دوشنبه 5 آذر 1403

آرایش نظامی ایران در مرز با افغانستان

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
آرایش نظامی ایران در مرز با افغانستان

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از آرایش نظامی نیروهای مرزبانی و ارتش ایران در مرز با افغانستان خبر داد.

به گزارش «تابناک» به نقل از اعتماد، جلیل رحیمی‌جهان‌آبادی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: دلیل اصلی مناقشات مرزی ایران و طالبان عدم آشنایی مسوولان منطقه‌ای و حکومت مرکزی با محدوده‌های مرزی و در مورد اخیر نیز با اقدامات انجام شده مقرر شد نیرو‌های افغانستان از منطقه خارج و آرایش نظامی خود را تغییر بدهند. ظاهرا تنش میان تهران و کابل زمانی بالا گرفت که نیرو‌های طالبان قصد داشتند یک جاده را در نقطه مرزی در خاک افغانستان آسفالت کنند، اما سربازان ایرانی مانع این کار شده‌اند. خبرگزاری تسنیم نیز خبر داد در پی بروز اختلاف میان مرزبانان ایرانی با نیرو‌های طالبان در مرز‌های شمال شرقی کشورمان با افغانستان، مرز دوغارون موقتا مسدود شد. ماجرا‌ها از اقدام طالبان برای جاده‌سازی در نزدیکی مرز آغاز شده بود. مرزبانی ایران و هیات تحقیقات طالبان در این باره گفتگو‌هایی انجام دادند. پس از این تنش‌ها خدمات گمرکی در مرز دوغارون به صورت موقت متوقف شد.

در همین راستا «حسن کاظمی‌قمی» نماینده ویژه رییس‌جمهور در امور افغانستان در گفتگو با تسنیم درباره ماجرای صبح دیروز مرز دوغارون اظهار داشت: طالبان اقدام به جاده‌سازی بدون هماهنگی قبلی در محدوده مرز دوغارون و نقض مرز کرد که مرزبانی جمهوری اسلامی ایران مانع شد. گمرک دوغارون از جمله گمرکات مهم هم‌مرز با کشور افغانستان است که عمده کالا‌های بازار هرات از مسیر این گمرک تامین می‌شود. عمده فعالیت گمرک دوغارون در حال حاضر در رویه‌های مذکور روزانه بالغ بر 500 دستگاه کامیون است که تشریفات گمرکی آن با استفاده از دستگاه‌های پیشرفته ایکس‌ری کامیونی در حداقل زمان انجام می‌شود. حجم تردد مسافر ورودی و خروجی این گمرک نیز روزانه در حدود 4000 مسافر است.

روز گذشته نیز خبرگزاری خبرآنلاین از اعزام لشکر 88 زرهی زاهدان به منطقه مرزی با افغانستان خبر داده. به نوشته خبرآنلاین، بالگرد‌های هوانیروز ارتش نیز مدام در مرز در حال پرواز هستند و شرایط را زیر نظر دارند. روز دوشنبه نیز خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری درباره تکرار درگیری‌ها در مرز افغانستان گفت: «تکرار درگیری در مرز‌های ایران و افغانستان جای نگرانی بسیار جدی دارد و ما این مساله را از طرق مختلف به هیات حاکمه سرپرستی افغانستان اعلام کردیم. امیدوار هستیم خویشتنداری ایران باعث سوءبرداشت مسوولان افغانستانی نشود.»

جلیل رحیمی‌جهان‌آبادی درباره دلیل این درگیری‌ها گفته: در مورد اخیر آن‌ها یک جاده مرزی را به نحوی ترسیم می‌کردند که چند پست نگهبانی و برجک مرزبانی جمهوری اسلامی از خاک افغانستان محسوب می‌شد و به دنبال این اتفاق نیرو‌های مرزی ما به موقع واکنش نشان دادند و تجهیزات راه‌سازی را متوقف کردند و متقابلا آن‌ها هم دست به واکنش زدند و تعداد زیادی تجهیزات نظامی و نیرو‌های خود را روانه مرز کردند و متقابلا نیرو‌های مرزبانی ارتش و سپاه با آمادگی و هوشیاری آرایش گرفتند. نماینده مردم تربت‌جام و تایباد و باخرز و صالح‌آباد در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: پس از این اتفاقات از طریق رایزنی‌های استاندار و فرمانده هنگ مرزی تایباد و سایر مسوولان محلی موضوع مرتفع شد و با پیگیری‌های بنده نیز رییس کمیسیون امنیت ملی با فرمانده مرزبانی کشور گفتگو کرد و قرار شد در نهایت طرف افغان نیرو‌های خود را از مرز خارج کنند و آرایش نظامی را تغییر بدهند. وی با بیان اینکه از مسوولان کشور افغانستان توقع است به حدود مرزی احترام بگذارند، گفت: مرز یک قانون و پیمان رسمی است و با تغییر قدرت در کشور‌ها و نظام‌های سیاسی تغییر نمی‌کند و با استقرار یک دولت جدید در هر کشوری، آن دولت جدید حق تغییر سرحدات را ندارد. رحیمی‌جهان‌آبادی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران نیز به رعایت حق همسایگی معتقد است، خاطرنشان کرد: قرار است پس از ماه مبارک رمضان هیات کارشناسی دوطرف محدوده مورد مناقشه را بررسی کنند تا مشخص شود که مشکل چه بوده و فعلا هم این مشکل رفع شده است.