اجحاف کارگزاران بورس در حق خرده فروشان سیمان / تعیین سقف قیمت تنها راه نقره داغ کردن گرانفروشان است
سیمان به عنوان یکی از مواد اولیه مهم ساختمان سازی بر زندگی مردم بسیار تاثیرگذار است اما افزایش ناگهانی قیمت این محصول که علت های آن را بورسی شدن و کاهش تولید می خوانند، سبب نگرانی در آغازین روزهای ساخت و ساز در سال جدید شده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به گزارش "راه آرمان" قیمت تمام شده هر کیسه سیمان به عنوان یکی از مواد اولیه مهم ساختمان سازی بر زندگی مردم بسیار تاثیرگذار است اما افزایش ناگهانی قیمت این محصول که علت های آن را بورسی شدن و کاهش تولید می خوانند، سبب نگرانی هایی در روزهای پایانی سال 1400 و همزمان با اغاز فصل ساخت و سازها در سال 1401 شده است.
افزایش قیمت سیمان و چالش هایی چون نوسانات برقی راه هموار ساخت و سازها را مسدود کرد قیمتگذاری این محصول میتواند بر چگونگی خانهدار شدن عده کثیری در کشور و استان کرمان تاثیر بگذارد و در این زمینه سیمان سیاه یا تیپ 2 بیشترین مصرف را در زندگی مردم دارد.
نیمه دوم سال گذشته بود که سیمان تیپ 2 کرمان هم به تابلو بورس پیوست، هدف از این اقدام از ابتدا، یافتن بازاری جدید و فروش رقابتی آن اعلام شد اما با بالارفتن تقاضا، قیمت این محصول نیز سیر صعودی به خود گرفت؛ نرخی که اواسط سال 99 هر کیسه 47 هزار تومان به فروش می رسید در اسفند ماه همان سال به بیش از 90 هزار تومان رسید که عده ای معتقدند این محصول تا 2 برابر افزایش قیمت داشته است.
مهدی حسینی نژاد در جلسه تنظیم بازار انتهای سال به صورت اضطراری بحث سیمان را پیش کشید و گفت: ما در حال نزدیک شدن به فصل آغاز ساخت و سازها در استان و حتی کشور هستیم که دچار مشکلاتی در این عرصه هستیم. وی تاکید کرد: افزایش قیمت تولید و چالش هایی چون نوسانات برقی راه هموار ساخت و سازها در سطح استان را مسدود می کند که باید مراقبت جدی کرد. در همین راستا با معاون بازرسی سازمان صمت کرمان گفتگو کردیم تا چالش های این مسیر را بیابیم. کارخانه های سیمان کرمان، ممتازان و ماهان، طلایه دار عرضه سیمان محسن یزدانپناه معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان در گفتگو با "راه آرمان" عنوان کرد: کارخانه های تولید سیمان بر اساس ظرفیت اسمی تولید پروانه سالانه سه میلیون تن را ازسازمان صنعت، معدن و تجارت اخذ کرده اند. وی ادامه داد: از بین سه کارخانه سیمان کرمان، ممتازان و ماهان، کارخانه سیمان ممتازان توانسته به مبحث صادرات سیمان ورود پیدا کند و سال گذشته قریب به 10 درصد از محصولات خاص خود را صادر کرده است. یزدانپناه در خصوص نحوه توزیع سیمان در استان کرمان گفت: بیش از 360 عامل توزیع مردمی سیمان در شمال استان داریم که ازسه کارخانه، سیمان خود را دریافت و بین عوامل مردمی خود توزیع می کنند. کرمان ماهیانه 200 هزار تن سیمان به بورس عرضه می کند
وی در خصوص میزان عرضه سیمان در بورس اذعان کرد: کارخانه سیمان کرمان 21 هزار تن، سیمان ممتازان 24 هزار تن و سیمان ماهان نیز 5 هزار تن، به صورت هفتگی انواع محصولات سیمانی را به بورس عرضه می کنند. معاون بازرسی سازمان صمت انواع سیمان را به 4 گروه فضولانی، تیپ 2، چاه نفت و سفید، تقسیم کرد و گفت: دراستان کرمان کارخانه سیمان ماهان روزانه هزار تن، سیمان کرمان سه هزار تن و سیمان ممتازان 3700 تن تناژ تولید دارند. مهرماه 1400 عرضه سیمان به صورت رسمی به بورس واگذار شد یزدانپناه افزود: از مهرماه سال قبل مقرر شد که سیمان به طور کامل در بورس عرضه شود و تمام عواملی که نیاز به سیمان دارند و ختم به پروژه های ملی می شوند، از جمله عوامل مردمی و حتی صنایع پایین دستی تولید در خصوص سیمان نیز باید آن را از بورس تهیه کنند مانند بتن سازان، تولید کنندگان بلوک و دیوار های پیش ساخته و موزاییک نیز شامل این قانون شدند. گرانی و کمبود سیمان؛ نشان از رد پای دلالانی دارد که برای مشتریان ثروتمند خود خوش رقصی می کنند وی در ادامه با بیان اینکه ما مشکلات موجود در عرصه گرانی سیمان را تایید می کنیم، افزود: متاسفانه دلیل برخی ازگرانی و کمبودها، کارگزارانی هستند که خرید را برای مشتریان خاص خود که توان مالی بیشتری دارند، انجام می دهند وکمتر وقت خود را صرف کسانی که زیر 50 یا100 تن سیمان خرید دارند، می کنند که این موضوع را از طریق وزارت خانه نیز پیگیری کرده ایم. یزدانپناه اذعان کرد: در ادامه پیگیری مشکلات موجود در عرضه سیمان توسط کارگزاری ها حتی پیشنهاداتی نیز ارائه کردیم که اعمال آن ها برای همه کارگزاران عدالت یکسان بوجود می آورد و یک سقف مشخصی برای عرضه تعیین می کند تا کسانی که سیمان کمتر نیاز دارند نیز مشکل عدم دریافت سیمان را نداشته باشد.
معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت درخصوص نرخ سیمان اذعان کرد: اواخر سال گذشته در سطح استان با افزایش قیمت سیمان مواجه بودیم که دلیل آن وجود مشکل در کارخانه هرمزگان که سیمان بخش جنوبی ما را تامین می کرد، بود که باعث ایجاد کمبود سیمان در نواحی جنوب استان شد و همین کمبود سبب افزایش قیمت در بورس شد. وی ادامه داد: در آخرین جلسه ما با ستاد تنظیم بازار استان درسال 1400 مقرر شد؛ به سبب تعمیرات کارخانه سیمان کرمان در بازه 40 تا 50 روزه وعقب افتادگی از تولید، واحد سیمان ممتازان از بهمن ماه 1400 تا اواسط اردیبهشت ماه 1401 میزان عرضه هفتگی خود را از20 هزار تن به 25 هزارتن افزایش دهد که خوشبختانه این تدبیر سبب روند نزولی قیمت شد. یزدان پناه درخصوص تعیین نرخ قیمت سیمان در سال جدید بیان کرد: قیمت سال جدید بر اساس مقایسه روند عرضه و تقاضا است که به زودی بررسی و اعلام خواهد شد. قیمت تمام شده یک کیسه 50 کیلو گرمی سیمان 46 هزار تومان وی افزود: به مدت دو هفته مشکل کمبود سیمان نداریم اما یک روند افزایشی قیمت داشته ایم، سیمان تیپ دو که مورد تقاضای مصرف مردمی است طبق گزارش داده شده به 644 هزارتومان در بورس رسیده است. یزدان پناه ادامه داد: اگر بر نرخ فعلی، 9 درصد ارزش افزوده،2 درصد بورس و 60 هزارتومان به ازای هرتن برای حمل عاملین مردمی و12 درصد سود خرده فروش ها را به نرخ فعلی بیافزاییم، در مجموع قیمت برای مصرف کننده هر کیسه 50 کیلویی سیمان حدود 46 هزار تومان می رسد و در حال حاضر سطح شهرستان کرمان به فروش می رسد. تعهد به بازار داخلی صادرات سیمان را در شاخص 5 درصدی قرار داد یزدانپناه ادامه داد: ظرفیت تولید سه کارخانه استان بین دو میلیون و پانصد تا دو میلیون و هفتصد تن بوده و صادرات محصول این سه کارخانه به واسطه تعهداتی که به بازار داخلی دارند کمتر از 5درصد است.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت در کرمان با بیان اینکه سیمان تیپ 2 نیاز مردم است، گفت: طی 6 ماه گذشته تولیدات این کارخانه ها را رصد کردیم و سه کارخانه بزرگ این استان از جمله سیمان ممتازان 79 هزار و 560 تن، کارخانه ماهان 29 هزار و 514 تن و سیمان کرمان 65 هزار تن طی بهمن ماه تولید داشته اند و روند تولید با شیب ملایم کاهشی است. بورس مسیری برای افزایش قیمت سیمان حسینی نژاد اذعان کرد: سیمان در بورس به فروش می رود لذا بورس به مسیری برای افزایش قیمت این کالا تبدیل شده است. وی تولید کارخانه های سیمان استان کرمان را تشریح و بیان کرد: برای قیمت سیمان پیشنهاد دادیم سقفی در قیمت گذاری بورس تعیین شود و در نتیجه این نرخ به 560 هزار تومان برسد که در صورت تصویب این پیشنهاد، قیمت محصول را کنترل می کنیم. حسینی نژاد گفت: علت گرانی سیمان در کرمان، تغییر نرخ روزانه سیمان به دلیل وابستگی به بورس و تاثیر قیمت سیمان، شن و ماسه بر بازار بتن است. تاثیر قیمت گذاری سیمان به حدی است که بر بازار بتن، مسکن و سایر کالاهای مرتبط با آن نیز به صورت زنجیره وار تاثیرگذار بوده است. معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان نیز در این زمینه در واکنش به افزایش قیمت بتن، گفت: نرخ گذاری کالاها در کمیته نظارت مصوب و قیمت تمام شده محصول بتن نیز براساس آنالیز (پایش) قیمت و اسناد حسابداری داخلی شرکت های تولید کننده محاسبه می شود. سینا خسروی تاکید کرد: تا کنون ده ها پرونده گرانفروشی شن و ماسه طی یک ماه اخیر به تعزیرات حکومتی استان کرمان ارسال شده است. تعیین سقف قیمت سیمان، برخورد با گرانفروشان تعیین سقف قیمت در بورس پیشنهاد دیگر سازمان صنعت، معدن و تجارت برای کنترل قیمت این محصول بوده که امیدها همچنان باقی است که به نتیجه برسد و تاثیر خود را با سرعت بیشتری بر زندگی مردم بگذارد. یکی از راهکارهایی که دستگاه های اجرایی استان کرمان در این حوزه دنبال کرده اند، ارتقای ظرفیت تولید بود و با وجود اینکه روندی زمانبر است اما نشان می دهد تا کنون موفق بوده اما مردم کرمان همچنان باید سیمان را گران بخرند.
محمد عزیزی مدیر کارخانه سیمان کرمان در گفتگو با "راه آرمان" هم از ذخیره معادن این کارخانه خبر داد و گفت: تا 100 سال هم که از معدن بهره برداری کنیم، هنوز هم سیمان داریم، بنابر این مشکلی در برداشت نیست بلکه مانع در اجازه تولید و بهبود شرایط مساعد تولید است. با تمام مباحث مطرح شده به نظر می رسد تنها راهکار رسیدن به هدف مطلوب که تولید کنندگان به افزایش تولید رغبت نشان دهند، ایجاد اقتصاد دانش بنیان و عزم راسخ مسئولان برای برخورد جدی با مخلان اقتصادی است. در علم اقتصاد عنوان شده است که هر جا رکود صورت گرفت، فعالیت های عمرانی تنها راه حل است که ضمن تقویت تولید کنندگان داخلی مسیر احیاء شغل های وابسته نیز به صورت جدی راه اندازی می شوند. امیدواریم دولت سیزدهم با طرح جهش مسکن بتواند راه گردش نقدینگی را در صنایع مختلف هموار کند تا در نهایت تولید کننده و مصرف کننده به نحو مطلوب قدم بردارند. انتهای پیام /