آغاز به کار کنفرانس افغانستان 2020 در ژنو
لندن - ایرنا - کنفرانس دو روزه افغانستان 2020 صبح روز دوشنبه با حضور نمایندگان ارشد 66 کشور و 32 سازمان بین المللی به منظور تبیین راهکارهای برقراری صلح، ثبات و توسعه در افغانستان در شهر ژنو آغاز به کار کرد.
به گزارش ایرنا، این کنفرانس از سوی دو دولت افغانستان و فنلاند و سازمان ملل متحد برنامهریزی شده است. نشست امسال همچون بیشتر اجلاسهای بینالمللی در یک سال گذشته به دلیل بحران کرونا به صورت مجازی تشکیل شده اما کاخ ملل متحد در ژنو به عنوان مقر اصلی برگزاری این کنفرانس فعال خواهد بود.
براساس این گزارش، وزرای امور خارجه و توسعه فنلاند و همچنین وزرای امور خارجه و دارایی افغانستان برای شرکت در مراسم افتتاحیه و انجام دیدارهای دوجانبه به ژنو سفر کرده اند. «دبورا لیونز» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور افغانستان نیز برای شرکت و سخنرانی در این نشست، در ژنو حضور دارد.
به گفته «سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز در این کنفرانس به صورت مجازی شرکت خواهد کرد.
ظریف دو روز پیش در گفتوگوی تلفنی با «حنیف اتمر» انتخاب وی به سمت وزیر امور خارجه را تبریک گفت و آمادگی کشورمان برای تداوم همکاریهای فیمابین را به همتای افغانستانی خود اعلام کرد. وزیر امورخارجه افغانستان نیز ضمن تشکر، بر عزم کابل برای ارتقاء همه جانبه روابط با جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد.
براساس این گزارش، کنفرانس افغانستان هر چهار سال یکبار برگزار میشود و فرصتی مهم برای دولت کابل و جامعه جهانی است تا درباره اهداف مشترک در زمینه برقراری صلح و توسعه پایدار در افغانستان رایزنی کنند.
تبیین اهداف و دورنمای توسعه افغانستان، سازماندهی همکاریهای مشترک و اطمینان از حمایت مالی افغانستان در چهار سال آینده هدف اصلی کنفرانس پیشرو گزارش شده است. در پایان انتظار میرود شرکت کنندگان درباره نتیجه این نشست بیانیه سیاسی منتشر کنند.
کنفرانس افغانستان چهار سال پیش در بروکسل پایتخت بلژیک برگزار شد و کشورهای شرکت کننده متعهد شدند که سالانه 3 میلیارد دلار به توسعه این کشور کمک کنند.
در کنفرانس افغانستان 2012 در توکیو نیز کشورهای شرکت کننده در این کنفرانس تعهد کردند که در چهار سال آینده شانزده میلیارد دلار به افغانستان کمک کنند. افغانستان به مبارزه با فساد مالی و اداری و استفاده مؤثر از کمک های جامعه جهانی تعهد کرده بود.
چهار سال قبل از آن هم افغانستان درخواست 50 میلیارد دلار برای بازسازی این کشور کرد و در نهایت آمریکا 10 میلیارد دلار، سازمان ملل متحد یک میلیارد و ژاپن نیم میلیارد دلار کمکهای جدید را تعهد کردند. کشورهای دیگر از جمله فرانسه و آلمان نیز اعلام کردند که کمک های خود را تا دو برابر افزایش خواهند داد.
در کنفرانس امسال شرکت کنندگان تعهدات مالی خود را برای چهار سال آینده افغانستان که اعلام خواهند کرد. وزیر امور خارجه افغانستان چندی پیش هشدار داد که ممکن است تا دوماه آینده تمام کمکهای نظامی و غیر نظامی جهانی به افغانستان به اتمام برسد.
کنفرانس ژنو در حالی برگزار میشود که مذاکرات صلح دوحه میان نمایندگان دولت و طالبان در قطر جریان است.
مذاکرات صلح، در تاریخ 22 شهریور امسال آغاز شد. طرفها برای دو ماه متوالی تلاش کردند در مذاکرات صلح به توافق برسند اما به نتیجه ای نرسیدند. در چند هفته اخیر، مذاکرات به بنبست کشیده شد و دیدارها میان هیئتها و تیمهای تماس متوقف شدند.
در پی عدم توافق طرفین و طولانی شدن روند مذاکرات، خشونتها در افغانستان افزایش یافت. حکومت افغانستان و حتی مقامهای امریکایی طالبان را به رعایت نکردن تعهدات سپرده شده در توافقنامه این گروه با امریکا متهم کردند.
محمداشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان گفته است «وقتی صلح در افغانستان تأمین شود، پیش بینی ما این است که نه تنها شرایط برای بازگشت میلیونها تن از مهاجرین به کشورشان فراهم میگردد، بلکه ما با وظیفه دشوار ادغام مجدد جنگجویان طالب نیز روبرو خواهیم گشت.»
*س_برچسبها_س*