آمریکا و اروپا به دلیل افول ساختاری وارد قائله اوکراین نشدند / موضع کشور ما همواره مخالفت با تنش بوده است
کارشناس مسائل اورآسیا علت نپیوستن آمریکا، اروپا و ناتو به جنگ اوکراین را ضعف و افول ساختاری این کشورها دانست و موضع صلح طلبانه اتخاذ شده توسط کشور ما در رابطه با بحران اوکراین را مطابق با سیاست نه شرقی نه غربی انقلاب عنوان کرد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ امروز مهمترین مسأله بین المللی جهان، جنگ روسیه و اوکراین است که از صبح دیروز آغاز شده و همچنان ادامه دارد. روسیه که از زمان جنگ سرد تلاش کرده قدرتمندتر شده و در برابر ابرقدرتی آمریکا بایستد و به همین جهت به پیشرفتهای بالای نظامی رسیده است در حالی با اوکراین وارد جنگ شد که این کشور کوچک به اعتماد آمریکا و اروپا و به عبارت بهتر با تحریک این کشورها اقدام به تقابل و تحریک مرکز قدرت بلوک شرق یعنی روسیه کرد.
اما با شروع این درگیری در اورآسیا شاهد آن هستیم که برخلاف ادعاهای مطرح شده، ناتو و اروپا به این جنگ ورود نکردند، رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد: «هیچ نیروی آمریکایی به اوکراین نخواهد رفت» و رئیس جمهور اوکراین اعتراف کرد: «کشورهای غربی ما را در نبرد با روسیه تنها گذاشتند».
وزارت امور خارجه کشور ما از ابتدای این نبرد نظامی تمام طرفها را به خویشتنداری دعوت و تأکید کرد باید از هرگونه اقدامی که به تشدید تنشها منجر شود اجتناب کرد.
این وقایعِ مرتبط با جنگ اوکراین را از زبان مهدی خرسند، تحلیلگر مسائل اورآسیا، مورد بررسی قرار دادیم.
- صاحب نیوز: به نظر شما کشور ما در برابر جنگ روسیه و اکراین چه باید باشد؟
- ما نه منافع مشترک و محدوده امنیتی مشترکی با منطقه دارای تنش داریم و نه تأثیرپذیری مستقیمی از تحولات دو کشور داریم. اما جمهوری اسلامی ایران به دلیل جایگاه و نگاه صلح طلبانه بین المللی خودش، همواره دنیای بدون تنش را خواسته و موضع کشور ما همواره در تنشهای بین المللی برقراری صلح و ثبات بوده است.
در برابر قائله روسیه و اوکراین شاید این تصور به وجود آید که چون ما با روسیه همکاریهای جدی داریم باید از این کشور حمایت کنیم و نشان دهیم یک طرف جنگ هستیم اما این طور نیست و مانند کشورهایی نظیر چین که دو طرف را به آرامش دعوت کرده است، ما نیز باید موضع این چنینی داشته باشیم.
- صاحب نیوز: نظرتان راجع به مواضعی که تاکنون مسئولان کشور ما در رابطه با این جنگ گرفتند چیست؟
- موضع جمهوری اسلامی ایران برمیگردد به همان اصل راهبردی که از ابتدای انقلاب، کشور ما تنهایی استراتژیک بر اساس اصل نه شرقی و نه غربی را برای حفظ استقلال خود برگزیده است و باید همچنان ادامه پیدا کند.
ما با روسیه همکاریهای در آستانه فتح راهبردی داریم و با اوکراین هم ارتباطات اقتصادی و مراودات سیاسی داریم بنابراین برای ما جنگ مقوله ناپسندی است اما این که بخواهیم صراحتاً به دلیل عمق همکاریهای بیشتر، در این قضیه موضع حمایتی از روسیه داشته باشیم برای حاکمیت جمهوری اسلامی موضع مناسبی نیست.
به نظر من دستگاه دیپلماسی و وزارت امور خارجه کشورمان تاکنون مواضع خوبی اتخاذ کرده و دعوت دو طرف به آرامش و ابراز نگرانی در مورد تنش به وجود آمده و آسیب دیدن مردم موضع خوبی بوده است.
- صاحب نیوز: چرا با وجود ادعاهای انجام شده و تحریک اوکراین توسط آمریکا و اروپا، خود این کشورها به جنگ ورود پیدا نکردند و به نوعی اوکراین را تنها گذاشتند؟
- برای پاسخ به این سوال ابتدا باید ریشه و علت آغاز این جنگ را بررسی کرد. اروپا و آمریکا این تنش را ایجاد کردند تا روسیه وادار به تمرکز در حوزه مرزهای جغرافیایی خودش شده و دست از اقدامات ضدهژمونیک علیه هژمونیک ابرقدرتی آمریکا بردارد.
تقریباً مشخص بود که آمریکا، اروپا و اتحادیه ناتو وارد این جنگ نخواهند شد چرا که آمریکاییها و ناتو دیگر توان گذشته را ندارند و دچار افول ساختاری شدند و در مقابل قدرتهای جوانی همچون چین و روسیه توان رویارویی و استقامت ندارند.
از پیش مشخص بود زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، در این جنگ وارد قماری شده است که بازنده آن خواهد بود و شاید بزرگترین بازنده این تحولات نیز شخص زلنسکی است که با تحریک آمریکاییها و با امید به این که بتواند پای ناتو و آمریکا را به قائله اوکراین باز کند و از آن طریق علاوه بر این که اجازه ندهد دونتسک به روسیه ملحق شود، کریمه را هم آزاد کند، کار را به جنگ کشاند.
اما در میدان، ماجرا بر خلاف تصور زلنسکی رقم خورد و همان طور که پیش بینی شده بود آمریکاییها ورود جدی نداشتند که این هم همان طور که گفته شد به ضعف ساختاری آمریکا و عدم توانش در مقابله و رویارویی مستقیم با قدرتهای جدیدی چون چین و روسیه برمی گردد که نشان دهنده دوره گذار نظم بین المللی از دنیای تک قطبی آمریکایی به دنیای چندقدرتی است؛ موضع منفعلانه ناتو، اروپا و آمریکا در قائله اوکراین این موضوع را اثبات میکند.
- صاحب نیوز: زیاد راجع به افول آمریکا بحث شده است اما چرا از ضعف ناتو صحبت میکنید مگر ناتو وابسته به کشورهای اروپایی نیست؟
من این حرف را قبول ندارم. ناتو جدای از آمریکا نیست و اتفاقاً آمریکا هر چقدر افول داشته باشد تأثیر مستقیم بر روی ناتو دارد. زمانی که ترامپ اعلام کرد که میخواهد نیروهای آمریکا را از ناتو خارج کند، چقدر آلمان اصرار کرد که این اتفاق رخ ندهد چرا که همان قدر که اروپاییها بعد از جنگ جهانی دوم نیاز به تأمین امنیتشان توسط امریکا داشتند، هنوز هم همان میزان به آمریکا نیاز دارند و این یک لکه ننگ است. هر چند الان در تلاش هستند با متحد کردن کشورهای اروپایی ذیل باشگاه اروپایی و ایجاد ارتش اروپایی که ساختار جداگانهای از ناتو دارد بتوانند خودشان را از امریکا جدا کرده و در نظم جدید بین المللی جایگاه خودشان را تامین کنند.
برای فهم بهتر این موضوع یک کلیدواژه قابل بررسی است و آن این است که در چند سال اخیر موضوع تشکیل «ارتش متحد اروپا» در کنار باشگاه اروپایی که اروپاییها آن را دنبال میکنند مطرح شده است. هدف اروپاییها از تشکیل این ارتش این است که خودشان را از یوغ آمریکا جدا کنند چرا که خودشان هم متوجه شدهاند که آمریکا دچار افول شده و باید تلاش کنند در نظم جدید بین المللی جایگاهی پیدا کنند در حالی که اگر همچنان زیر بلیط آمریکا بمانند قطعاً سهمی از دنیای آینده نخواهند داشت.
امروز پیدا کردن سهم در نظم جدید بین المللی برای اروپا بسیار نگران کننده شده است و آنها خیلی نگران جایگاه خودشان در دنیای آینده هستند.
انتهای پیام /