80 میلیون متر مکعب اضافه برداشت آب از منابع زیرزمینی
معاون حفاظت و بهر برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی گفت: متوسط آب های زیرزمینی استان 460 میلیون متر مکعب در سال است که متاسفانه از این ظرفیت ذخیره آبخوانی استان حدود 80 میلیون متر مکعب آن اضافه برداشت است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ وحید واسطه، معاون حفاظت و بهر برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی در گفت و گو با خبرنگار عصر اترک درباره وضعیت منابع آبی استان اظهار کرد: در حال حاضر خراسان شمالی دارای هشت سد بهره برداری شده، هفت هزار و 40 حلقه چاه مجاز و غیر مجاز، سه هزار و 186 دهنه چشمه است
واسطه همچنین افزود: خراسان شمالی از شش هزار و 32 رشته قنات، سه هزار و 728 موتور تلمبه برای برداشت آب از منابع آب های سطحی و دو هزار و 225 سر دهنه، 72 دهنه آب بندان و 10 دستگاه پمپاژ آب نیز برخوردار است.
به گفته وی، حجم بارش سالانه باران در استان هفت و نیم میلیارد متر مکعب است که شش و نیم میلیارد مکعب آن از دسترس خارج می شود.
وی افزود: از این حجم بارش، حدود یک میلیارد و 300 میلیون متر کعب آن آب تجدید شونده است که 460 میلیون متر مکعب آن، آب های زیرزمینی و 860 میلیون متر مکعب آن نیز آب های سطحی هستند.
وی گفت: از 860 میلیون متر مکعب آب های سطحی موجود استان حدود 178 میلیون متر مکعب آن با هشت سد بهره برداری شده تنظیم شده اند و 466 میلیون متر مکعب دیگر از آب های سطحی استان تنظیم نشده، هستند که به صورت سنتی برداشت می شوند.
معاون حفاظت و بهر برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی در ادامه عنوان کرد: متوسط آب های زیرزمینی استان 460 میلیون متر مکعب در سال است که متاسفانه از این ظرفیت ذخیره آبخوانی استان حدود 80 میلیون متر مکعب آن اضافه برداشت است.
افزون بر این، وی بیان کرد: در خراسان شمالی سه هزار و 291 حلقه چاه مجاز با برداشت 416 میلیون متر مکعب آب در سال و سه هزار و 749 حلقه چاه غیر مجاز نیمه عمیق با برداشت 34 میلیون متر مکعب آب در سال حفاری شده اند.
وی افزود: 983 حلقه چاه مجاز حفاری شده در استان نیز دارای 100 میلیون متر مکعب برداشت آب بیش از پروانه صادره هستند که باید این چاه های مجاز به کنترهای هوشمند تجهیز شوند.
واسطه یادآور شد: از هشت سد بهره برداری شده در استان نیز 178 میلیون متر مکعب آب تنظیم شده است که در همین راستا 21 هزار هکتار از اراضی کشاورزی زیر پای این سدها توسط شبکه های آبیاری احداث شده، آبیاری می شوند.
وی در بخش دیگری از سخن خود به وجود چهار دشت ممنوعه، چهار دشت ممنوعه بحرانی و سه دشت غیر ممنوعه در برداشت آب در استان اشاره کرد و گفت: در حال حاضر دشت های ممنوعه بحرانی استان شامل شیروان، صفی آباد و جاجرم دچار افت سطح آب های زیرزمینی، شوری آب و نشست زمین شده اند همچنین دشت های ممنوعه استان نیز شامل بجنورد، رباط قره بیل، شوقان و سملقان به طور مستمر با افت سطح آب های زیرزمینی مواجه هستند.
وی همچنین خاطر نشان کرد: در خراسان شمالی برداشت آب از منابع آب های تجدید شوند نیز سالانه 117 درصد است که باید به 75 درصد برسد.
معاون حفاظت و بهر برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی در ادامه با بیان اینکه خراسان شمالی جزو استان های خشک و نیمه خشک کشور است، گفت: برای مدیریت وضعیت منابع آبی استان سند سازگاری با کم آبی تدوین شده است که باید میزان مصرف سالانه آب در استان از یک میلیارد و 166 میلیون متر مکعب به 921 میلیون متر مکعب در بخش های شرب، کشاورزی و صنعت برسانیم.
وی افزود: در این سند، اجرای برنامه های تدوین شده سه و پنج ساله هستند که تکلیف دستگاه های اجرایی در این سند تعیین شده اند.
وی در ادامه یادآور شد: در برنامه تدوین شده، تعادل بخشی و احیای آبخوان ها در دستور کار قرار گرفته اند که در این راستا، تغذیه مصنوعی منابع آبی زیرزمینی، پر کردن چاه های غیر مجاز و نصب کنترهای هوشمند بر روی چاه های مجاز، تقویت و استمرار گروه های گشت و بازرسی، جایگزینی پساب بجای چاه های کشاورزی، نشست های دوره ای با بهره برداران، اطلاع رسانی و فرهنگسازی همچنین خرید چاه های کم بازده باید انجام شوند که البته در حال انجام نیز هستند.
واسطه اعلام کرد: از سال 85 تا 97 برای این اقدامات 18 میلیارد تومان اعتبارات ملی و 200 میلیون تومان اعتبارات استانی اختصاص یافته است که این اعتبارات جوابگوی اجرای این عملیات ها نیستند.
وی درباره انسداد چاه های غیر مجاز در استان نیز اظهار کرد: در خراسان شمالی از سال 85 تا پایان شهریور ماه امسال پنج هزار و 456 حلقه چاه غیر مجاز در استان شناسایی شده اند که 60 میلیون متر مکعب آب در سال برداشت می کنند.
وی افزود: از سال 85 تا به کنون، هزار و 687 حلقه چاه غیر مجاز در استان مسدود کرده ایم که 72 حلقه آن در سال جاری مسدود شده اند.
معاون حفاظت و بهر برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی گفت: در حال حاضر سه هزار و 794 حلقه چاه غیر مجاز وجود دارد که هر سال باید تعدادی از آنها را مسدود خواهیم کرد.
انتهای پیام /