یک‌شنبه 4 آذر 1403

87 هزار تقاضا برای دریافت خوابگاه متاهلی در دانشگاه های دولتی

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
87 هزار تقاضا برای دریافت خوابگاه متاهلی در دانشگاه های دولتی

رئیس سازمان امور دانشجویان گفت: سال گذشته حدود 85 درصد دانشگاه‌ها فاقد خوابگاه متأهلی بودند، در حال حاضر 87 هزار تقاضای مؤثر برای دریافت خوابگاه متأهلی داریم.

رئیس سازمان امور دانشجویان گفت: سال گذشته حدود 85 درصد دانشگاه‌ها فاقد خوابگاه متأهلی بودند، در حال حاضر 87 هزار تقاضای مؤثر برای دریافت خوابگاه متأهلی داریم.

هاشم داداش پور در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به آخرین وضعیت نهضت خوابگاه سازی متاهلی در دانشگاه‌های وزارت علوم گفت: قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، دانشگاه‌ها را مکلف کرده است تا بتوانند متناسب با نیازهای مربوط به حوزه خوابگاه متأهلی، خوابگاه‌های متاهلی احداث کنند.

وی ادامه داد: هم‌چنان‌که می‌دانید در سال گذشته یک‌هزار و 269 واحد خوابگاه متأهلی در 17 الی 18 دانشگاه کشور وجود داشت، و حدود 85 درصد دانشگاه‌ها فاقد خوابگاه متأهلی بودند، از سال گذشته که دولت سیزدهم شروع به کار کرد، و رویکرد جدیدی پیش گرفت و قانون جوانی جمعیت تصویب و ابلاغ شد حرکت‌هایی در حوزه وزارت علوم شروع شد و دانشگاه‌ها به سمت ساخت خوابگاه‌های متأهلی حرکت کردند.

رئیس سازمان امور دانشجویان افزود: تعداد یک هزار و 269 خوابگاه متاهلی به یک هزار و 505 خوابگاه متأهلی در طی یک‌سال گذشته رسیده همچنین حدود 4 هزار واحد خوابگاه متأهلی هم به مرحله در حال ساخت رسیده است که بخشی از آنها یعنی حدود یک‌سوم، از طریق تغییر کاربری به خوابگاه متاهلی تبدیل می‌شوند، برخی هم از طریق ساخت‌وساز به خوابگاه متاهلی تبدیل خواهند شد.

بر اساس تفاهم‌نامه باید 200 هزار خوابگاه متاهلی در سراسر کشور احداث شود

داداش پور ادامه داد: همچنین وزیر علوم تحقیقات و فناوری با وزیر راه و شهرسازی تفاهم‌نامه‌ای منعقد کرده است که به موجب آن باید 200 هزار خوابگاه متاهلی در سراسر کشور احداث شود.

وی ادامه داد: در حال حاضر 87 هزار تقاضای مؤثر برای دریافت خوابگاه متأهلی در دانشگاه‌های سراسری وجود دارد، که اگر چنانچه قرار باشد اتفاقی رخ دهد، تقاضاهای بالقوه هم می‌تواند به این تعداد اضافه شود، چون یک‌سوم دانشجویان دانشگاه‌های کشور ما (دانشگاه‌های مجموعه وزارت علوم) دانشجویان تحصیلات تکمیلی هستند که به سن ازدواج رسیده‌اند.

سن باقی ماندن دانشجویان در دانشگاه‌ها به هفت الی هشت سال رسیده است

وی افزود: از طرفی هم سن باقی ماندن دانشجویان در دانشگاه‌ها که قبلاً حدود چهار سال بود در حال حاضر به هفت الی هشت سال رسیده است، یعنی میزان ماندگاری دانشجویان در دانشگاه‌های وزارت علوم افزایش یافته است و معنای آن این است که دانشگاه صرفاً یک جایگاه آموزشی و پژوهشی در اختیار ندارد، دانشگاه باید بتواند به سمت خانواده محوری حرکت کند این کار جز از طریق تأسیس خوابگاه‌های متأهلی امکان‌پذیر نیست.

رئیس سازمان امور دانشجویان درباره سازوکار اجرایی تفاهم‌نامه وزارت علوم و وزارت راه و شهرسازی گفت: وزارت راه و شهرسازی موظف شده است در جاهایی که خوابگاه متأهلی و مسکن ملی احداث می‌شود زمین آن را نیز تأمین کند، تفاهم‌نامه‌ای که بین این دو وزارتخانه منعقد شد، به این شرح بود که وزارت راه و شهرسازی در جاهایی که دانشگاه‌های کشور زمین ندارند، زمین در اختیار آنها قرار دهد، و برای ساخت این خوابگاه‌ها 10 درصد از درآمدهای اختصاصی دانشگاه‌ها و 10 درصد از تملک و دارایی‌های دانشگاه‌هایی که مجلس در اختیار آنها قرار داده است، از طریق دانشگاه تأمین شده، مابقی هم از منابع بانکی تأمین شود.

ساز و کار تامین منابع بانکی برای ساخت خوابگاه های دانشگاه‌های کشور هنوز مشخص نیست

وی ادامه داد: اما هنوز ساز و کار و مشخص مبنی بر اینکه منابع بانکی چطور برای این کار وارد دانشگاه‌های کشور شود انجام نشده است. یکی از بحث‌ها این است که ما بتوانیم یک ماده واحده و یا تبصره‌ای مرتبط اضافه کنیم، تا از طریق آن مشکل مربوط به منابع بانکی را حل کنیم چنانچه منابع بانکی وارد این بحث نشود، امکان اینکه بتوان 200 هزار واحد متاهلی ساخت وجود ندارد، در حال حاضر دانشگاه‌های مختلف این کار را شروع کرده‌اند ولی اگر قرار باشد یک باره یک جهشی در ساخت خوابگاه‌های متاهلی ایجاد شود، نیازمند منابع مالی قابل‌توجهی هستیم و به سادگی امکان پذیر نیست.

داداش پور افزود: یکی از بندهای این تفاهم‌نامه این است که وزارت راه و شهرسازی، بحث مربوط به خوابگاه‌های دانشگاه‌ها را هم در عدد مربوط به منابع بانکی لحاظ کند، یعنی خوابگاه‌های متأهلی در قالب مسکن ملی لحاظ شوند، و به همان‌اندازه که بانک‌ها برای مسکن ملی تأمین اعتبار اختصاص می‌دهند، اعتبار احداث خوابگاه‌های متاهلی را هم تأمین کنند.