90 درصد مسئله حجاب آموزشی و گفتمانی است / تشکیل شورای نظارت بر عملکرد دستگاهها در مورد حجاب
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از تشکیل شورای نظارت بر عملکرد دستگاهها در مورد حجاب خبر داد.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم، عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی در نخستین نشست عمومی و زنده اینترنتی با موضوع بررسی ابعاد شناختی، امنیتی، فرهنگی و اجتماعی حجاب طی سخنانی اظهار داشت: حجاب مبنای انسان شناختی دارد، به فطرت انسان برمیگردد، ممکن است ما انسان را یک حیوان جنگلی فرض کنیم، در این صورت هیچ تکلیفی نیست، اما انسانی که از فطرت الهی برخوردار است، از سیر تکامل الی الله برخوردار بوده و یک تقرب الهی دارد. فوق حیوانی است و قرار است موجودی ملکوتی باشد، اینچنین انسانی اگر زندگی ملکوتی نداشته باشد به بعد حیوانی تنزل میکند.
زلفیگل: جایگاه معاونتهای فرهنگی در دانشگاهها ارتقا مییابدوی افزود: مبنای دیگر حجاب مبنای ارزشی است، ارزشها معیار دارند سلیقهها در بحث ارزشها مطرح نیست، مثلا در هر سلیقهای عدالت یک امر ارزشی و ظلم یک امر غیر ارزشی است.
به گفته خسروپناه، 23 آیه در قرآن درباره حجاب است، در برخی از این آیات مردان مؤمن هم خطاب قرار داده شدهاند.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: در سوره نور چند آیه درباره حجاب است و در سوره احزاب هم به موضوع حجاب اشاره شده است؛ اینکه برخی تفاسیر شبه روشنفکرانه دارند در محافل دین داران خریدار ندارد.
وی گفت: رویکرد بعدی در مورد موضوع حجاب رویکرد سیاسی است که آیا حکومت میتواند حجاب را الزام کند یا خیر. اولا میدانید که تا سال 59 ما قانون حجاب نداشتیم اما توصیه هایی از امام (ره) بود که در ادارات حجاب را رعایت کنند. از سال 60 قانون حجاب مصوب شد، اسنادی که در حوزه عفاف و حجاب در شورایعالی انقلاب فرهنگی مصوب شده در سال 76 است یعنی مجلس قبل از شورا مصوباتی داشته است.
خسروپناه با بیان اینکه مسأله عفاف و حجاب در حال حاضر به صورت یک امر قانونی در کشور است، اظهار داشت: حالا این سوال مطرح است که آیا حکومت میتواند الزام کند؟ بله، اصلا کار حکومتها الزام موارد و قوانین است. یکی از دوستان ما در انگلیس زندگی میکرد، میگفت: من در حال رانندگی بودم که سگی جلوی ماشین آمد و ترسید و رفت، فردای آن روز مرا احضار کردند و به دلیل ترساندن سگ جریمه کردند، دانشگاه هم به طور مجزا مرا جریمه کرد.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد: حجاب هم یک وجوب شرعی است، حاکم اسلامی از باب ولایت فقیه اختیار دارد که هر وجوب شرعی را بر اساس مصلحت جامعه یک حکم شرعی را الزام قانونی کند.
وی گفت: از نظر قانونی بودن کسی نمیتواند در مسأله حجاب تردید ایجاد کند، اینکه حاکم اسلامی این مسأله را الزامی کند هم جای تردید ندارد، اما ممکن است بگویند آیا مصلحت است که حجاب الزامی بشود؟ میگوییم بله این مصلحت وجود دارد.
خسروپناه با اشاره به آثار منفی اجتماعی بی حجابی تصریح کرد: برخی از من درباره الزام حجاب در زمان پیغمبر سوال میکنند، من پاسخ میدهم که به طور کلی مسأله بی حجابی پدیده جدیدی است، در ایران در 150 سال اخیر این مسأله مطرح شده و در غرب هم بعد از رنسانس این مسأله عنوان شد، در عصر ائمه اصلا بی حجابی نداشتیم، به طور مثال در حال حاضر در تمام جوامع بشری تحصیل یک اصل است یعنی اگر خانوادهای فرزندشان را به مدرسه نفرستد همه تعجب میکنند چرا که این مسأله یک امر روشن و بدیهی است، حالا تصور کنید 100 سال دیگر بی سوادی امر ممدوحی شود.
وی افزود: در کشور فیلیپین هم سی سال پیش مردم محجبه بودند اما بی حجابی رواج پیدا کرد و خانواده به هم خورد.
به گفته خسروپناه، حجاب برای تحکیم خانواده است، با بی حجابی کم کم مسأله امنیت جنسی و تحکیم خانواده آسیب میبیند. حجاب در هویت بخشی و تثیبیت ارزش های انقلاب موثر است، حجاب نماد انقلاب است، شهدای ما در وصیت نامههایشان از حجاب صحبت کردند. برخی میگویند شهدای ما برای حجاب شهید شدند؟ بله برای اسلام و وطن شهید شدند که حجاب هم جزئی از اینهاست.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد: آقای استاد دانشگاهی که ادعا میکنی سواد حوزه و حقوق داری، اگر سه جوان این برخورد را با دختر خودت بکنند جوانان دیگر نگاه کنند و کمک نکنند؟ میخواهی شهید غیرت را به نفله شدن تعبیر کنی؟ باید در مغز چنین فردی که خود را استاد دانشگاه میداند تردید کرد، آنقدر از توییت این انسان نادان که خود را استاد دانشگاه معرفی میکند ناراحت شدم که از صحبتهای جوانان ناراحت نمیشوم؛ یک جوان خواسته دختری را نجات دهد، او را شهید کرده و دو فرزندش را یتیم کردند؛ اگر واقعا در کشور دیگری چنین اتفاقی بیفتد مردم فقط تماشا میکنند؟ یک جوان در کشور سوئد دختری را از دست اشراری نجات داد دولت سوئد این مرد را به عنوان مرد سال معرفی کرد.
وی ادامه داد: اگر جوانان و نوجوانان ما درباره حجاب اطلاعات ندارند به دلیل مسائل شناختی است که باید فرهنگ سازی شود.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد: دشمن میداند که سنگر حجاب یکی از سنگرهای مهم تمدن اسلامی است، نمیگویم سنگر جمهوری اسلامی است، آیا میخواهیم ایران یکپارچه به تمدن نوین اسلامی دست یابد یا به دنبال تجزیه ایران هستیم؟ ابزار دشمن همین حجاب است، آیا وقتی بی حجابی رواج یافت و تحکیم خانواده آسیب دید تمدن شکل میگیرد؟
وی گفت: ورود دشمن اینگونه است که از سه فضای باندی استفاده میکند، مدلینگ، فضای مجازی و گردشگری که نظر سران سه قوه و همه مسوولان این است که مجموعه های امنیتی و نظامی باید با این سه جریان باندی مقابله کنند. برخی به اسم گردشگری و بدون مجوز فرهنگ برهنگی و خوردن مشروب را رواج میدهند.
خسروپناه اظهار داشت: باید علت های اصلی بحث بی حجابی را یافته و با آن مقابله کنیم، علت های اصلی همین سه باند است، جمعی از مردم به اپلیکیشن های داخلی آمده اند اما جمعی هم با استفاده از فیلترشکن از همان اپلیکیشن های غیرایرانی استفاده میکند، دخترآزاری یا مسائل اینچنینی تاثیر از فضای مجازی است که قانون باید سریعا با این مسائل برخورد کند.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد: برخی از خانم ها میگویند چرا با مردان دختر آزار مقابله نمیکنید؟ من میگویم بله دولت باید با آنها برخورد کند و از طرفی اگر حجاب باشد این مسائل هم کمتر میشود.
وی با بیان اینکه باید در زمینه حجاب برخورد فرهنگی و اجتماعی داشت، ادامه داد: مدل ما در شورایعالی انقلاب فرهنگی به این صورت است که مصوباتی که شورا برای حجاب و عفاف نوشته مصوبات جامع و خوبی است، عدم الزام به یک نوع رنگ و شکل خاص هم در این مصوبات وجود دارد. اما جاهایی ضعف قانونی داریم که قرار است دولت لوایحی بدهد و مجلس تصویب کند، لازم نیست تمام موارد بی حجابی جرم تلقی شود، بحث گفتمان سازی و فرهنگ سازی باید انجام شود، برای اجرای قانون باید گفتمان سازی شکل بگیرد.
خسروپناه اظهار داشت: 90 درصد مسأله حجاب و عفاف بحث آموزشی و گفتمانی است، باید بپذیریم که کوتاهی کردیم و سی سال است که ترک فعل داشتیم، برخی میگویند این فرهنگ سازی ها دیر جواب میدهد، ایرادی ندارد از همین حالا شروع کنیم.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد: بحث معرفی زنان موفق محجبه در فرهنگ سازی بسیار مهم است، شما توجه کنید دشمن دیده از ابتدای انقلاب اسلامی نقش بانوان در تمام زمینه ها بسیار جدی است و این مقدار حضور بانوان در عرصه های مختلف در هیچ جای دنیا سابقه نداشته است، بنابراین میخواهد جلوی این موضوع را بگیرد چرا که این همه موفقیت بانوان به دلیل عفت، حجاب و تحکیم خانواده بوده است، دشمن شعار «زن، زندگی، آزادی» میدهد ولی میخواهد با گرفتن حجاب از بانوان ما آنها را فلج کند.
وی افزود: ما باید حجاب بومی را تقویت کنیم، شما تمام اقوام ایرانی را ببینید که لباس های محجبه دارند، ما در هیچ یک از اقوام بی حجابی نداریم، باید نماهنگ ارزشی دخترانه تولید کنیم، در حوزه ادبیات و رمان فعالیت کنیم، فیلم و سریال بسازیم و با زبان خاص هنر این امر را فرهنگسازی کنیم، در حال حاضر در سریال میبینید خانم مسجدی و چادری رفتار توهین آمیزی با جوانان دارد اما خانمی که حجاب مناسبی ندارد با اخلاق است، این یعنی فرهنگ سازی با زبان هنر علیه حجاب.
* تشکیل شورای نظارت بر عملکرد دستگاهها در مورد امر حجاب
خسروپناه اظهار داشت: ما 11 میلیون خانم بسیجی در کشور داریم که فعالیت های متعددی در مساجد، محلات و مدارس دارند، همین بانوان در مدارس و دانشگاه گفتمان سازی کنند. باید فعالیت های بین المللی درباره عفاف و حجاب داشته باشیم، تبیین زیست عفیفانه در اروپا هم خریدار دارد، چرا دشمنان لاییک به حجاب ما حمله کنند؟ ما میتوانیم آنجا فرهنگ سازی کنیم.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد: ما در زمینه حجاب ضعف فرهنگ سازی، ضعف آموزشی و ضعف حمایتهای دولتی داریم، همانطور که برای مقابله با ویروس کرونا که یک بیماری جسمی بود هزینه شد باید برای رفع بیماری های فرهنگی جامعه هم هزینه شود.
وی در ادامه در پاسخ به سوال گرداننده نشست درباره برنامه های شورایعالی انقلاب فرهنگی در زمینه حجاب گفت: وظیفه دبیرخانه شورایعالی انقلاب فرهنگی کار فرهنگی نیست بلکه تدوین سیاست هاست، کار فرهنگی را باید دستگاهها انجام دهند، شورا سیاستها را نوشته است، اما شورا باید راهبری دستگاهها را انجام دهد و پس از آن نظارت داشته باشد. ما شورایی تشکیل دادیم و کار نظارت را انجام میدهیم. جلسات شورا برگزار شده و دبیرخانه شورا ارتباط بسیار خوبی با دستگاهها برای بحث ترویج عفاف و حجاب دارد.
وی افزود: ضعف برخی دوستان ارزشی ما این است که وقتی کار مثبتی انجام میشود دنبال نمی کنند اما یک ضعف را برجسته میکنند. سال گذشته پنج نفر از دانشجویان یک دانشگاه حرکات موزون انجام دادند که بسیار برجسته شد اما امسال در همان دانشگاه 1500 دانشجو در شب های قدر قرآن به سر گرفتند اما جایی نشر داده نشد، این خلاف نص قرآن است که میگوید، اشاعه فحشا نکنید.
خسروپناه در پاسخ به سوالی درباره برخورد با استادی که در توییتی شهید غیرت را نفله عنوان کرده بود، گفت: کار ما برخورد نیست، برخوردها باید از سوی نیروی انتظامی انجام شود، البته اگر کسی حرف غلطی زده نمیشود پرونده قضایی برای وی درست کرد، اصل حجاب هم آزادی انسان است اما آزادی انسانی که همه چیز را معقولانه دنبال میکند، با آن افراد جاهل باید طوری رفتار کرد که بفهمد چقدر نادان است. اما برخورد با برخی سلبریتی ها به عهده شورا نیست بلکه وظیفه نیروی انتظامی است.
وی درباره نظارت شورایعالی انقلاب فرهنگی، عنوان کرد: نظارت راهبردی به عهده شوراست اما نظارت های برون دستگاهی و درون دستگاهی هم باید انجام شود. مسوولیت اصلی فضای مجازی هم به عهده شورایعالی فضای مجازی است، ما یک کار رصدی را در حوزه فضای مجازی با کمک صدا و سیما و بقیه دستگاهها انجام دادیم، شورایعالی فضای مجازی باید برای این ولنگاری فضای مجازی تدبیری داشته باشد، مقام معظم رهبری هم بر این موضوع تأکید کردند، دولتهای قبلی در این زمینه بودجهای قرار نداده بودند اما مسأله برای این دولت مهم است. باید فیلترشکن های موجود در بازار مدیریت شود.