یک‌شنبه 4 آذر 1403

آماری فجیع در ایران؛ تعداد کشته‌های تصادفات امسال مساوی با تلفات جنگ‌های اروپایی!

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
آماری فجیع در ایران؛ تعداد کشته‌های تصادفات امسال مساوی با تلفات جنگ‌های اروپایی!

اعتماد نوشت: بررسی‌ها نشان می‌دهد طی 8 ماهه اول سال 1401 بر اثر تصادفات 13 هزار و 476 نفر کشته شده‌اند.

در 30 روز، طی آبان‌ماه امسال هزار و 747 نفر بر اثر تصادفات کشته و 34 هزار و 507 نفر هم مصدم شده‌اند. در بررسی‌ها از آمار کشته‌شدگان و مصدومان ناشی از حوادث رانندگی ارجاعی به مراکز سازمان پزشکی قانونی طی 8 ماهه اول سال 1401 نشان داده شده است؛ 13 هزار و 476 نفر کشته و 262 هزار و 521 نفر مصدوم شده‌اند که 184 هزار و 798 نفر از مصدومان مرد و 77 هزار و 723 نفر از آنها زن بوده‌اند. این درحالی است که طی همین بازه زمانی در سال گذشته آمار کشته‌شدگان 11 هزار و 767 نفر اعلام شده بود. این ارقام مشخص می‌کند آمار کشته‌شدگان تصادفات نسبت به سال گذشته 14،5درصد رشد داشته است. همچنین آمار مصدومان هم نسبت به سال گذشته 21درصد رشد داشته است.

در ادامه بررسی‌ها مشخص شده است که کشته‌شدگان ناشی از «سایر سوانح وسایل نقلیه» آماری جداگانه از فوتی‌های مربوط به حوادث رانندگی دارند. سایر سوانح وسایل نقلیه به دلیل خودکشی، دیگرکشی یا غیرحادثه‌ای یا در محیطی خارج از راه و جاده رخ می‌دهد. بر این اساس باید اشاره کرد؛ طی 8 ماهه اول سال جاری هزار و 393 نفر نیز بر اثر سایر سوانح وسایل نقلیه کشته شده‌اند و در آبان ماه سال جاری هم 173 نفر با همین عنوان، جزو آمار کشته‌شدگان اعلام شده‌اند.

بیشترین آمار مرگ و میر در هشت ماهه اول امسال به ترتیب مربوط به استان‌های فارس (هزار و 61 کشته)، تهران (هزار و 3 کشته) و سیستان‌وبلوچستان (923 کشته) می‌شود. البته استان سیستان‌وبلوچستان با 29 کشته بیشترین آمار کشته‌شده را در سطح «حوادث خاص» دارد. حوادث خاص شامل موارد مربوط به تعقیب و گریز، قاچاق انسان، سوخت و کالا می‌شود. کمترین آمار مرگ و میر حوادث رانندگی نیز در هشت ماه اول امسال به ترتیب مربوط به استان‌های ایلام (132 کشته)، کهگیلویه‌وبویراحمد (174 کشته) و اردبیل (180 کشته) می‌شود. طبق بررسی‌های دیگر «اعتماد» 6 خودرو در پرونده‌های پرتصادف ایران قرار دارند. پراید (7000) مورد، پژو 405 (4210) مورد، سمند (1806) مورد، پژو پارس (1725) مورد، پژو 206 (1519) مورد و پیکان با (1006) مورد که جزو آمار پرتصادف‌ترین خودروهای ایران به حساب می‌آیند.

هر دقیقه یک تصادف رخ می‌دهد

طبق آمارها سالانه بیش از 17 هزار نفر در جاده‌های کشور کشته می‌شوند و میزان تصادفات جاده‌ای در کشور ما 20درصد بیشتر از استانداردهای جهانی است. آذرماه امسال سردار هادیانفر رییس پلیس راهور فراجا درباره حوادث رانندگی گفت: «34درصد تصادفات در راه‌های اصلی اتفاق می‌افتد. 75درصد تلفات جانی تصادفات نیز در این مسیرها صورت می‌گیرد. پلیس مسوول پیشگیری از تصادفات نیست بلکه مسوول رسیدگی به تصادفات است. با افزایش آمار تصادفات پیش‌بینی می‌شود تا آخر امسال 20 هزار نفر جان خود را از دست بدهند.»

استان فارس طی هشت ماهه اول سال 1400 با 968 فوتی در صدر آمار کشته‌شدگان ناشی از حوادث رانندگی کشور قرار داشت و امسال هم در همین بازه زمانی با هزار و 61 کشته بالاترین آمار تلفات را در سطح کشور به خود اختصاص داده که این آمار 9،6درصد نسبت به سال گذشته در این استان رشد داشته است. سال 1400 در استان فارس روزانه دو نفر بر اثر تصادفات جان خود را از دست دادند و روزی 43 نفر هم مجروح شدند.

بعد از استان فارس نوبت به تهران می‌رسد که طی هشت‌ماهه اول سال جاری با هزار و 3 کشته بیشترین آمار مربوط به کشته‌شدگان ناشی از حوادث رانندگی را ثبت کرده است. در تهران، طی هشت‌ماهه اول سال 1400 جانباختگان حوادث رانندگی 821 نفر بوده است. این آمار نشان می‌دهد تصادفات در تهران نسبت به سال گذشته 22،2درصد افزایش داشته است. در تهران با حدود 9 میلیون نفر جمعیت، روزانه حدود هزار و 700 تصادف رخ می‌دهد. به عبارت دیگر در تهران، در هر یک دقیقه، یک تصادف اتفاق می‌افتد. تعداد موتوسیکلت‌های درحال تردد در تهران معادل 4.2 میلیون دستگاه برآورد شده که این تعداد، تقریبا معادل تعداد خودروهای شماره‌گذاری در تهران است.

تیر ماه سال جاری سرهنگ رابعه جوانبخت، کارشناس تصادفات پلیس راهور تهران بزرگ اعلام کرد: «43درصد از آمار متوفیان حوادث و تصادفات شهر تهران در بزرگراه‌های تهران اتفاق می‌افتد. در واقع این تصادفات جایی رخ می‌دهند که رانندگان احتمال حضور عابرین پیاده را نمی‌دهند. عابرین پیاده نباید در بزرگراه‌ها تردد کنند اما متاسفانه آنها به صورت ناایمن تردد می‌کنند و 43درصد تصادفات را رقم می‌زنند. دو گروه در تصادفات تاثیرگذارند؛ کودکان و افراد میانسال و مسن. برخی سالمندان به دلیل شرایط جسمی، تعلل در حرکت دارند و همین موضوع سبب حوادث می‌شود. برخی ساعات روز، مانند صبح زود، نور و انعکاس آن‌طوری است که عابرین به خوبی دیده نمی‌شوند. ترددهای عرضی ناایمن، یکی از عوامل بروز تصادفات عابران پیاده است. درحالی‌که تمامی امکانات برای تردد عابر نصب و اجرا شده است. عابران پیاده باید از پل‌های مخصوص عابران تردد کنند. یکی از صحنه‌های دردناک که بسیار دیده می‌شود، عبور فرد پیاده از عرض بزرگراه و ایجاد حوادث ناگوار است. درحالی که در همان محل پل مکانیزه و تمامی امکانات آماده تردد عابر از پل بوده است.»

پس از فارس و تهران، سیستان‌وبلوچستان سومین استانی است که در 8 ماهه اول امسال 923 کشته داشته است. درحالی که سال گذشته، آمار کشته‌شدگان در این استان، درباره زمانی مشابه 753 کشته اعلام شده بود که این آمار رشد 22،6درصدی کشته‌شدگان را در این استان محروم نشان می‌دهد. آذر ماه سال جاری، حسین مدرس استاندار سیستان و بلوچستان درباره تصادفات در این استان گفت: «این استان با کمترین میزان تصادفات بیشترین تلفات را متحمل شده است. 92درصد تصادفات جاده‌ای در استان سیستان‌وبلوچستان به صورت رخ به رخ و در جاده‌های یک بانده به وقوع پیوسته است. دوبانده شدن محور گُشت به سراوان به عنوان یک نقطه حادثه‌خیر و پرترافیک از مطالبات مردم محسوب می‌شد که هم‌اینک زیر بار ترافیکی رفته است. 44درصد واژگونی خودرو و خروج از جاده‌ها، 34درصد برخورد چند وسیله‌ای، هفت درصد برخورد وسیله نقلیه با جاده، یک درصد برخورد وسیله نقلیه با اجسام و 14درصد سایر عوامل موجب بروز تصادفات جاده‌ای در سیستان‌وبلوچستان شده است.» همچنین سرپرست اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر در این زمینه به «اعتماد» می‌گوید: «همه روزه در اکثر نقاط کشور تصادفات جاده‌ای و درون‌شهری اتفاق می‌افتد که این تصادفات در

برخی استان‌های کشور به دلیل مشکلات و مسائلی که گاهی به خطای انسانی و در مواردی مربوط به سهل‌انگاری مسوولان می‌شود، رخ می‌دهد. خودروهای ناایمن که با کوچک‌ترین ضربه‌ای مچاله و باعث مصدوم یا کشته شدن افراد می‌شوند در تصادفات نقش مهمی دارد. بیشترین تصادفات جاده‌ای استان سیستان‌وبلوچستان در محور ترانزیتی ایرانشهر، نیک‌شهر و چابهار است و باتوجه به اینکه این جاده‌ها جوابگوی حجم انبوه انواع خودروهای سبک و سنگین نیست این جاده‌ها معروف به جاده‌های مرگ هستند. در جاده‌های ایرانشهر، نیک‌شهر و چابهار ماهانه ده‌ها نفر کشته و زخمی می‌شوند.»

3 هزار و 392 نقطه حادثه‌خیز در کشور

آبان ماه امسال، سردار حسن مومنی، رییس پلیس راه راهور فراجا گفت: «تعداد 3392 نقطه حادثه‌خیز در جاده‌های کشور شناسایی شده است. یک‌هزار نقطه تاکنون اصلاح شده و رفع نقاط دیگر نیز در حال انجام است. از این تعداد نقاط حادثه‌خیز، یک‌هزار و 585 نقطه پرتصادف و یک‌هزار و 800 نقطه نیز دارای تصادف است. اولویت رفع نقاط حادثه‌خیز در جاده‌های پرتصادف کشور است. استان‌های فارس، خراسان رضوی، اصفهان، آذربایجان شرقی، کرمان و سیستان‌وبلوچستان، بیشترین تعداد فوتی در تصادف را دارند و تدابیر ویژه‌ای در راستای کاهش میزان تصادفات و فوتی‌ها در این استان‌ها اندیشیده شده است. بیش از 60درصد سوانح رانندگی در 30 کیلومتری شهرها موجب شکل‌گیری پویش «60 - 30» با هدف پیشگیری و کاهش سوانح رانندگی شده که این مهم باید با تعامل و هم‌افزایی حوزه راهداری و شهرداری با یک مدیریت هدفمند انجام شود. طبق مصوبه کمیسیون ایمنی راه، 188 هزار خودرو کامیون و کامیونت که عمر آنها بیش از پنج سال است، از ابتدای دی ماه سال جاری در راستای کاهش تصادفات و سرعت خودروها، به حفاظ جانبی مجهز می‌شوند و در مرحله بعدی، این اقدام درخصوص تریلی‌ها، اجرایی خواهد شد. در واقع 18درصد فوتی‌های تصادفات جاده‌ای، بر اثر برخورد با خودروهای سنگین است. بیشترین میزان تصادفات در ساعات 16 الی 24 رخ می‌دهد. بخشی از علت بروز تصادفات جاده‌ای، سرعت بالا، سبقت، توجه نکردن به جلو، خستگی و خواب‌آلودگی و بخش دیگر به ایمن نبودن خودرو و استاندارد نبودن راه‌ها مرتبط است.

بیشترین آمار تصادفات منجر به فوت در سطح کشور در سال گذشته، مربوط به مهر ماه بود. همچنین حجم تصادفات منجر به فوت در گردنه زالیان در استان مرکزی بسیار بالاست و در این جاده 26 کیلومتری، در هفت ماهه نخست امسال، 31 نفر جان خود را از دست دادند و بخش عظیمی از این حوادث ناگوار به ایمنی جاده‌ها مربوط است. تعداد فوتی‌های امسال در جاده‌های اصلی استان مرکزی 27درصد، بزرگراهی 25درصد و جاده‌های فرعی نیز 22درصد افزایش یافته است. در سال 1401 میزان فوتی‌ها 21درصد و جرحی 12درصد در تصادفات درون‌شهری افزایش و در مجموع میزان فوتی‌ها در حوزه راه و راهور 43درصد افزایش یافته است. 41درصد افزایش فوتی مربوط به عابران پیاده، راکبان موتوسیکلت 40درصد و 18درصد رانندگان و سرنشینان خودرو بوده است.»

سرهنگ فائزه سادات صالحی، رییس اداره تصادفات و مهندسی منطقه یک پلیس راهور تهران بزرگ نیز اعلام کرده است: «یکی از دلایل اصلی تصادفات در شهر تهران، حرکت نکردن بین خطوط و تغییر مسیرهای ناگهانی است. در ماده 119 آیین‌نامه رانندگی ذکر شده که رانندگان همواره موظف هستند در بین خطوط ترافیکی ترسیم‌شده حرکت کنند و اگر قصد تغییر مسیر دارند، با روشن کردن راهنما دیگر رانندگان را از تصمیم خود آگاه کنند. البته برخی معابر نیز فاقد خط‌کشی هستند که در این شرایط تغییر مسیر و انحراف به طرفین ممنوع است، مگر در شرایط نیاز که با استفاده از راهنما انجام می‌شود. در هفت‌ماهه اول سال جاری، 8درصد از علل اصلی تصادفات در تهران، مربوط به تغییر مسیر ناگهانی بوده است. شاید این عدد درصد بالایی نباشد اما در میان علل اصلی تصادفات، رتبه سوم را به خود اختصاص داده است. اولین علت تغییر مسیر ناگهانی، بی‌توجهی به همه مقررات رانندگی و عجله و شتاب بی‌مورد است. این عجله در وقوع درصد قابل توجهی از تصادفات موثر است. برخی مواقع نیز موانع موجود در محورها سبب تغییر مسیر می‌شود. امکانات موجود در برخی خودروهای روز دنیا برای جلوگیری از حوادث ترافیکی و مربوط به تغییر مسیر است اما خودروهای داخلی کشور ما مجهز به این امکانات نیستند.»

بیشتر بخوانید:

تصادف مرگبار خودرو سواری با 2 کامیون

تصادف 2 اتوبوس در محدوده فرودگاه امام با یک کشته و 48 مصدوم

35236

کد خبر 1718379