آبخوانهای کردستان 700 میلیون مترمکعب کسری آب دارد
سنندج - ایرنا - معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای کردستان گفت: براساس آخرین برآوردهای صورت گرفته، در حال حاضر آبخوانهای آبرفتی استان با میزان کسری 700 میلیون مترمکعبی آب مواجه هستند.
عرفان مومنپور روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: با توجه به اینکه پتانسیل منابع آب زیرزمینی در شرق استان واقع شده، بیشترین افت سطح ایستابی نیز مربوط به این مناطق است.
وی اضافه کرد: فرونشت و سایر مشکلات همراه آن از اثرات برداشت بیش از حد توان آب از آبخوانهای زیرزمینی بوده و این موضوع بویژه مناطق شرق استان را تهدید میکند.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای کردستان یادآور شد: در محدوده بین دشت دهگلان به سمت دشت قروه یک مورد پدیده فرونشست دشت داریم که نشانه عدم استفاده درست از منابع آب زیرزمینی است.
مومنپور افزود: از مهمترین اقدامات وزارت نیرو برای مقابله با استفاده بیرویه از سفرههای آب زیرزمینی ابلاغی به شرکتهای آب منطقهای، اجرای صحیح طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی شامل 11 طرح مطالعاتی و اجرایی است.
وی تاکید کرد: تقویت و استقرار گروههای گشت و بازرسی، نصب و بهرهبرداری از کنتورهای هوشمند، انسداد چاههای غیرمجاز، تکمیل مطالعات کمی و کیفی آبخوانها، برنامههای سازگاری با کم آبی (در آینده نزدیک) و سایر پروژههای توسعهای و انتقال آب از جمله برنامهها برای مقابله با استفاده بیرویه از منابع آب زیرزمینی است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای کردستان با بیان اینکه منابع آب زیرزمینی محدود و متعلق به نسلهای بعدی است به کشاورزان توصیه کرد صرفهجویی و بهرهبرداری از این آبها را در چارچوب قوانین و مجوزهای صادر شده مد نظر داشته باشند تا شاهد نابودی دشتها نباشیم.
کردستان، استانی کوهستانی و اقلیم آن متاثر از تودههای هوای گرم و مرطوب مدیترانهای است که موجب بارندگیهایی در بهار و ریزش برف در زمستانها میشود.
بیشترین میزان بارندگی سالیانه مربوط به شهرهای مریوان و بانه با حدود 800 میلیمتر و کمترین میزان بارندگی در شرق استان حدود 400 میلیمتر و در قسمت مرکزی یعنی سنندج نزدیک به 500 میلی متر است.
از حوضه های آبریز اصلی استان کردستان میتوان به خلیج فارس و دریای عمان، دریای خزر و دریاچه ارومیه و حوضههای آبریز نیز به سفیدرود شامل رودخانههای تلوار و قزل اوزن، مرزی غرب شامل رودخانههای سیروان و زاب کوچک، کرخه شامل رودخانه رازآور و دریاچه ارومیه شامل رودخانه های زرینه و سیمینه اشاره کرد.
تعداد دشتهای استان 9 مورد بوده که پنج دشت آن در نیمه شرقی، 2 دشت در غرب و 2 مورد دیگر در جنوب استان واقع شده است و دشتهای قروه، دهگلان و چهاردولی در شرق استان جزو دشتهای ممنوعه محسوب میشود.
18 سد در کردستان وجود دارد که از این تعداد مدیریت 12 سد در اختیار استان است و چهار سد قشلاق، سنگسیاه، عباس آباد بانه و سد زریوار به بهرهبرداری رسیده است.
*س_برچسبها_س*