شنبه 21 تیر 1404

430 دشت کشور ممنوعه است

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
430 دشت کشور ممنوعه است

سرپرست دفتر امور آب کشاورزی گفت:690 دشت کشور، حدود 430 دشت ممنوعه هستند که بسیاری از دشت‌ها فاقد قابلیت بخش کشاورزی است.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی - امیر هدایتی سرپرست دفتر امور آب کشاورزی با اشاره به اظهارات وزیر اسبق نیرو مبنی بر ظرفیت 77 میلیارد مترمکعبی سدهای اجرا و مطالعه‌شده در کشور گفت: توان واقعی کشور برای بهره‌برداری از آب‌های سطحی، با در نظر گرفتن تغییرات اقلیمی حدود 40 تا 45 میلیارد مترمکعب است.

وی با انتقاد از عدم توجه کافی به روش‌های جایگزین افزود: اگر به‌جای این حجم از سرمایه‌گذاری در سدسازی، به بهسازی قنوات، آبخیزداری و آبخوان‌داری توجه می‌شد، وضعیت منابع زیرزمینی کشور به‌مراتب بهتر بود.

هدایتی با اشاره به تبخیر بالای آب در ایران بیان کرد: ذخیره‌سازی آب در زیر زمین را از نظر فنی و عقلانی، توجیه‌پذیرتر از ذخیره‌سازی سطحی دانست.

سرپرست دفتر امور آب کشاورزی با بیان اینکه این سخنان به معنای نفی ضرورت احداث تمامی سدها نیست، افزود: بخشی از سدهای احداث‌شده بر پایه مطالعات ناقص و یا بدون در نظر گرفتن تغییرات اقلیمی و فشارهای محیطی بنا شده‌اند.

وی با اشاره به محدودیت‌های احداث قنوات جدید بیان کرد: از 690 دشت کشور، حدود 430 دشت ممنوعه هستند و امکان بارگذاری جدید بر روی آبخوان‌های آن‌ها وجود ندارد که بسیاری از دشت‌های باقی‌مانده نیز فاقد قابلیت کشاورزی یا جمعیت کافی برای بهره‌برداری هستند.

هدایتی ادامه داد: براساس پیش‌بینی ماده 38 برنامه هفتم مبنی بر بازبینی طرح‌های سازه‌ای وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی در حوزه سدسازی و شبکه‌های آبیاری را فرصتی برای توقف یا تعدیل طرح‌های غیرضروری و هم‌راستاسازی آن‌ها با شرایط اقلیمی کشور دانست.

وی با هشدار نسبت به سدسازی بیش از ظرفیت منابع آبی کشور گفت: حجم سرمایه گذاری در سدسازی حدود 2 برابر توان اکولوژیکی کشور است، همچنین با توجه به سدسازی بیش از ظرفیت منابع آبی کشور، طرح های سازه ای در حوزه آب مورد بازنگری قرار گیرد.