میدهیم و در دهه 90 بیشترین کمک در دور زدن تحریمها را داشتهایم و 30 درصد بازار سرمایه مربوط به پتروشیمیها است.
او گفت: امسال ما 8 درصد تولید در صنعت پتروشیمیها را داشتهایم و 40 هزار تن صادرات ما کم شده است. حدود 600 هزارتن صادرات ما کاسته شده است.
ابهری گفت: صنعت پتروشیمی در پنج سال گذشته پس از خروج ترامپ از برجام، 61 میلیارد دلار برای کشور ارزآوری داشته و 27 میلیون تن به ارزش 26 میلیارد دلار مواد اولیه به صنایع پاییندستی و 11 میلیون تن کود به جهاد کشاورزی عرضه کرده است.
او با بیان اینکه صنعت پتروشیمی سالانه 6 میلیارد دلار صنایع پاییندستی را تغذیه میکند که اگر این صنعت نبود باید واردات میشد، گفت: این صنعت سالانه بیش از 500 میلیون دلار کود اوره به سازمان خدمات کشاورزی با قیمت بسیار پایین عرضه میکند.
او گفت: با نظمترین ارگان دولت پتروشیمیها هستند به طوری که ما توانستیم تحریمها را دور بزنیم و وقتی که ارز 28 تومان بود 26 درصد پلیمر تقاضا داشتیم.
ابهری گفت: اکنون در برخی از مواد کمبود داریم و خودمان وارد میکنیم. امروز پتروشیمیها نعمت هستند. همچنین قرار بود سامانه افق راه اندازی شود توسط وزارت صمت، ولی اجرایی نشد.
او گفت: صادرات صنعت پتروشیمی از نظر حجمی در هشت ماه امسال 19 میلیون و 850 هزار تن به ارزش 8 میلیارد و 360 میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه پارسال از نظر ارزشی بهدلیل کاهش قیمتهای جهانی محصولات، افت داشته است.
ابهری گفت: آنچه که در کشور نیاز است ما صادر نمیکنیم و در اختیار شرکت خودمان میگذاریم، پتروشیمیها خیلی صاف و صادق است.
او گفت: ما در آستانه بودجه هستیم و متاسفانه در بودجه نگاه خوبی به تولید نمیشود، به طوری که در برخی از مواد دولت پیشنهاد داده 10 درصد مالیات بر ارزش افزوده را اخذ میکنند و بر هم نمیگردانند.
در ادامه حسین دُر رئیس هیات مدیره اتحادیه سراسری تعاونیهای تامین نیاز صنایع پایین دستی پتروشیمی گفت: تولیدکنندگان داخلی به این نتیجه رسیدند که توسعه صنایع پاییندستی در دستور کار است، در همین اوج تحریمها در سال 95 رهبری فرمودند در صنعت پتروشیمی تاکید بر نگاه صنایع پایین دستی داشتند.
حسین دُر با بیان اینکه پتروشیمیها نیز همین وضع را دارند اظهار کرد: پتروشیمیها دو بال فروش داخل و خارج دارند؛ بال داخل شامل این است که ما این رقابتها را شاهدیم که دولت تمام تلاشش را کرد تا در 6 ماه گذشته، این رقابتها را کاهش دهد.
رئیس اتحادیه صنایع پایین دست پتروشیمی با بیان اینکه چنین رقابتهایی مزه میدهند گفت: اگر 30 درصد روی کالای شما رقابت صورت بگیرد به این معنا است که 30 درصد درآمدی دارید که برای آن هیچ زحمتی نکشیدهاید.
او در رابطه با راهکار غیر تورمی عنوان کرد: شما میگویید دولت باید به درآمد برسد بدون اینکه نرخ خوراک را افزایش دهد که در این مورد ما دچار یک چرخه باطل شدهایم به این شکل که در ابتدا نرخ ارز تکان میخورد و در توجیه این موضوع بهانههای مختلفی مانند کمبود ارز در بازار، تحریم و... را میآورند و به این شکل نرخ ارز آرام آرام در بازار بالا میرود. گام بعدی این است که هلدینگها میگویند حالا که ارز در بازار نیست اجازه دهید ما به جای 40هزار تومان با 37 هزارتومان عرضه کنیم تا بازار تنظیم شود؛ در واقع اینها دولت را تحریک میکنند و در ازای عرضهی ارز 37 هزارتومانی از دولت میخواهند برای خوراک کاری کند.
حسین دُر گفت: کدام تولید کننده دوست دارد مواد اولیه خود را گران بخرد؟ ما امروز مجبوریم رقابت کنیم.
حسین دُر افزود: در پلی اتیلن ظرفیت 62 میلیون تن داریم و مصرف کشور تقریبا 50 درصد است، ما در کالاهای مازاد و صادرات رقابت داریم.
او گفت: کف عرضه در پتروشیمی رعایت نمیشود و متاسفانه مواد اولیه را نسبت به صادرات خارجی از ما بیشتر دریافت میکنند.
همچنین صادقی رئیس هیت مدیره انجمن صنایع همگن گفت: ما تا قبل از سال 88 تحریم نبودیم، ولی الان شاهد این هستیم با تمام مشکلات بر سرراه قرار داریم، ما در عرضه پروپیلن مشکلات داریم.
او گفت: با پیگیریهای انجام شده پتروشیمیها عرضه را به سمت رقابت پیش میبرند مثلا یک مجتمع بدون اطلاع قبلی اورهال میشود و گرید این مجتمع در زمان اورهال در بازار و صادرات مشکل ساز میشود.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی