از تعلل راه و شهرسازی در ایجاد زیرساخت ها تا درماندگی متقاضیان برای ساخت و ساز / مسئولان حوزه مسکن خراسان جنوبی اراده ای برای حل مشکلات ندارند
در خراسان جنوبی در حالی طرح جهش مسکن در حال ثبت نام است که زیر ساخت و ساخت مسکن با مشکلات فراوانی روبرو بوده و اراده ای از طرف مسئولان حوزه مسکن و شهرسازی برای شروع نهضت مسکن ملی وجود ندارد و از طرف دیگر متقاضیان طرح ملی مسکن هم با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می کنند و بسیاری از آنها در پله شروع مانده اند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از خاورستان، به گزارش خبرنگار خاورستان، یکی از مهم ترین برنامه دولت ها برای تامین یکی از اساسی ترین نیازهای مردم، اجرای طرح های مختلف برای ساخت مسکن و خانه دار شدن مردم است. در همین خصوص شاهد راه اندازی طرح ملی مسکن در اواخر دولت دوازدهم و همچنین طرح جهش مسکن در اوایل دولت سیزدهم بودیم. در خراسان جنوبی در حالی ثبت نام طرح جهش مسکن برای برخی از شهرها تمام شده و برای برخی هم در حال انجام است که هنوز برای شهرهای دیگری مثل قاین شروع هم نشده است. بر اساس آخرین گفته مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی در 26 آبان ماه امسال، ثبت نام در طرح جهش مسکن از تاریخ 28 /7 /1400 در برخی از شهرستانهای استان آغاز شده و تنها شش شهر (قاین، آیسک، مود، آبیز، باغستان وماژان) به دلیل نبود امکان ثبت نام در سامانه را ندارند.
از طرف دیگر هنوز هم متقاضیان طرح ملی مسکن با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می کنند و بسیاری از آنها در پله شروع مانده اند. گویا عدم توجه کافی مسئولان در رفع مشکلات و اختلافت، باعث عقب ماندگی و دردسرهایی برای متقاضیان شده و هزینه های گزافی را بر آنها تحمیل کرده است.
یک سال دوندگی و مشقت برای دریافت پروانه ساخت
محمد سورگی نماینده متقاضیان مسکن ملی در بیرجند در گفتگو با خبرنگار خاورستان، اظهارکرد: در حالی که در آذرماه سال گذشته قرارداد واگذاری زمین به امضاء طرفین رسید، اما به دلیل اختلافات دستگاه های ذی ربط تاکنون هیچ متقاضی موفق به اخذ پروانه ساخت نشده است. البته بنده دیروز و پس از یک سال و 23 روز از زمان انعقاد قرارداد و تحویل آن، موفق شدم که اولین پروانه ساخت مسکن ملی در بیرجند را اخذ کنم. در حالی که بنده همان روزی که قرارداد واگذاری را تحویل گرفتم، برای دریافت پروانه ساختمانی هم اقدام کردم اما به دلایل متعددی پروانه ها صادر نشد و بعد از مشقت و بیش از یک سال دوندگی، موفق به دریافت پروانه ای شدم که باید طی سه ماه داده می شد.
وی گفت: طبق مصوبه کمیسیون ماده 5 در خصوص طرح اقدام ملی مسکن، سطح اشغال مجاز برای ساخت و ساز 65 درصد در هر طبقه در نظر گرفته شد و به امضاء نماینده شهرداری در جلسه رسید. ولی شهرداری برخلاف این مصوبه، از هر قطعه زمین مازاد 60 درصد را در فیش های صدور پروانه از متقاضیان دریافت کرد که برای هر بلوک، بیش از 15-17 میلیون تومان هزینه ایجاد کرد. در صورتی ک راه و شهرسازی و استانداری تاکید می کنند که این هزینه ها نباید پرداخت شود، ولی شهرداری آن را می گیرد.
سورگی بیان کرد: همچنین شهرداری بیرجند برخلاف مصوبه کمیسیون ماده 5، بطور کتبی به دفاتر طراحی و معماری ابلاغ کرده بود که در طراحی نقشه معماری طبقه پنجم از بلوک های شمالی طرح اقدام ملی مسکن، سطح تراکم از 65 درصد مصوب کمیسیون ماده 5 کاهش و به 40 درصد رسیده است که این موضوع که باعث مشکلاتی در طراحی نقشه سازه و معماری و بروز اختلاف فی مابین اعضای گروه ها شده بود، خوشبختانه حل شد.
او با اشاره به اینکه از تخفیف 50 درصدی که قرار بود در صدور پروانه ها انجام شود، تنها 25 درصد اعمال شد و نرخ پروانه ها هم به نرخ سال 1400 است، گفت: در بیابانی که هیچ چیزی وجود ندارد، شهرداری از متقاضیان هزینه پسماند طلب کرده است که این موارد تنگ نظری و سنگ اندازی است، چرا که با این روش، طرح جهش مسکن به جایی نمی رسد.
عدم تحقق وعده های مسئولان برای حمایت
نماینده متقاضیان مسکن ملی در بیرجند ادامه داد: متاسفانه وعده های مسئولین در حمایت از مسکن ارزان قیمت و تحمیل هزینه هایی مانند آماده سازی زمین و معابر به متقاضیان و همچنین بی اثر شدن تخفیفات در نظر گرفته شده بمنظور صدور مجوزهای لازم، ناشی از تفاوت نرخ محاسبه سال قبل و سال جاری و به دلیل تعلل و تاخیر در صدور مجوز، محقق نشد.
سورگی بیان کرد: یکی از مشکلات دیگر در اجرای طرح ملی مسکن این است که برای بکارگیری مجری و پیمانکار طرح، متقاضیان باید به ازای هر متر، 250 هزار تومان پرداخت کنند که این موضوع باعث ایجاد هزینه ای حدود 200-250 میلیون تومان برای هر بلوک می شود که چون مجری ها مستقل هستند، شامل تخفیف هم نمی شود.
وی با اشاره به اینکه در این خصوص باید مجریان برای هر بلوک، یک سرپرست کارگاه و نگهبان بکارگیری کنند که با توجه به هزینه های دستمزد و بیمه، باعث افزایش هزینه ها می شود، اظهارکرد: اقدام خوبی که در اجرای طرح مسکن مهر انجام شد، این بود که یک مجری با 50 بلوک یا بیشتر قرار داد می بست و برای همه این بلوک ها، یک سرپرست کارگاه و نگهبان بکارگیری می کرد که این موضوع هزینه های ایجاد شده برای مالکین را کاهش می داد.
او افزود: در اجرای طرح ملی مسکن هم اگر این موضوع دنبال شود، هزینه ها برای متقاضیان به طور چشمگیری کاهش می یابد. در این خصوص باید نظام مهندسی، راه و شهرسازی و همچنین انجمن انبوه سازان این موضوع را بررسی کنند.
بی ارزش شدن و عدم تعیین تکلیف آورده متقاضیان
نماینده متقاضیان مسکن ملی در بیرجند گفت: مبلغ سهم آورده متقاضیان هم که حدود یک سال به بهانه کسر هزینه آماده سازی که در حال حاضر چند ماهی از زمان عقد قرارداد با مجری پروژه آماده سازی آن می گذرد، هنوز هم مسدود مانده و بی ارزش شده است.
سورگی با اشاره به اینکه هنوز هم تکلیف 40 میلیون تومان آورده ای که متقاضیان در سال 1398 پرداخت کرده اند، معلوم نیست، عنوان کرد: شنیده شده که در برخی از شهرها، 30-35 میلیون تومان از مبلغ آورده متقاضیان به آنها برگشت داده شده است.
وی افزود: در بیرجند هم تاکنون فقط قرارداد 16 میلیارد تومانی برای آماده سازی زمین با بنیاد مسکن انجام شده که در این خصوص از حساب هر متقاضی بیش از 4 میلیون تومان کسر شده است، اما بقیه مبلغ آورده، هنوز هم در حساب ها مسدود است و تعیین تکلیف نشده است.
او تاکید کرد: در بیرجند؛ گفته می شود که احتمالا چیزی از مبلغ آورده متقاضی باقی نمی ماند که بخواهد برگشت بخورد، در حالی که آماده سازی اراضی در حال انجام است، آسفالت معابر هم قرار است توسط شهرداری انجام شود و ربطی به راه و شهرسازی ندارد، متقاضیان هزینه انشعبات فرعی را هم قبلا پرداخت کرده اند.
چرا راه و شهرسازی در ایجاد زیرساخت ها تعلل می کند؟
نماینده متقاضیان مسکن ملی در بیرجند با بیان اینکه اگر قرار است آورده متقاضیان هزینه شود، پس آن را هزینه کنند، گفت: همانطور که راه و شهرسازی قرارداد آماده سازی اراضی را دیر بست تا اینکه قیمت ها خیلی بالا رفت، الان هم نباید تعلل کرد و اگر قرار است انشعابات اصلی آب، برق، گاز و... از محل سهم آورده متقاضیان تامین شود، پس می توانند برای ایجاد این زیرساخت ها اقدام کنند، اما چرا کاری نمی کنند؟ چرا با مردم شفاف نیستند؟ در حالی که هر روزی که برای ایجاد زیرساخت ها تاخیر شود، هزینه ها بالاتر می رود که باید از جیب متقاضیان پرداخت شود. انتظار متقاضیان این بود که حداقل باید از زمان واریز آورده تاکنون که حدود دو سال است، راه و شهرسازی زیرساخت ها را در این سایت آماده می کرد.
سورگی افزود: موضوع دیگری که وجود دارد، این است که متقاضیان پس از دریافت پروانه می توانند اقدام به ساخت کنند، اما در این سایت 27 هکتاری، هیچ امنیتی در محل وجود ندارد و نیاز است که نیروی انتظامی برای تامین امنیت، حضور یابد.
درماندگی متقاضیان برای ساخت و ساز در سایه نبود زیرساخت ها
وی با بیان اینکه برای شروع ساخت و ساز، وجود زیرساخت آب و برق ضروری است، گفت: اما هم اکنون هیچ زیرساختی در این سایت وجود ندارد و برای شروع ساخت و ساز، خود متقاضیان باید آب را به وسیله تانکر و برق را به وسیله موتور برق تامین کنند که بسیار هزینه بر است، اما مجبورند که در هر روز، حدود یک میلون تومان فقط برای برق بپردازند.
نماینده متقاضیان مسکن ملی در بیرجند عنوان کرد: با توجه به اینکه قرار است 506 بلوک در این سایت ساخته شود، باید 506 موتور برق و 506 تانکر آب هم تامین شود. در حالی که پس از اسکان نگهبان، وجود آب، برق و گاز ضروری است.
سورگی اظهارکرد: در حالی که 40 میلیون تومان آورده متقاضیان در سال 98 واریز شده و اگر مسئولان به فکر می بودند، هم می توانستند آماده سازی را زودتر شروع کنند و هم زیرساخت ها را تامین کنند. شرایط طوری نبوده که تامین زیرساخت ها لنگ پول باشد، چرا که این پول داخل حساب بوده و پیمانکاران می توانستند پولشان را نقد بگیرند و کارشان را انجام دهند، اما نمی دانم چرا قراداد آماده سازی دیر بسته شد و در مورد ایجاد زیرساخت ها هم اتفاقی نیفتاده و هیچ قراردادی بسته نشده است.
مسئولان عزم و اراده ای برای ساخت مسکن ندارند
وی با اشاره به مهم ترین مشکلات متقاضیان ملی مسکن در خصوص نبود زیرساخت ها، نبود امنیت و هزینه های گزاف مجری طرح، گفت: متاسفانه هر روز که در طرح مسکن جلوتر می رویم، مشکلات جدیدتری ایجاد می شود که متقاضیان باید با آن دست و پنجه نرم کنند. در این خصوص باید مسئولان عزم و اراده ای داشته باشند که متاسفانه ندارند و فکری برای رفع این مشکلات برنمی دارند.
تحمیل خسارت های هنگفت بر متقاضیان به دلیل تعلل و ترک فعل مسئولان
سورگی گفت: متقاضیان طرح اقدام ملی مسکن شهرستان بیرجند به دلیل مشکلات عدیده ای که از آغاز انعقاد قرارداد واگذاری زمین فی مابین متقاضیان و اداره کل راه و شهرسازی استان پیش آمد و همچنین به دلیل تعلل و ترک فعل مسؤلین ذیربط، متحمل خسارت مالی فراوانی شده اند.
ساماندهی متقاضیان مسکن ملی قاین در روستاهای مهمویی و شاهیک
قاسم قائم پناه یکی از شهروندان قاینی هم در گفتگو با خبرنگار خاورستان، اظهارکرد: برای متقاضیان طرح ملی مسکن، زمین هایی در روستای مهمویی و شاهیک آن هم بر روی مظهر قنات واگذار شد، در حالی که این متقاضیان خواستار دریافت زمین در خود شهر بودند.
وی با اشاره به اینکه به دلیل کمبود زمین، هنوز هم سایت ثبت نام در طرح جهش مسکن برای شهر قاین باز نشده است، افزود: شنیده ها حاکی از این است که باز هم قرار است متقاضیان این طرح در روستاهای مهمویی و شاهیک ساماندهی شوند.
مسئولان بجای حل مشکل به فکر دکان و دستگاه خودشان هستند
این شهروند قاینی گفت: این وضعیت در حالی است که زمین های زیادی در قاین وجود دارد، از جمله زمین هایی در خیابان ده دستگاه و خیابان معلم که مربوط به خود راه و شهرسازی است. همچنین زمین های متعلق به شهرداری در در جوار پارک امام علی (ع) که باید تغییر کاربری شود و یا پنجشنبه بازار قاین که وسعت زیادی دارد و می تواند به نفع طرح جهش مسکن، جابجا و واگذار شود.
قائم پناه ادامه داد: زمین های زیادی در اطراف شهر قاین وجود دارد که مسطح و مستعد برای اجرای این طرح است، اما راه و شهرسازی از سهم خودش برای الحاق زمین ها کوتاه نمی آید و به همین دلیل توافق با مردم انجام نمی شود و می خواهند بر مردم فشار بیاورند تا سهم مالک را کم کنند.
وی تاکید کرد: مسئولان اصلا نمی خواهند این مشکل را حل کنند، در حالی که اگر قرار بر حل دغدغه مردم باشد، می توانند، اما فقط به فکر دکان و دستگاه خودشان هستند.
میلیاردی شدن قیمت ها به دلیل بی کفایتی مسئولان
این شهروند قاینی با اشاره به اینکه متاسفانه مسئولان در شهر قاین مخالف توسعه شهر در سطح هستند و مردم را به ارتفاع سازی سوق داده اند، گفت: این در حالی است که ارتفاع سازی با فرهنگ و اقلیم این منطقه سازگار نیست و این موضوع زمانی ضروری می شود که مثل کلان شهرها، توسعه در سطح انجام شده و زمینی وجود نداشته باشد و مسئولان مجبور به چنین رویکردی باشند، اما در شهر قاین زمین های زیادی وجود دارد و لزومی در این خصوص نیست.
قائم پناه تاکید کرد: مسئولانی که مخالف توسعه شهر در سطح هستند، برای گرانی زمین و مسکن در قاین فکری بردارند، چرا که به دلیل بی کفایتی و بی مدیریتی مسئولان، اکنون قیمت زمین ها در این شهر میلیاردی است و کسی در تخیلش هم نمی تواند قطعه زمینی خریداری کند.
وی افزود: قطعا با وجود چنین شرایطی، تسریع و اجرای درست طرح جهش مسکن ضروری است.
افزایش هزینه ها برای متقاضیان با عقب ماندگی در طرح جهش مسکن
این شهروند قاینی با اشاره به اینکه متقاضیان زیادی برای طرح جهش مسکن در قاین وجود دارد که راه شهرسازی باید زمینه آن را مهیا کند، گفت: مردم پای کارند و زمین هم وجود دارد، اما متاسفانه قاین از طرح جهش مسکن عقب مانده و این موضوع باعث عقب ماندگی تا آخر اجرای طرح خواهد بود و از طرف دیگر باعث افزایش هزینه ها برای مردم خواهد شد.
وی یادآور شد: هم اکنون حدود 10 سال از تاریخ بازنگری در طرح جامع شهر قاین می گذرد و هنوز هم این طرح اجرا نشده است، چرا باید اینگونه باشد؟
وی افزود: متاسفانه باید عنوان شهر قاین را به شهر بیکس تغییر داد، چرا که هیچ مسئولی غمخوار مردم نیست.
ساخت مسکن ملی برعهده خود مردم است
برای پاسخ و مطالبات مردم به سراغ وحید داعی مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی رفتیم که وی پاسخگو نبود اما چندی پیش در گفتگو با خبرنگار خاورستان، اظهارکرد: طرح اقدام ملی مسکن طرحی بود که در دولت قبل برای خانه دار شدن اقشار مختلف مردم برنامه ریزی شد. سهم خراسان جنوبی هم از این طرح در ابتدا 2 هزار و 500 واحد بود که تقریبا سه برابر سهمیه ابلاغی و برای ساخت حدود 7 هزار و 600 واحد مسکونی زمین تخصیص و تامین کردیم که بیش از یک سوم این واحدها در قالب تفاهم نامه با دستگاه های مختلف ساخته می شود.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی بیان کرد: تاکنون برای همه متقاضیان قرارداد واگذاری زمین در قالب گروه های دو، سه و پنج نفره امضا و زمین بصورت رایگان و اجاره 99 ساله واگذار شده است. در این طرح ساخت واحدها و همچنین هزینه آماده سازی معابر عمومی و آماده سازی زمین برعهده خود متقاضیان است.
سه هزار واحد مسکن ملی وارد فاز اجرایی شده
وی درخصوص آخرین وضعیت اجرای طرح ملی مسکن، عنوان کرد: برخی افراد می گویند طرح مسکن ملی پیشرفتی نداشته است، در حالی که در این طرح، هم اکنون حدود سه هزار واحد وارد فاز اجرایی و برای یک هزار و 600 واحد هم پروانه ساختمانی صادر شده است. حدود یک هزار و 500 واحد در مرحله اجرای فونداسیون، حدود 500 واحد در مرحله اجرای اسکلت، حدود 200 واحد در مرحله سقف، حدود 70 واحد در مرحله سفت کاری و حدود 5 واحد هم در مرحله نازک کاری هستند.
میزان پیشرفت مسکن ملی بر اساس پیگیری متقاضیان
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی افزود: عده ای خارج از انصاف مدعی اند که ساخت مسکن در طرح مسکن ملی پیشرفت نداشته است، در حالی که ساخت واحدها در این طرح، برعهده خود مردم است. در شهرهایی که این طرح پیشرفت داشته است، مردم این موضوع را پیگیری کرده اند و برای دریافت پروانه به شهرداری و برای دریافت انشعاب موقت آب و برق، به ادارات مربوطه مراجعه کرده اند. در واقع شرایط این شهرها هم گل و بلبل نبوده است که فوری پروانه صادر شود، بلکه گروه ها با هم اتحاد داشته و پیگیری کرده اند.
در طرح ملی مسکن ما کاری نمی کنیم
وی با اشاره به اینکه گفته می شود برای طرح ملی مسکن در بیرجند کاری نشده است، گفت: اصلا قرار نبوده است که در طرح ملی مسکن، ما کاری بکنیم، کار ما انعقاد قرارداد زمین بوده که در اختیار گروه های پنج نفره گذاشتیم. ادامه کار که شامل اخذ پروانه، اجرای فونداسیون و دریافت انشعاب موقت آب و برق است، به عهده خود گروه ها هست.
برای ساخت واحدها قرار نیست کسی از آسمان نازل شود
داعی با تاکید بر اینکه از همان ابتدا ساخت مسکن در این طرح برعهده خود مردم بوده است، تصریح کرد: قرار نیست کسی از آسمان نازل شود و در بیرجند کار ساخت و ساز را انجام دهد. بارها گفته شده که ساخت پیشرفت ندارد، اینکه پیشرفت ندارد؛ درست، اما چه کسی باید این پیشرفت را ایجاد کند؟ خود مردم باید بسازند! اتفاقا یکی از نقاط قوت این طرح، این بوده که ساخت به خود مردم واگذار شده است. بضاعت دولت زمین و تسهیلات بوده که به مردم داده شده است.
برای آماده سازی قطعه ها تکلیفی نداریم
داعی اظهارکرد: ممکن است در موقع تحویل زمین، یکی بگوید؛ زمین من گود است، یکی بگوید دو متر خاک دارد، اما خاکبرداری و خاکریزی زمین برعهده خود متقاضی است. ما تکلیفی در این خصوص نداریم اما برای کمک به مردم با چند شرکت که نیاز به خاک دارند، هماهنگ کرده ایم که خاک های داخل این زمین ها را بردارند.
قرار نیست آورده متقاضیان آزاد شود
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی در خصوص درخواست آزادسازی آورده 40 میلیون تومانی هم گفت: یکی از شرایط ثبت نام در طرح مسکن ملی، واریز مبلغ 40 میلیون تومان به عنوان آورده و ودیعه بوده است که در هیچ جایی هم عنوان نکرده ایم که قرار است این مبلغ را مثلا ظرف مدت یک یا دو ماه برگردانیم. این مبلغ یک عدد ثابت در تمام سطح کشور و برآورد وزارتخانه از متوسط هزینه هایی است که باید دولت برای این زمین ها انجام دهد.
داعی یادآور شد: از این آورده، هزینه هایی مثل تهیه طرح، آماده سازی و... کسر می شود. مثلا اکنون که بنیاد مسکن در حال آماده سازی معابر است، از هر متقاضی حدود 5 میلیون تومان کسر شده است. ممکن است در سال 1401 قرارداد آسفالت را ببندیم. نمی توانیم تمام 40 میلیون تومان را در همان سال اول هزینه کنیم.
اگر آورده اضافه باشد، عودت می دهیم
وی درخصوص کاهش ارزش آورده 40 میلیون تومانی مردم طی دو سال اخیر هم بیان کرد: دولت که بانک نیست که بخواهد برای این مبلغ، سود بدهد. زمانی که همه هزینه های آماده سازی طرح از مبلغ آورده کسر شود، اگر چیزی اضافه بماند، آن را به مردم عودت خواهیم داد.
داعی در خصوص عدم تامین زیرساخت ها برای آغاز ساخت و ساز هم بیان کرد: در مورد زیرساخت ها در شورای مسکن بحث شد و دستگاه های خدمات رسان گاز و مخابرات اعلام کردند که مشکلی ندارند. شرکت های آب و برق هم موظف شدند که نسبت به درخواست مردم برای انشعاب موقت برای آغاز مراحل ساخت اقدام کنند و به مرور هم شبکه ها کار شود.
طرح ملی و جهش تفاوتی ندارند
وی با بیان اینکه در طرح جهش تولید مسکن، هیچ محدودیتی در میزان متقاضی وجود ندارد و به هر میزانی که متقاضی واجد شرایط وجود داشته باشد، زمین هم واگذار خواهد شد، تاکید کرد: هیچ تفاوتی بین طرح مسکن ملی و جهش تولید مسکن وجود ندارد و در واقع این دو طرح مکمل هم هستند. قرار است در طرح جهش تولید مسکن هم زمین به صورت گروهی واگذار و میزان تسهیلات هر دو طرح یکسان سازی شود.
مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی بیان کرد: در طرح جهش تولید مسکن هم ساخت واحدها برعهده خود مردم است و متقاضیان باید آورده ای هم داشته باشند که هنوز میزان آن تعیین نشده است. در این طرح، دستگاه های خدمات رسان موظف به ارائه زیرساخت هستند و تخفیف 30 درصدی پروانه هم باید به صورت قانونی اعمال شود.
انتهای پیام /