یک‌شنبه 4 آذر 1403

از ظرفیت‌های دریا استفاده نکردیم / برنامه جامع یا تقسیم کار ملی در این‌باره وجود ندارد

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
از ظرفیت‌های دریا استفاده نکردیم / برنامه جامع یا تقسیم کار ملی در این‌باره وجود ندارد

حسن بیک محمدلو رئیس سابق کمیته توسعه دریا محور مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفت‌وگو با برنامه شاخص خبرگزاری دانشجو درباره وضعیت ایران در استفاده از ظرفیت‌های دریایی کشور گفت: خروجی بخش اقتصادی و بخش‌های دیگر نشان می‌دهد که از ظرفیت‌های دریا استفاده نکردیم. البته بخش قدرت دریایی که به معنی حضور در آب‌های آزاد است، وضعیت مناسبی دارد. این بخش به نیروی دریایی ارتش و نیروی دریایی سپاه پاسداران...

حسن بیک محمدلو رئیس سابق کمیته توسعه دریا محور مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفت‌وگو با برنامه شاخص خبرگزاری دانشجو درباره وضعیت ایران در استفاده از ظرفیت‌های دریایی کشور گفت: خروجی بخش اقتصادی و بخش‌های دیگر نشان می‌دهد که از ظرفیت‌های دریا استفاده نکردیم. البته بخش قدرت دریایی که به معنی حضور در آب‌های آزاد است، وضعیت مناسبی دارد. این بخش به نیروی دریایی ارتش و نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مرتبط است که توانستند به خوبی آن را پیش ببرند. بیک محمدلو با اشاره به اینکه در این حوزه متولی واحد و مشخصی وجود ندارد اظهار کرد: در حال حاضر حداقل چهارده دستگاه در این بخش نقش‌آفرینی می‌کنند اما در سال‌های مختلف هیچ برنامه جامع یا تقسیم کار ملی انجام نشده است. در حالی که کشور‌هایی که از این ظرفیت استفاده کردند، حداقل در سیاست‌گذاری به طور یکپارچه عمل کردند و این نکته بسیار مهمی است. در ایران بخاطر پراکندگی سازمانی که وجود دارد هر کسی از ظن خود تلاشی در این حوزه کرده است. بخش شیلات، گردشگری، حوزه‌ی کشتیرانی و بنادر هریک فعالیت‌هایی داشتند.

رئیس سابق کمیته توسعه دریا محور مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: تکلیفی که در متن سیاست و دستور رئیس جمهور وجود دارد، مشخص شدن یک برنامه جامع است. در متن سیاست فرصت یک ساله و در تکلیفی رئیس جمهور به معاون اول آقای مخبر دادند، طی مدت سه ماه این طرح جامع و به نوعی تقسیم کار ملی باید مشخص شود. ساختار کلی برنامه جامع بر اساس مدل‌های بین‌المللی مشخص است. البته باید اقتضائات کشور نیز در این برنامه لحاظ شود. حوزه دولت به معنای دولت یعنی کمیسیون‌های تخصصی و اداره‌کننده هیات وزیران باید این کار را انجام دهند. بیک محمدلو همچنین درباره کشور‌های موفق در حوزه سیاستگذاری دریا ادامه داد: در حال حاضر نزدیک به 35 درصد از تولید ناخالص داخلی آمریکایی‌ها از اقتصاد ساحلی آن‌ها برداشت می‌شود.

نبود نظام آماری در حوزه اقتصاد دریا رئیس سابق کمیته توسعه دریا محور درباره آمار‌های سرمایه‌گذاری در این حوزه اظهار کرد: آمارها، پایه برنامه‌ریزی هستند. وقتی آمار نباشد، برنامه‌ریزی هم دشوار است. در بخش سرمایه‌گذاری به دلیل نبودن نظام آماری مستقل، ارائه آمار‌ها دقیق نیستند.

بیک محمدلو گفت: مقدمه بررسی وضعیت اقتصاد دریا و ساحل داشتن حسابداری اقماری بخش دریا است، در کشور‌های پیشرفته چنین موضوعی وجود دارد، اما در ایران فاقد آن هستیم. هرگونه اطلاعات و آماری که از سهم اقتصاد دریا در کشورمان عنوان می‌شود دقیق نیست چرا که در بخش ارائه آمار از گذشته ضعیف عمل کرده‌ایم. کشور‌های توسعه یافته برای محاسبه سهم اقتصاد دریا مناطق ساحلی را به طور دقیق مشخص می‌کنند، اما در ایران چنین در این رابطه اتفاقی رخ نداده است.

وی افزود: به عنوان مثال در حوزه‌ی بنادر، جذب سرمایه بیست هزار میلیارد تومانی وجود داشته است اما در بقیه بخش‌ها و به طور تجمعی نمی‌توان صحبت کرد. نکته‌ی قابل اتکا ایجاد مشوق‌ها است. یعنی برای اینکه یک فرد را به سرمایه‌گذایری ترغیب کنید، باید برای آن زمینه جلب و جذب فراهم شود که طبیعتا باید با مشوق‌ها حمایت‌ها همراه باشد. قوانین این حوزه نیز باید به‌روزرسانی شود.