اجرای سمفونی فلک الافلاک در روز ملی لرستان
سمفونی فلک الافلاک اثری از کامبیز روشن روان پس از سه سال انتظار، در روز ملی لرستان در قلعه فلک الافلاک نواخته میشود.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سال 1400 بود که برای نخستین بار، نامِ «سمفونی فلک الافلاک» در فضای رسانهای کشور مطرح شد. سمفونی که باید در همان سال یا سالهایِ پس از آن، رونمایی و اجرا میشد؛ اما هر بار به دلیلی به تعویق افتاد.
بالاخره بُردنِ ارکستر سمفونیک تهران به خرم آباد و اجرای این ارکستر در قلعه فلک الافلاک هزینههایی داشت و دارد که باید به گونهای تامین شود.
گویا پروژه ساختِ سمفونی فلک الافلاک را نخستین بار فاضل جمشیدی خواننده موسیقی ایرانی مطرح میکند و این سمفونی را کامبیز روشنروان مینویسد. جالب اینکه پارتیتورِ این سمفونی هم از سوی انتشارات سرود منتشر شده و روی سایت این انتشارات قابل دسترسی است.
به هر روی این سمفونی تا امسال امکان اجرا و رونماییِ رسمی پیدا نکرد. حالا قرار است با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دیگر مدیران عالیرتبهی وزارت فرهنگ، این اثر هنری در قلعه فلکالافلاک رونمایی و اجرا شود.
اوایل اردیبهشت 1403 بود که خبری مبنی بر امضای تفاهمنامهای میانِ شهرداری خرمآباد، بنیاد رودکی و اداره کل فرهنگ و ارشاد لرستان منتشر شد.
داریوش بارانی بیرانوند شهردار خرم آباد به همراه اعظم روانشاد مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان لرستان به تهران آمدند تا تفاهمنامهای را با محمد الهیاری مدیرعامل بنیاد رودکی امضا کنند.
براساس این تفاهمنامه، سمفونی فلک الافلاک را ارکستر سمفونیک تهران در قلعه فلک الافلاک خواهد نواخت. هزینههای ارکستر سمفونیک تهران برای انجام این کار را شهرداری خرمآباد تقبل کرده و اداره فرهنگ و ارشاد لرستان هم ناظر این رویداد است.
در حال حاضر ارکستر سمفونیک تهران تمرینهای خود را زیرنظر منوچهر صهبایی - به عنوان رهبر ارکستر پیگیری میکند تا در یکی از روزهای آخر هفته جاری در خرمآباد به صحنه برود.
وعده وزیر میراث فرهنگی برای ثبت جهانی قلعه فلک الافلاکاجرای سمفونی فلک الافلاک در روز ملی لرستان
اعظم روانشاد مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان لرستان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم میگوید: مجریِ اصلی پروژه سمفونی فلک الافلاک شهرداری خرم آباد است. چندی پیش بود که با حضور آقای داریوش بارانی شهردار خرمآباد و مدیرعامل بنیاد رودکی؛ جلسهای مشترک برگزار کردیم که در نهایت به امضای تفاهمنامهای سهجانبه برای رونمایی و اجرای این سمفونی انجامید. اداره فرهنگ و ارشاد در این رویداد به عنوان ناظر حضور دارد.
او ادامه داد: یکم خرداد که مصادف با سالروز عملیات حاج عمران است، در تفویم فرهنگ عمومی کشور به عنوان روز لرستان ثبت شده است. از طرفی 20 اردیبهشت هم روز خرم آباد است؛ بازه زمانی 20 اردیبهشت تا یکم خرداد هر روزش به نام یکی از شهرهای استان نامگذاری شده و برنامههایی در این راستا برگزار میشود.
روانشاد تاکید میکند: امسال ارکستر سمفونیک تهران در روز لرستان، سمفونی فلک الافلاک را در قلعه فلک الافلاک به صحنه میبرد. این اجرا با حضور مقامات عالی وزارت فرهنگ، استادان و چهرههای شناخته شده هنر کشور برگزار میشود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان لرستان درباره بازخوردهای اجرای این سمفونی میگوید: اجرای سمفونی فلک الافلاک با همکاری شهرداری خرمآباد، میراث فرهنگی استان لرستان، اداره ارشاد استان و بنیاد رودکی اجرا میشود و بدون شک چنین رویدادی بازخورد جهانی خواهد داشت.
سه سال تلاش برای به سرانجام رسیدن سمفونی فلک الافلاک
فاضل جمشیدی خواننده موسیقی ایرانی که طراح اصلیِ این پروژه است، در گفتوگو با خبرنگار تسنیم میگوید: زمستان سال 1400 بود که طرحِ سمفونی فلک الافلاک را نوشتم و کار را شروع کردیم. کامبیز روشنروان اثر را ساخت و نُتها را به ما داد. در آن سالها مشکلاتی برای به سرانجام رسیدنِ این پروژه ایجاد شد که کار را به تعویق انداخت.
او ادامه میدهد: سال گذشته باز هم پروژه را دنبال کردیم و اکنون در ایستگاه پایانی هستیم. در نهایت شهرداری خرم آباد هزینههای روی صحنه بردن این سمفونی را پذیرفت. جلسهای میانِ شهردار خرمآباد، مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان لرستان و مدیرعامل بنیاد رودکی برگزار شد تا در نهایت تفاهمنامهای سهجانبه بین آنها به امضا رسید.
جمشیدی تاکید میکند: پارتیتورها تنظیم شده و همه چیز آماده اجرای سمفونی فلک الافلاک است.
آرامش، خشونت، حماسه و بسیج در سمفونی فلک الافلاک
این سمفونی در چهار موومان و برای ارکستر سمفونیک نوشته شده است. کامبیز روشنروان آهنگساز این اثر در یادداشتی که در سایت انتشارات سرود منتشر شده، به توصیف سمفونی فلک الافلاک پرداخته که در ادامه متن آن را میخوانید:
«آرامش، سکون و لطافتی که در تم اول (از موومان اول) وجود دارد معرف آرامش و معصومیت مردمی است که بعداً مورد هجوم رژیم عراق قرار گرفتند.
موسیقی خشن و پرقدرت و آکوردهای کاملاً نامطبوع و خشنی که در ادامه میآیند از هجوم ارتش عراق به ایران حکایت میکنند.
موومان دوم با نشان دادن ناراحتی مردم پس از جنگ و مشاهده ویرانیها و غم از دست دادن فرزندان شهیدشان نوشته شده است و در کنار این غم ناشی از جنگ، عزم مردم برای عهد و پیمان بستن با تفنگ به عنوان سمبل مبارزه و مقاومت در مقابل دشمن را نمایش میدهد.
موومان سوم که نام «بسیج» برآن گذاشته شده است با حالت حماسی و پرتحرک و پرشور خود معرف حضور قدرتمند بسیجیان در طی هشت سال دفاع مقدس ملت ایران در جنگی ناخواسته و نابرابر است؛ نیرویی که با حضور شهادتطلبانه خود، در جبهههای جنگ، حماسههای جاودانه آفرید و سرنوشت جنگ را به نفع نیروهای ایرانی تغییر داد. بسیج این نیروی مردمی و برخاسته از بطن جامعه قطعاً بیش از یک موومان سمفونی شایستهی تجلیل و قدردانی است. این موومان زمینهساز تم پیروزی در موومان چهارم است.»
اجرا در یکی از روزهای یکم، سوم یا چهارم خرداد
اجرای سمفونی فلک الافلاک به مناسبت روز لرستان قطعی است. حال اینکه این سمفونی در روز یکم خرداد یا سوم یا حتی چهارم خرداد روی صحنه برود، هنوز قطعی نیست. گویا تاریخ قطعیِ برگزاری این مراسم منوط به تاریخی است که وزیر فرهنگ برای حضور در خرمآباد با آن موافق باشد؛ قرار است این سمفونی با حضور وزیر فرهنگ و دیگر مدیران عالی رتبه وزارت فرهنگ در خرمآباد و در قلعه فلک الافلاک روی صحنه برود. البته احتمال برگزاری این رویداد در روز جمعه چهارم خرداد بسیار بیشتر از دیگر روزهاست.