آیا روسیه به دنبال راهی برای خروج از جنگ اوکراین است؟
غیرقابل پیش بینی بودن جنگ این پرسش را مطرح می کند که آیا واشنگتن و مسکو باید برای جلوگیری از گسترش درگیری، از جمله رویارویی هسته ای، وارد مذاکره شوند یا خیر؟
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه، ممکن است موضع خود را در قبال جنگ در اوکراین کاهش دهد، زیرا وزیر دفاع مسکو پس از عدم حصول موفقیت خاصی در میدان نبرد، مذاکرات نادری با همتای آمریکایی خود داشته است.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه که میان روسیه و اوکراین در حال میانجیگری است، روز جمعه گفت: به نظر میرسد پوتین نسبت به گذشته «بسیار نرمتر و بازتر برای مذاکره» با اوکراین رفتار میکند.
اردوغان همچنین درباره امکان گفتگو برای پایان دادن به مناقشه روسیه و اوکراین گفت: ما ناامید نیستیم.
در مقابل ادعای اردوغان، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز جمعه در جمع خبرنگاران گفت: پوتین از همان ابتدا برای مذاکره باز بوده و هیچ چیز تغییر نکرده است.
پسکوف همچنین گفت: اگر به خاطر داشته باشید، پوتین حتی قبل از عملیات نظامی ویژه تلاش کرد با ناتو و ایالات متحده مذاکره کند و این یکی دیگر از مواردی است که باز بودن درهای مذاکرات را نشان میدهد. بنابراین در این زمینه هیچ چیز تغییر نکرده است.
سخنگوی کرملین گفته است که موضع طرف اوکراینی تغییر کرده است و این قانون اوکراین است که اکنون هرگونه مذاکره را ممنوع نموده.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در اوایل ماه جاری در مصاحبه ای گفت که روسیه مایل است با ایالات متحده یا ترکیه در مورد راه های پایان دادن به جنگ که اکنون در هشتمین ماه خود قرار دارد، تعامل کند، اما هنوز هیچ پیشنهاد جدی برای مذاکره دریافت نکرده است.
بزرگترین درگیری در اروپا در دهههای اخیر با بحران موشکی کوبا در سال 1962 رخ داد، که جهان را به آستانه جنگ هستهای رساند و این پرسش را مطرح کرد که آیا واشنگتن و مسکو باید برای جلوگیری از گسترش مناقشه، از جمله هستهای، وارد مذاکره شوند یا خیر؟
حفظ ارتباطات
در همین حال، سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه، روز جمعه برای اولین بار در 5 ماه گذشته با لوید آستین، رئیس پنتاگون به صورت تلفنی گفتوگو کرد.
وزارت دفاع روسیه در این مکالمه گفت که دو طرف در مورد مشکلات امنیتی بین المللی، به ویژه وضعیت اوکراین صحبت کردند.
در بیانیه پنتاگون آمده است: «وزیر آستین بر اهمیت حفظ خطوط ارتباطی در بحبوحه جنگ جاری علیه اوکراین تاکید کرده است.
این دومین بار بود که شویگو و آستین از زمان آغاز جنگ در 24 فوریه با هم صحبت کردند. در 13 می، آستین برای آتش بس فوری فشار آورد و همان درخواست را برای داشتن خطوط ارتباطی باز کرد.
در آن زمان، روسیه از کیف، شکست خورده بود، اما در مناطق شرقی دونباس و خارکوف پیروز شده بود و مواضع خود را در جنوب تثبیت کرده بود. با این حال، شش ماه بعد، نیروهای اوکراین در همه جبهه ها عقب نشینی کردند.
ارتش کیف در هفتههای اخیر با کمک تسلیحات غربی - امریکایی به سمت شهر اصلی منطقه جنوبی خرسون، که خرسون نیز نامیده میشود، پیشروی کرده است.
خرسون اولین شهر مهمی بود که به دست نیروهای مسکو افتاد و بازپس گیری آن یک پیروزی بزرگ در ضد حمله اوکراین بود. مقامات مستقر در روسیه در تلاش هستند تا 60000 نفر را از منطقه خرسون برای امنیت آنها تخلیه کند.
دیپلماسی معنادار
اینکه آیا شکستهای نظامی، روسیه را وادار کرده است که به دنبال راههای خروج از اوکراین باشد یا خیر، باید دید.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه گفت که واشنگتن در صورت مشاهده گشایش دیپلماسی با روسیه، هر ابزاری را برای پیشبرد دیپلماسی با روسیه در نظر خواهد گرفت، اما در حال حاضر مسکو هیچ نشانه ای از تمایل برای شرکت در مذاکرات معنادار نشان نمی دهد.
بلینکن در یک کنفرانس مطبوعاتی به خبرنگاران گفت: همه نشانه ها نشان می دهد که رئیس جمهور پوتین به دور از تمایل به مشارکت در دیپلماسی معنادار، به حرکت در جهت مخالف ادامه می دهد.
روسیه در این هفته حملات موشکی و پهپادی خود به زیرساختهای برق و آب اوکراین را تشدید کرد، چیزی که اوکراین و غرب آن را کارزاری برای ارعاب غیرنظامیان در آستانه زمستان سرد میخواند.
در حال حاضر، به نظر می رسد نبرد مهم بعدی برای شهر خرسون باشد.
میخایلو ساموس، یک تحلیلگر، گفت که نیروهای روسی باید «مدتها پیش» تخلیه میشدند و بعید است که اوکراینیها بخواهند به شهر تحت کنترل روسیه که دهها هزار نفر از ساکنان آن باقی ماندهاند، حمله کنند.
اوکراینی ها هیچ نبردی برای خرسون انجام نخواهند داد. ساموس با اشاره به شهری که روسها در اوایل جنگ به خاک و خون کشیده بودند، گفت: آنها به شهرهایی مانند روسیه مانند ماریوپل حمله نمیکنند و آنها را ویران نمیکنند.
پیر گراسر، محقق مرتبط با دانشگاه سوربن پاریس، گفت که نیروهای اوکراینی باید به دقت تحرکات خود را در خارج از شهر بسنجند. روس ها هر چه نزدیکتر شود و وارد حومه خرسون شوند می تواند خطرناک باشد.
تحلیلگران می گویند والری زالوژنی، فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین با یک دوراهی روبرو شده است.