دوشنبه 1 بهمن 1403

آیا رژیم غذایی سالم موجب کاهش خطر ابتلا به پارکینسون می‌شود؟

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
آیا رژیم غذایی سالم موجب کاهش خطر ابتلا به پارکینسون می‌شود؟

تهران - ایرنا - محققان دریافتند استفاده از یک رژیم غذایی سالم در میانسالی موجب کاهش علایم پارکینسون در سنین بالاتر می‌شود.

به گزارش روز پنج شنبه پایگاه خبری ساینس، در این تحقیقات 47 هزار و 679 داوطلب از دهه 1980 میلادی، در بازه‌های زمانی 4 ساله، به پرسش‌هایی درباره رژیم غذایی خود پاسخ دادند. سپس در سال 2012 میلادی از آن‌ها درباره ابتلا به دو عارضه یبوست و حرکت تند چشم در خواب که در افراد مبتلا به پارکینسون متداول است، پرس‌وجو شد. در سال‌های 2014 تا 2015 میلادی از 17 هزار و 400 نفر از این داوطلبان درباره 5 عارضه دیگر شامل از دست رفتن حس بویایی، کوررنگی، خواب‌آلودگی شدید در طول روز، بدن درد و افسرگی پرس‌وجو شد. به گفته محققان آکادمی عصب‌شناسی آمریکا با وجود این که تحقیقات جدید رابطه علت و معلولی بین رژیم غذایی سالم و کاهش ریسک ابتلا به پارکینسون را مشخص نمی‌کند، قطعا نشان می‌دهد که مصرف بیشتر سبزیجات، مغزها و حبوبات در وعده‌های غذایی موجب کاهش خطر ابتلا به این بیماری می‌شود. البته برای اطمینان از اثرگذاری رژیم غذایی سالم بر جلوگیری از ابتلا به پارکینسون یا کاهش علایم افرادی که مبتلا به این بیماری هستند، تحقیقات بیشتری لازم است. محرک اصلی بیماری پارکینسون یک نسخه جهش‌یافته از پروتئینی به نام آلفا سینوکلین است. این پروتئین در نورون‌های تولیدکننده دوپامین تجمع می‌یابد. جسم سیاه مغز پیام‌های عصبی را از طریق نخاع به عضلات مختلف ارسال می‌کند و این فرآیند از طریق ماده شیمیایی دوپامین صورت می‌گیرد. به مرور زمان با تجمع آلفا سینوکلین عملکرد سلول‌های عصبی مختل شده و سلول‌ها از بین می‌روند. در این حالت مشکلات حرکتی ایجاد می‌شود و مراحل اولیه پارکینسون شکل می‌گیرد. بیماری پارکینسون معمولا با لرزش غیر ارادی یک دست آغاز می‌شود و به تدریج اکثر اندام‌ها را درگیر می‌کند. نداشتن تعادل، درد عصبی، بی‌اختیاری، اختلال خواب، تعریق بیش‌از حد، افسردگی و اضطراب از دیگر علائم این عارضه است.

علائم اولیه بیماری عبارتند از: لرزش بی‌اختیار در دست، انگشتان دست و چانه ریز شدن دست‌خط کاهش حس بویایی اختلال خواب و بدخوابی مشکل در حرکت و راه رفتن و کاهش تعادل احساس سفتی و کاهش انعطاف‌پذیری پاها یبوست کاهش تن صدا سرگیجه و غش کردن در مجموع می‌توان گفت این عارضه ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی است که به آسیب به سلول‌های عصبی منجر می‌شود. معمولا این افراد به مرور از شرکت در اجتماع و فعالیت‌های اجتماعی سر باز می‌زنند و دچار افسردگی می‌شوند. بر اساس گزارش روزنامه ایندیپندنت، معمولا علائم پارکینسون از 50 سالگی نمایان می‌شود. البته ممکن است از هر 20 بیمار مبتلا، علائم در یک نفر قبل از 40 سالگی بروز کند. بر اساس بنیاد پارکینسون، مردان 1.5 برابر بیشتر تحت تاثیر این بیماری قرار دارند. در حال حاضر هیچ درمانی برای این عارضه وجود ندارد، ولی با تجویز داروهایی که میزان دوپامین مغز را افزایش می‌دهد، می‌توان علائم بیماری را کنترل کرد. در حال حاضر بیش از 10 میلیون نفر در سراسر جهان به پارکینسون مبتلا هستند. پارکینسون دومین بیماری شایع عصبی پس از آلزایمر است.

گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Neurology منتشر شده است.

*س_برچسب‌ها_س*