سه‌شنبه 2 بهمن 1403

از تصمیم ستاد کرونا برای حضوری شدن کلاس‌ها تا الزام دانشگاهیان / یک کلام؛ آموزش فقط حضوری!

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
از تصمیم ستاد کرونا برای حضوری شدن کلاس‌ها تا الزام دانشگاهیان / یک کلام؛ آموزش فقط حضوری!

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، دانشگاه‌ها که از سال 99 به خاطر شدت گرفتن شیوع بیماری کرونا در کشور، دانشجویی به خود ندیده بودند با شروع سال جدید و حضور دانشجویان رنگ و بویی دیگر به خود گرفتند. هرچند که حضوری شدن کلاس‌های آموزشی به کام خیلی از دانشجویان و مسئولان دانشگاهی شیرین نمی‌آید، اما این بار با یک تصمیم قاطع و اعلام رسمی از سوی ستاد ملی مبارزه با کرونا تمامی دانشگاه‌ها ملزم به برگزاری حضوری کلاس‌ها هستند و طبق گفته آن‌ها هرکه این شیوه را دنبال نکند، متخلف شناخته می‌شود.

بالاخره آموزش حضوری شد

در دوران کرونا این اولین باری است که بالاخره مسئولی یک تصمیم قاطعانه را درباره بازگشایی دانشگاه‌ها و کلاس‌های حضوری اعلام می‌کند چرا که در تمامی این مدت هربار یکی از مسئولان درباره این موضوع اظهارنظری داشت و معمولا هم همه به آموزش مجازی رضایت می‌دادند. تمام دانشجویان در این دو سال اخیر با تصمیمات متعددی برای حضوری برگزار شدن کلاس‌ها و امتحانات پایانی مواجه شده بودند و از طرف دیگر هم هیچکدام از مسئولان حاضر به اعلام تصمیمی دقیق نمی‌شدند و معمولا مسئولیت‌ها را به دوش یکدیگر می‌انداختند.

مثلا ستاد کرونا بازگشایی دانشگاه‌ها و حضور دانشجویان را منوط به برنامه‌ریزی دقیق دانشگاه‌ها و رعایت پروتکل‌ها با حفظ روند آموزش مجازی عنوان می‌کرد و وقتی نوبت به وزارت علوم می‌رسید تمام اختیارات برای این برنامه‌ریزی‌ها به روسای دانشگاه‌ها واگذار می‌شد. روسای دانشگاه‌ها هم که با نبود دانشجویان در دانشگاه هزینه‌های کمتری را برای خوابگاه و سلف و... داشتند طبیعتا تنها به آموزش مجازی رضایت می‌دادند.

اعلام رسمی ستاد کرونا برای برگزاری حضوری کلاس‌های دانشجویان تمام مقاطع باعث شد دانشگاه‌ها از یک هفته پایانی اسفندماه 1400 به فکر بیفتند و علیرغم دانشجویان ارشد و دکتری که تاکنون کم و بیش حضوری به دانشگاه رفت‌وآمد داشتند برای حضور دیگر دانشجویان هم برنامه‌ریزی شود. اینگونه بود که از هفته دوم فروردین ماه دانشگاه‌ها یک به یک درباره بازگشایی دانشگاه و ثبت‌نام خوابگاه‌های دانشجویی اطلاعیه صادر و تصمیمات خود را اعلام کردند.

دانشگاه‌هایی که از برنامه‌ریزی جا ماندند

در بین تمام اطلاعیه‌های دانشگاه‌ها البته هنوز هم دیده می‌شود که تعدادی از آن‌ها برخی مقاطع تحصیلی را مجازی پیش می‌برند مثل دانشگاه خوارزمی. دانشگاه خوارزمی علیرغم آنکه کلاس‌های دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری را از روز 20 فروردین ماه کاملا حضوری دانسته، اعلام کرده است که آموزش دانشجویان کارشناسی همچنان به صورت مجازی ادامه خواهد داشت تا دانشگاه برای اعلام زمان حضور آن‌ها برنامه‌ریزی کند.

یا دانشگاه الزهرا (س) که تنها کلاس‌های آموزشی دانشجویان دو مقطع کارشناسی و دکتری را حضور اعلام کرده و قرار است که دانشجویان کارشناسی ارشد (جز دانشجویان ترم چهار) همچون سابق به صورت مجازی آموزش ببینند. این مسئله پس از انتشار اطلاعیه‌های این دانشگاه باعث اعتراضات جمعی از دانشجویان دانشگاه الزهرا نیز شد چرا که دانشجویان ارشد به دلیل داشتن پروژه و پایان‌نامه و نیاز به حضور در دانشگاه به دنبال آموزش حضوری بودند.

اطلاعیه دانشگاه علامه طباطبایی هم نشان می‌دهد که این دانشگاه برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی کلاس‌های حضوری و برای دانشجویان کارشناسی (جز رشته‌های تربیت بدنی) کلاس‌های مجازی را تدبیر کرده است.

با غیبت‌های غیرموجه برخورد می‌شود

این درحالی است که دانشگاه‌های بزرگی همچون تهران یا صنعتی شریف بدون هیچ قید و شرطی تمامی دانشجویان خود را ملزم به شرکت در کلاس‌های حضوری کردند و تاکید داشتند که با غیبت‌های غیرموجه براساس آیین‌نامه‌ها و بخشنامه‌های وزارت علوم رفتار خواهند کرد. این جدیت شاید از این تصمیم وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هم ناشی می‌شود که در اواخر سال 1400 محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم تخصیص بودجه دانشگاه‌ها در سال 1401 را براساس میزان حضوری شدن آموزش‌های آن‌ها اعلام کرد.

الزام به حضور دانشجویان در دانشگاه و شرکت در کلاس‌ها بدین صورت هم نیست که اگر دانشجو بنا برهر دلیل موجهی نتواند شرکت فعال داشته باشد، با او همکاری نشود چرا که وزیر علوم در این باره به تمام دانشگاه‌ها اعلام کرده است: دانشگاه‌ها تمهیدات لازم را برای رعایت حق حقوق آن‌ها بیندیشند و اگر امکان دارد که در دانشگاه محل سکونت خود مهمان شوند، این تسهیلات برای آن‌ها فراهم شود.

شرایط دانشجویان برای حضور در کلاس در نظر گرفته می‌شود

زلفی‌گل در این باره بیان کرده است: اگر به دلایلی از جمله عدم وجود رشته در دانشگاه محل زندگی دانشجویان وجود ندارد و یا اینکه شرایط مهمانی برای دانشجویان فراهم نیست امکان حذف درس برای دانشجویان باید فراهم شود و یا اگر هم در مواردی دانشگاه تشخیص داد این دانشجویان می‌توانند از آموزش برون خط استفاده کنند که البته این در صورتی است که اساتید همکاری لازم را داشته باشند، چون همه ما اعضای یک خانواده هستیم و جامعه فرهیخته دانشگاهی باید همدیگر را درک کنند و شرایطی را ایجاد کنیم تا به مرور شاهد حضور همه دانشجویان در دانشگاه‌ها باشیم.

قاسم عموعابدینی معاون آموزشی وزارت علوم هم با اشاره به تسهیلات ویژه‌ای برای حضوری شدن آموزش دانشجویان بیان کرد: برای اینکه این مهم برای عموم دانشجویان فراهم شود و عموم بتوانند از آموزش حضوری بهره‌مند شوند، تسهیلات ویژه‌ای در نظر گرفته شده است از جمله اینکه امکان حذف و اضافه برای دانشجویانی که به هر دلیلی امکان حضور ندارند، فراهم باشد. همچنین شرایطی فراهم می‌شود که دانشجویانی که در واحد‌های خودگردان هستند، در صورت نیاز بتوانند از واحد‌های دیگر دانشگاه یا به صورت مهمان در تک‌درس در شهر‌های محل سکونت خود استفاده کنند.

موافقت با انتقال دائم دانشگاه آزادی‌ها

هرچند که در رابطه با مهمان شدن و انتقالی ممکن است دانشگاه‌ها سخت‌گیری‌ها و شرایط پیچیده‌ای را برای دانشجویان ایجاد کنند با این وجود تنها دانشگاهی که به صراحت در اطلاعیه خود به موضوع شرایط نقل و انتقال اشاره کرده، دانشگاه آزاد است. محمدمهدی طهرانچی رییس دانشگاه آزاد گفت: دانشجویانی که امکان حضور در کلاس‌های حضوری را ندارند، می‌توانند برای انتقال دائم به واحد الکترونیکی (مجازی) دانشگاه آزاد درخواست بدهند. امکان درخواست انتقال دائم از تمام واحد‌های دانشگاه آزاد به واحد الکترونیکی در رشته‌های موجود در این واحد، در سامانه منادا به نشانی monada.iau.ir فراهم خواهد شد.

از تصمیم ستاد کرونا برای حضوری شدن کلاس‌ها تا الزام دانشگاهیان / یک کلام؛ آموزش فقط حضوری! 2
از تصمیم ستاد کرونا برای حضوری شدن کلاس‌ها تا الزام دانشگاهیان / یک کلام؛ آموزش فقط حضوری! 3
از تصمیم ستاد کرونا برای حضوری شدن کلاس‌ها تا الزام دانشگاهیان / یک کلام؛ آموزش فقط حضوری! 4
از تصمیم ستاد کرونا برای حضوری شدن کلاس‌ها تا الزام دانشگاهیان / یک کلام؛ آموزش فقط حضوری! 5
از تصمیم ستاد کرونا برای حضوری شدن کلاس‌ها تا الزام دانشگاهیان / یک کلام؛ آموزش فقط حضوری! 6