44 اقدام برای تحقق چشمانداز مدیریت شهری در دارالمومنین تهران
شهردار منطقه 14 تهران با اشاره به اقدامات مدیریت شهری برای تحقق تهران؛ کلانشهر الگوی جهان اسلام، به ظرفیتهای خاص فرهنگی و مذهبی این منطقه 14 برای تحقق چشمانداز فوقالذکر اشاره کرد.
شهردار منطقه 14 تهران با اشاره به اقدامات مدیریت شهری برای تحقق تهران؛ کلانشهر الگوی جهان اسلام، به ظرفیتهای خاص فرهنگی و مذهبی این منطقه 14 برای تحقق چشمانداز فوقالذکر اشاره کرد.
به گزارش خبرنگار مهر، منطقه 14 شهرداری تهران یکی از مناطق شرقی - جنوب شرقی شهر تهران است که از شمال؛ به خیابان پیروزی، حد فاصل میدان شهدا تا میدان شهید کلاهدوز و امتداد آن به سمت حوزه آبریز قصر فیروزه، از غرب؛ به خیابان 17 شهریور، حد فاصل میدان خراسان تا میدان شهدا، از جنوب؛ به خیابان خاوران، حد فاصل میدان خراسان تا تقاطع میثم و 45 متری آهنگ، از شرق؛ به بزرگراه بسیج مستضعفین، حد فاصل میدان شهید کلاهدوز تا تقاطع آهنگ با بزرگراه بسیج مستضعفین، حوزه آبریز و قصر فیروزه محدود میشود.
محدوده کنونی منطقه 14 که در قسمت شرقی شهر تهران واقع شده، پیش از قرن حاضر بیرون از حصار ناصری بود. این منطقه در آن دوران فقط شامل هستههای روستایی دولاب و سلیمانیه بودهاست؛ اما با گسترش مراکز مسکونی در شهر تهران و اطراف آن بعد از جنگ جهانی دوم، این منطقه نیز در راستای دو محور شرقی (خیابان پیروزی کنونی) و جنوبی (خیابان 17 شهریور کنونی) ساخته شد.
این منطقه از جهت غرب با منطقه دوازده، از شمال با منطقه 13 و از جهت جنوب با منطقه 15 همجوار و همسایه است. از محلههای معروف این منطقه میتوان به دولاب، سلیمانیه، چهارصد دستگاه، کوی بانک رهنی، صد دستگاه، سرآسیاب و قصر فیروزه اشاره کرد.
بهمنظور آگاهی از اقدامات و برنامههای مدیریت شهری در منطقه 14 با محمدامین سالاریپور، شهردار منطقه 14 به گفتگو نشستیم که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
مهر: در ابتدا در خصوص ویژگیهای منطقه 14 توضیح دهید.
سالاریپور: منطقه 14 نزدیک به 600 هزار نفر جمعیت دارد که جمعیت زیاد و قابل توجهی است و عنوان دارالمومنین را یدک میکشد و تنها منطقهای است که با عنوان خاص در شهر تهران شناخته میشود. علاوه بر تراکم جمعیتی، تراکم حسینیهها نیز در این منطقه زیاد است و حدود دو هزار و اندی حسینیه و هیأت ثبت شده در این منطقه وجود دارد و بر همین اساس بهعنوان منطقه حسینیهها شناخته میشود. در این منطقه 84 مسجد وجود دارد و شاید در برخی مناطق حدود 15 مسجد بیشتر نباشد؛ اما در اینجا تعدد مساجد بسیار زیاد است و از طرفی دومین تعداد شهدای دفاع مقدس با 2700 شهید را دارد و بیشترین شهدای مدافع حرم را با 17 شهید دارد. بزرگان خاصی در منطقه 14 تهران بودند و با توجه به اینکه یکی از قدیمیترین مناطق شهر تهران بوده و دولاب یک روستای چسبیده به شهر تهران بوده و بهعنوان یک محله شهری تهران از آن نام میبرند. مردمان بسیار خوب، بافرهنگ و با اصالتی در این منطقه وجود دارد که همواره پای کار انقلاب و مسائل مذهبی بودهاند. ظرفیت این منطقه از نظر منابع آبی در شهر تهران شاید بینظیر باشد و به همین دلیل است که در این منطقه گلخانهها و کشاورزی شهر تهران در این منطقه قرار گرفته است.
مهر: در خصوص اراضی وقفی در منطقه 14 توضیح دهید.
سالاریپور: در این منطقه بسیاری از اراضی وقف خصوصی است و برای زیارت امام حسین (ع) وقف شده است و بسیاری از اراضی این منطقه دارای وقفنامه است و اهالی این منطقه به سنت حسنه وقف اعتقاد داشتند و دارند. در این منطقه مسجد بقیهالله با قدمت بیش از 800 سال وجود دارد و حسینیهای در کنار آن قرار دارد که چند صد سال قدمت دارد و همچنان در آن مراسم برگزار میشود. منطقه 14 دارای ویژگیهای خاص خود است و تلاش ما بر این است که در شأن مردم خادمی انجام دهیم و بتوانیم کمبودهایی که در سرانهها در منطقه 14 داریم، جبران کنیم.
قصد داریم دبیرخانه ترویج الگوی ایرانی - اسلامی را در منطقه 14 راهاندازی کنیم و تمامی موضوعات مرتبط با شهر الگوی ایرانی - اسلامی را در این منطقه پیاده کنیم و بتوانیم یک استاندارد شهری برای این الگو ایجاد کنیم و بهدنبال ارائه تعریفی درست از شهر الگوی ایرانی - اسلامی در منطقه 14 هستیم
مهر: با توجه به ظرفیتهای خاص فرهنگی که در منطقه 14 وجود دارد آیا مدیریت شهری برنامهای برای استفاده از این ظرفیتها بهمنظور تحقق چشمانداز تهران؛ کلانشهر الگوی جهان اسلام دارد؟
سالاریپور: 44 اقدام ویژه برای منطقه 14 برنامهریزی شروع و این منطقه تبدیل به یک منطقه برنامهمحور شده است و قرار بر این است تا 44 کار بزرگ را در این منطقه شروع کنیم تا به سمت چشمانداز تعیینی از سوی شهردار تهران حرکت کنیم. منطقه 14 دارالمومنین شهر تهران است و دارای نماد مذهبی است و برنامهریزی مدیریت شهری در منطقه 14 بهگونهای بوده که بتوانیم تمامی ظرفیتهای محلی را پای کار موضوعات فرهنگی و اجتماعی بیاوریم. تعدد برنامههایی که در سطح محلات منطقه 14 برگزار میشود، بسیار زیاد است و به ازای هر روز که رویداد و برنامه خاص داریم، برنامهها و پویشهای گوناگونی را برگزار میکنیم. در موضوعات مختلف، شهرداری در کنار مردم برای پررنگ کردن اقدامات فرهنگی و برنامهریزی برای کارهای فرهنگی است و مردم نیز پای کار هستند. قصد داریم دبیرخانه ترویج الگوی ایرانی - اسلامی را در منطقه 14 راهاندازی کنیم و تمامی موضوعات مرتبط با شهر الگوی ایرانی - اسلامی را در این منطقه پیاده کنیم و بتوانیم یک استاندارد شهری برای این الگو ایجاد کنیم که این الگو شامل تمامی زیرمجموعههای فرهنگی خواهد شد. بهدنبال ارائه تعریفی درست از شهر الگوی ایرانی - اسلامی در منطقه 14 هستیم که اگر بتوانیم به استانداردهای استخراج شده پایبند باشیم انشاالله در این زمینه اثرگذار خواهیم بود.
مهر: یکی از موضوعات مبتلابه در منطقه 14 در خصوص خیابان کرمان بوده که فریز شدن طرح آن از آذرماه سال گذشته لغو شد، در حال حاضر وضعیت این خیابان چگونه است؟
سالاریپور: خیابان کرمان یکی از موضوعاتی بود که شهروندان منطقه 14 را درگیر خود کرده بود و چند 10 سال بود که این موضوع باقی مانده بود و برای مردم گرفتاریهای خاصی ایجاد کرده بود. خوشبختانه این خیابان از طرح خارج شد و برخی از اراضی تملک شد. برای این مجموعه در اولین گام سعی کردیم که مطالعات و امکانسنجی ساماندهی خیابان کرمان را داشته باشیم. در این خصوص با مرکز مطالعات هماهنگیهای لازم بهعمل آمد و مشاور گرفته شد و در حال حاضر مشاور در حالت فعالیت در این خصوص است تا بتوانیم یک طرح خوب برای ساماندهی خیابان کرمان داشته باشیم و با در نظرگیری تمامی ضوابط و قوانین جاری از ظرفیتهای آنجا استفاده کنیم تا برای شهروندان آسایش فراهم شود. در حال حاضر در حال تبدیل قسمتی از خیابان کرمان به یک بوستان هستیم.
مهر: آیا در خصوص قرارگاه جهادی مسکن در منطقه 14 اراضی معرفی شده است؟
سالاریپور: از لحظهای که با دستور شهردار تهران قرارگاه جهادی مسکن شکل گرفت، شهرداری منطقه 14 پای کارآمد و شروع به شناسایی اراضی کرد. در این خصوص دو سه قطعه مشخص شد و تفاهمنامهای با نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی در حال انعقاد است تا در این تفاهمنامه بتوانیم داخل 5.5 هکتار از اراضی موضوع ساخت مسکن را دنبال کنیم که کارهای آن در حال انجام است. با توجه به اینکه برخی از اراضی شخصی و بخشی نیز نیازمند توافق است، کار در حال پیگیری و انجام است تا هم به سرانههای شهری منطقه 14 اضافه شود و هم در قالب قرارگاه جهادی مسکن مورد استفاده قرار گیرد.
مهر: سرانه فضای سبز در منطقه 14 چگونه است و چه برنامههایی برای افزایش این سرانه در این منطقه در حال انجام است؟
سالاریپور: در منطقه 14 دو نوع بافت وجود دارد. در بافت غربی منطقه 14 تراکم بیشتر است و در بافت شرقی تراکم کمتر است و فضای سبز در بافت غربی منطقه 14 بیشتر و در بافت شرقی منطقه کمتر است. در منطقه 14 دو محله وجود دارد که فاقد بوستان شهری است و درصدد هستیم داخل این محلهها با تملک زمین، بوستان شهری ایجاد کنیم و پیگیر هستیم که این اتفاق رخ دهد. در این خصوص صحبتهای اولیه شده و اراضی شناسایی شده و در صدد هستیم تا تملک انجام شود تا بتوانیم آنها را به بوستان شهری تبدیل کنیم. در ناحیه شش دو قطعه زمین احصا شد که کارهای مربوط به یک قطعه انجام شد و قطعه دیگر نیز در حال انجام است و بوستانهای شهری در حال اضافه شدن است. میتوانم این نوید را دهم که تقریباً هر دو ماه از یک بوستان شهری در منطقه 14 بهرهبرداری کنیم.
مهر: پروژه پارکینگ طبقاتی امیرکبیر به کجا رسید؟
سالاریپور: در منطقه 14 دسترسیهای بزرگراهی خوبی وجود دارد؛ اما سرانه معابر پایین است و در معابر اصلی شهری مانند محلاتی، بسیج، امام علی (ع)، 17 شهریور و پیروزی دارای معابر و دسترسیهای خوبی است. در بزرگراه امام علی (ع) قطعاتی را برنامهریزی کردیم و کل قطعات را برداشت کردیم. طرح ساماندهی قطعات حاشیه بزرگراه امام علی (ع) را در دستور کار داریم و مشاور اخذ شده و در حال شناسایی، مطالعه و ایجاد طرح در منطقه هستیم تا بتوانیم جداره و اراضی که بهصورت لچکی باقی مانده را ساماندهی کنیم و سپس آنها را به یک محیط شهری تبدیل کنیم. سرانه پارکینگ در منطقه 14 خیلی پایین است و پارکینگ شهری زیادی در منطقه 14 نداریم. یکی از پارکینگها همین پارکینگ امیرکبیر است که در تقاطع 17 شهریور قرار گرفته است و این پارکینگ در اختیار مجموعه سازمان عمرانی شهرداری تهران است و کار در حال انجام است. در حال حاضر سازمان حمل و نقل و ترافیک به کمک آمده و ما نیز پیشنهاد دادیم که این پارکینگ تحویل منطقه شود تا بتوانیم به کمک دوستان آنجا را سریعتر بهرهبرداری کنیم. در حال حاضر بحث تجهیزات و تأسیسات آنجا باقی مانده که در حال کار است و ما نیز پیگیر هستیم تا انشاالله بتوانیم هر چه سریعتر آن را به بهرهبرداری برسانیم.
مهر: آیا برای میدانگاه امیرکبیر نیز برنامهای دارید؟
سالاریپور: برای میدانگاه امیرکبیر نیز یک طرح ویژه داریم که انشاالله بتوانیم آنجا را تبدیل به قطب دانشبنیان شرق تهران کنیم و بهنوعی شبیه به پهنه نوآوری شود. در صدد هستیم یک مجموعه دانشبنیان اقتصادی ایجاد شود که هم مباحث اقتصادی داشته باشد و هم مسائل دانشبنیان وجود داشته باشد. نزدیکی این محل به بازار تهران و محل فروش برای شرکتهای دانشبنیان بسیار حائز اهمیت است و میتواند یک فضای بسیار خوبی باشد و به این شرکتها کمک کند که سریعتر با استقرار در این پهنه وارد بازار فروش شوند.
مهر: آیا قدمت منطقه 14 باعث شده که شما با بافت فرسوده هم مواجه باشید؟
سالاریپور: منطقه 14 چهارمین منطقه از نظر تعداد بلوک شهری فرسوده است و این کار را بسیار سخت میکند. حدود 50 درصد آن همچنان باقیمانده است که باید فرسودگی آنها رفع شود. با مشوقهایی که در مجموعه دستگاههای قانونگذاری انشاالله مصوب خواهد شد. با ظرفیتی که امروز در شهر وجود دارد سعی ما بر تشویق سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در بافت فرسوده و رفع قسمتی از بار مشکلات فرسودگی در شهر با ظرفیتهای موجود است. پیگیر هستیم که سرمایهگذاران برای نوسازی بافت فرسوده سرمایهگذاری کنند و با روشهای نوین تأمین مالی و موضوعات خاص بتوانیم نوسازی بافت فرسوده را انجام دهیم.
مهر: آیا ساختمانهای ناایمن در منطقه 14 احصاء شدهاند؟
سالاریپور: خوشبختانه در منطقه 14 از زمان حضور بنده بهصورت ویژه در خصوص اماکن ناایمن پیگیری صورت گرفت و فارغ از موضوعات احساسی کمیته ایمنی منطقه از روز اول هفتهای یک جلسه را برگزار میکرد و با حضور دستگاهها پیگیریهای مربوطه را انجام میدهد. تمامی اماکن ناایمن منطقه شناسایی شده و ظرفیتهای موجود نیز مشخص شده است و راهکارهای لازم برای ایمنی این پروژهها پیشبینی شده است و از طرف آتشنشانی به مجموعهها ابلاغ شده است. با توجه به نقصانی که در نحوه ارتباط و تکمیل چرخه رفع نقاط ناایمن در شهر وجود دارد با قوه قضائیه هماهنگی خوبی صورت گرفته و از اواخر سال گذشته جلساتی با دادسرای ناحیه 37 داشتیم که با پیگیریهای صورت گرفته از مالکان اماکن پرخطر دعوت بهعمل آمد تا اقدام خاص و ویژهای برای رفع خطر از این اماکن صورت گیرد. به نظر میرسد منطقه 14 تنها منظقهای در شهر تهران باشد که زودتر به این آسیب پی برد و از ظرفیت دستگاهها کمک گرفته شد و آنها نیز با آغوش باز استقبال کردند.
متأسفانه متصرفین بازار گل شرایط ناایمنی را در آن محل ایجاد کردند و خیلی هم برای تأمین ایمنی آن محل پای کار نیامدهاند؛ در صدد هستیم با مالک زمین و همکاری قوه قضائیه مشکلات این مجموعه را رفع کنیم همچنین پیشنهاد شد بازار گل در همین محل فعلی با ایجاد تغییراتی به حیات خود ادامه دهد و با بهسازی و نوسازی یک بازار گل ایمن، مناسب و شایسته مردم شهر تهران در همین محدوده محلاتی ایجاد شود
مهر: آیا بازار گل یکی از اماکن ناایمن است؟
سالاریپور: بله؛ متأسفانه متصرفین بازار گل شرایط ناایمنی را در آن محل ایجاد کردند و خیلی هم برای تأمین ایمنی آن محل پای کار نیامدهاند. در صدد هستیم با مالک زمین و همکاری قوه قضائیه مشکلات این مجموعه را رفع کنیم. برای بازار گل برنامه ویژهای داریم و دو کار انجام شده است. اولین کار این است که ظرفیتهای ایجاد بازارهای گل جدید در شهر تهران شناسایی شود و با شرکت ساماندهی پیگیریهای لازم بهعمل آمد و شناسایی این محلها انجام شد؛ همچنین پیشنهاد شد بازار گل در همین محل فعلی با ایجاد تغییراتی به حیات خود ادامه دهد و با بهسازی و نوسازی یک بازار گل ایمن، مناسب و شایسته مردم شهر تهران در همین محدوده محلاتی ایجاد شود. در این خصوص برنامهریزیهای لازم انجام شد.
مهر: در خصوص توسعه مترو در منطقه 14 توضیح دهید.
سالاریپور: شهردار تهران از زمان حضور در خصوص حمل و نقل عمومی اتفاقات خوبی را در شهر تهران رقم زدند و پس از سالها نوسازی ناوگان اتوبوسرانی انجام شد و در زمینه مترو نیز پیشرفتهای خوبی حاصل شد و تعداد قابل توجهی از ایستگاهها در همین مدت افتتاح شد. اقدام جهادی توأم با خادمی برای مردم همچنان ادامه دارد. در منطقه 14 ایستگاههای مترو در حال پیش رفتن است و خط 7 و 9 در ورزشگاه تختی در حال پیگیری است. در بلوار محلاتی نیز کار در حال انجام است و در اطراف منطقه 14 مترو در حال کار است.
مهر: مدیریت شهری در منطقه 14 چه برنامهای برای احیا دروازه دولاب دارد؟
سالاریپور: یکی از موضوعات گردشگری، شناسایی نقاط قوت گردشگری است و یکی از کارهایی که باید انجام دهیم موضوع احیا میراث گذشته است و یکی از این میراث گذشته دروازه دولاب است که روی این موضوع در حال فعالیت هستیم تا بتوانیم در جای مناسبی با المان خاصی گام کوچکی در خصوص هویتبخشی به ورودیهای شهر تهران برداریم. در خصوص مباحث زیباسازی با المانهای خاص هویت خوب آن محله به مردم نشان داده خواهد شد. در بزرگراه امام علی (ع) با تبدیل محدوده زیرسطحی بزرگراه به یک محیط زیبا و خوب برای تردد مردم ظرفیتها در خصوص زیباسازی دنبال خواهد شد. موضوع زیباسازی و ساماندهی بلوار و کانال ابوذر در برنامه کاری است و به مرور این کارها را انجام خواهیم داد.
مهر: وضعیت بوستان بسیج در حال حاضر چگونه است؟
سالاریپور: بوستان بسیج مدت زیادی بود که تعطیل شده بود و پیگیریهای بسیار زیادی صورت گرفت تا شریک شهرداری پای کار آید و این اتفاق رخ داد. در حال حاضر در صدد اخذ استاندارد هستیم و شریک شهرداری در حال کسب استانداردهای لازم است و به محض اخذ استانداردها بازگشایی خواهد شد. در خصوص فرصتهای سرمایه گذاری در منطقه 14 اتفاق خوب و مبارکی رخ داد.
مهر: از فرصتی که در اختیار گروه رسانهای مهر قرار دادید، سپاسگزاریم.
سالاریپور: از شما و گروه رسانهای مهر تشکر میکنم.