شنبه 29 دی 1403

ارتباط جلوه‌گری زنان با بحران بی هویتی / مهروزی در خانواده را در حدیث کساء پیدا کنیم

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
ارتباط جلوه‌گری زنان با بحران بی هویتی / مهروزی در خانواده را در حدیث کساء پیدا کنیم

فرشته روح‌افزا ضمن اشاره به ارتباط جلوه‌گری زنان در جامعه با بحران بی هویتی، گفت: آزادی زن در این است که آزادانه به هر نگاهی، به هر حرفی، به هر اظهار محبتی راحت پاسخ ندهد و ارزش خودش را حفظ کند.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مراسم بزرگداشت هفته پژوهش به همراه تقدیر از پژوهشگران برتر با حضور خانم‌ها فخرالسادات نصیری، مشاور امور زنان علوم، تحقیقات و فناوری و فرشته روح افزا معاون سابق فرهنگی اجتماعی زنان در شورای عالی انقلاب فرهنگی در دانشکده غیر دولتی رفاه برگزار شد.

فخرالسادات نصیری در این نشست گفت: از منظرهای مختلف می‌توان به مسئله زن پرداخت، مهم این است که جامعه درک درست از حضور زن و وظایفش و نقش او در خانواده داشته باشد. از منظر اقتصاد می دانیم که از 1950 تئودور شولتز بحث آموزش و اقتصاد را مطرح کرد. تقریباً در این دیدگاه تفاوت و تمایزی بین مردان و زنان نمی بینیم، چرا که آنها می گویند می‌توان از زن به عنوان نیروی انسانی برای بهره بری در سازمانها و نهادها و ادارات استفاده کرد و با آموزش و سوادآموزی و کسب دانش می‌شود گره تمام مشکلات در مسیر نیروی انسانی را برداشت، اما باز تفکیکی بین مردان و زنان قائل نیست. ضمن اینکه بر فرض اگر سرمایه های انسانی با ارزش افزوده های دیگری مثل قابلیت ها و توانمندی ها همراه شود و استعدادهای بالقوه، بالفعل شوند و نیروی انسانی توانمندی های خود را ارتقاء دهند، باز در این فضا تفکیکی بین مردان و زنان قائل نیست.

وی با اشاره به اینکه از منظر جامعه شناس دینی، بین زن و مرد با وجود فعالیت های اجتماعی تفاوت وجود دارد، گفت: اگر قرار باشد جامعه ای پویا و سالم و فعال داشته باشیم، محورش خانواده و زنان است. تمام کشورها به نقطه ای رسیده‌اند که مسئله تحکیم بنیاد خانواده را از الزامات می دانند و کم کم پی بردند هرچند نهاد خانواده کوچک ترین و احد اجتماعی است، اما در عین حال مهم ترین و پایه ای ترین نهاد اجتماع محسوب می شود.

نصیری احیای آموزه های قرآن و آموزه های عترت را از الزامات عصر حاضر دانست و گفت: زن مظهر جمال الهی است؛ وقتی می گوییم بهشت زیر پای مادر است، نمایانگر همین ظرافت است. قطعاً شاخص های دینی و اجتماعی و روانشناسی و مردم شناسی برای حضور مؤثر زن در جامعه وجود دارد. زنان نه تنها نیمی از مردم جامعه هستند بلکه نیمی دیگر را پرورش دهند. فرهنگ سازی و برنامه ریزی دقیقِ جمعی برای تعیین خط و خطوط نقش مؤثر زنان در جامعه لازم است. نمی شود یک بخش از یک دستگاه را موظف به فعالیت کرد و مابقی دستگاه ها اقدامی نکنند.

به نقش‌های چندگانه بانوان احترام بگذاریم

وی افزود: ما به تناسب حضور بانوان باید هیئت علمی و کارمند خانم داشته باشیم، اما وقتی خانمی وارد دانشگاه می‌شود، چه او دانشجو و هیئت علمی و چه کارمند باشد، نمی تواند از نقش ذاتی خود صرفنظر کند؛ او باید به عنوان همسر خوب، مادر نمونه و دختر خوب برای خانواده اش نقش ایفا کند. نقطه تفاوت ما در حریم خانواده نسبت به نظریات غربی همین نقاط است. ما باید به نقش های چندگانه بانوان احترام بگذاریم. می‌دانیم که اگر آسیبی به یک زن وارد شود، به کل خانواده آسیب می رسد. شاید یکی از عوامل مؤثر در موضوع سیاه چاله جمعیت، عدم وجود نقش های چندگانه در زنان باشد. به یک بُعد نباید به قدری اولویت دهیم که از دیگر نقش ها غافل شویم. ما الگوی همه جانبه ای همچون حضرت فاطمه سلام الله علیها داریم که بسیار با فضیلت است. بسیاری از برنامه هایی که در قالب نظریه های مدیریتی، روانشناختی و نظریه ها در حوزه های مختلف فرهنگی و اجتماعی را در زندگی حضرت فاطمه سلام الله علیها دید.

غرب تحت عنوان حقوق و آزادی زنان آنان را بی هویت می کند

در ادامه این نشست، روح افزا گفت: دنیای غرب اکنون برای ما نسخه می پیچد. به تمام جهانیان این عقیده تحمیل می‌شود که اگر مثل اروپا و آمریکا زندگی کنیم، به رشد و پیشرفت می رسیم؛ تحت عنوان حقوق و آزادی، تمام حقوق یک انسان را در قالب های شکیل و در عین حال غیر واقعی و غیر فطری سوق می دهند و او را به مرتبه پستی و بی هویتی می رسانند. انتهای زندگی غربی را در فیلم های شبکه های مجازی دیدید. به یک زن قلاده می بندند و او را به فروشگاه می برند.

وی افزود: چرا یک زن باید طوری زندگی کند که روح و ذهنش را درگیر مدل حجاب کند؟ مگر ما برده مردان هستیم که یک طوری لباس بپوشیم یا یک طوری نگاه کنیم و یک طوری راه برویم و یک طوری آرایش کنیم که مردم پسند باشد؟ من نمی گویم انسان همسر انتخاب نکند، بلکه فطرت انسان او را به سمت ازدواج سالم سوق می دهد. اصلاً خداوند انسان را زوج آفریده است و طبق قرآن، زن و مرد مؤمن در بهشت به هم می پیوندند، اما آیا باید با این روش های مرسوم که به کوچک شدن زن منتج می‌شود اقدام کرد؟! من چرا باید خودم را کوچک کنم؟

زنان غربی می دانند به مصیبت بزرگی دچار شدند

روح افزا ادامه داد: یک چیزهایی که تحمیل جامعه است خوب نیست. چرا باید بگوییم فلان لباس و فلان کفش مُد است و الان باید به این شکل خاص آرایش کرد و و روسری سر کرد و یا امروز فلان رنگ مد است. من که در دانشگاه منچستر رشته الکترونیک می خواندم مشاهده می کردم که زنان قبول می کردند به یک مصیبت بزرگی دچار شده اند. در غرب فرزندانی هستند که در آغوش مادرشان کشته می شوند، چرا که همسر اصلی‌شان آنها را نمی‌پسندند و یا فکر می کنند فرزندی که پدری ندارد، دست و پا گیر است. آن زمان که به ایران بازگشتم و تعریف می کردم، سخت از من قبول می کردند، اما اکنون که فضای مجازی گسترش یافته، این حقایق را در جامعه غربی مشاهده می کنیم؛ بی شخصیتی زن را در غرب می‌بینید. تشکیل خانواده تقریباً حدود 10 - 15 درصد است. دختر و پسر زیر یک سقف می‌رفتند و ممکن بود 15 سال با هم زندگی کنند، اما ممکن هم بود تصمیم به ازدواج نگیرند، لذا سن ازدواجشان بالا می‌رفت. آن موقع خدا را شکر می کردم که در کشورمان این مشکلات را نداریم، اما اکنون داریم. سن ازدواج بالا رفته است. انتهای مسیر آنها را ببینیم و عبرت بگیریم. برای اینکه بیماری های بیرونی مثل ایدز و... را نگیرند، آن فسادها را درون خانواده آوردند. امروز مشکل غربی ها گم شدن پدرانشان است. اگر ما این عرضه‌ی ارزان را ادامه دهیم، یعنی اگر تصور کنیم کاری کنیم که مورد پذیرش نگاه مردان قرار گیریم، ما هم زنان بی ارزشی می‌شویم. نه اینکه همسرمان ما را نپسندد و بد راه برویم. اگر در خیابان این عرضه را انجام دهیم و در خیابان انتخاب را انجام دهیم، منجر به طلاق های عاطفی و... می‌شود.

اگر زن بی هویت شود، جامعه بی هویت می‌شود

این استاد دانشگاه گفت: بی هویتی در غرب تا جایی رسیده که در برلین عده ای سگ نما جمع می شوند و زوزه می کشند و می گویند حق حیوانی ما را بدهید. اگر زن بی هویت شود، جامعه بی هویت می‌شود. من مخالف درس خواندن و انتخاب رشته های سنگین هم نیستم، اما وقتی امانت الهی را رها کنم و درس بخوانم، چه ارزشی دارد؟ یک مادری فرزندش را طوری تربیت می کند که حاصلش امام خمینی (ره) می شود. در عین حال بی شخصیتی انسان در همان لحظات اولیه تولد او و به تعبیر پیامبر صلی الله علیه و آله حتی قبل از تولد توسط والدین شکل می گیرد. وقتی من ندانم با خودم چگونه تعامل کنم و تصور کنم آزادی زن این است که با یک مرد وسط دانشگاه غذا بخورم و حد آزادی را در این مسائل ببینم، این بی هویتی شکل می گیرد. آزادی زن در این است که آزادانه به هر نگاهی، به هر حرفی، به هر اظهار محبتی راحت پاسخ ندهد و خوب بسنجد و ارزش خودش را حفظ کند.

میزگرد عفاف | روح‌افزا: ارتباطی بین قانون افزایش سن ازدواج با "سند 2030" وجود دارد / خزعلی: نفوذی ها بزرگ‌ترین لطمه فرهنگی را به جامعه زدند

روح افزا افزود: غربی ها دنبال این هستند که این فرآیند فساد در زندگی مرد و زن غربی برچیده شود، اما این امر به این راحتی امکان پذیر نیست. اندیشمندان آنان برای خانواده مدل تعیین می‌کنند، اما باز به فساد منجر می شود. بشر بلد نیست زندگی اش را خودش انتخاب کند. دیگر به سمت ازدواج محارم رفتند.

اگر می خواهیم عشق بیاموزیم، حدیث کساء را بخوانیم

وی گفت: ما چه زمانی به سمت حضرت زهرا سلام الله علیها رفتیم تا سبک زندگی بیاموزیم؟ زن غربی به دنبال چنین بانویی است. حتی در بحث عشق ورزی ایشان سرآمد است. ما حق نداریم در منجلاب های غلط مدل و الگو بیابیم. زن غربی فاطمه را نمی شناسد. شما که بهترین ها دستتان است، از دست ندهید. اگر می خواهیم عشق بیاموزیم، حدیث کساء را بخوانیم. طوری به هم محبت ورزیدند که جبرئیل حسرت می خورد و و از خداوند درخواست می کند زیر آن کساء برود. چرا نباید خانه های خود را اینگونه بسازیم؟ عقلمان را به کار بیندازیم و زن جامعه ایرانی را طوری تربیت کنیم که بتواند انسان پرور باشد و انسان ساز باشد. یک مادر، مادری کرد محصولش شد امام، یک زن، مادری کرد و محصولش شد رهبر انقلاب و یک زن شهید مطهری را تربیت کرد. ما مسیر الگویی خود را غاطی کردیم. اگر حقت را می خواهی، بالاترین حق تو این است که زن باشی. قدر عفت و شخصیت زنانه را بدانیم.

در ادامه این برنامه از پژوهشگران برتر این دانشکده تقدیر به عمل آمد. سیما اسدی پژوهشگر برتر دانشکده، فاطمه نبی زاده از گروه روانشناسی و استاد غزال زنده کندی از گروه روانشناسی به عنوان پژوهشگران برتر در بین اساتید شناخته شدند. در انتهای برنامه از کتاب «طراحی رابط کاربری» نوشته نسرین زنجانی رونمایی شد.

زنجانی درباره این کتاب گفت: کتاب حاضر، نسخه انگلیسی اش منبع درس تعامل انسان رایانه است. درسی است که در تخصص سیستم‌های نرم افزاری در دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد استفاده می شود. نسخه فارسی ندارد. جامع ترین کتاب فارسی در این زمینه است.

ارتباط جلوه‌گری زنان با بحران بی هویتی / مهروزی در خانواده را در حدیث کساء پیدا کنیم 2
ارتباط جلوه‌گری زنان با بحران بی هویتی / مهروزی در خانواده را در حدیث کساء پیدا کنیم 3
ارتباط جلوه‌گری زنان با بحران بی هویتی / مهروزی در خانواده را در حدیث کساء پیدا کنیم 4
ارتباط جلوه‌گری زنان با بحران بی هویتی / مهروزی در خانواده را در حدیث کساء پیدا کنیم 5