سه‌شنبه 2 بهمن 1403

از «وزیر تجارت شدن مجد الملک» تا «سرمایه گذاری 280میلیارد دلاری چین در صنعت نفت ایران»

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی شانزدهمین روز شهریور ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی شانزدهمین روز شهریور ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

16 شهریور 1286، مشیرالسلطنه که پس از ترور اتابک اعظم به رییس الوزرایی رسیده بود امروز در مجلس کابینه اش را به این شرح معرفی کرد: مشیرالسلطنه - رییس الوزرا و وزیر داخله، میرزا حسن خان مستوفی الممالک - وزیر جنگ، میرزا محمدعلی خان قوام الدوله - وزیر مالیه، میرزا حسن خان مشیرالملک - وزیر عدلیه، نظام الدین خان مهندس الممالک - وزیر فواید عامه، میرزا جواد خان سعدالدوله - وزیر خارجه، جعفرقلی خان نیرالملک - وزیر علوم و معارف، محمدتقی خان مجدالملک - وزیر تجارت.

16 شهریور 1295، وثوق الدوله رییس الوزرا دولت های روس و انگلیس را متقاعد ساخت که فعلا از کنترل مالیه و نظام ایران صرف نظر کنند.

16 شهریور 1300، روزنامه «وطن» از مردم خواست از خریدن کالاهای انگلیسی خودداری کنند و به نمایندگان مجلس شورای ملی نیز توصیه کرد مردم را به پوشیدن منسوجات ایرانی تشویق کنند.

16 شهریور 1309، محمدعلی فرزین به وزارت مالیه انتخاب و معرفی شد.

16 شهریور 1334، اداره بازرسی کل کشور تشکیل شد. این اداره موظف بود که روابط میان کارمندان دولت و مردم را بررسی کند.

16 شهریور 1335، در چنین روزی در سال 1335 چاه نفت شماره 6 قم در منطقه البرز به نفت رسید. چاه شماره 5 در منطقه البرز که در عمق 2 هزار و 67 متری به نفت رسیده بود از چهارم شهریور بر اثر فشار گاز طبیعی دچار فوران شده بود که خروج نفت از آن مدت ها ادامه داشت، تا اینکه با کمک و همکاری کارشناسان خارجی آن را خاموش کردند.

16 شهریور 1344، آغاز به کار کارخانه برق تهران با نیروی توربین های گازی.

16 شهریور 1349، احداث خطوط سریع السیر اتوبوسرانی تهران در انجمن شهر تصویب شد.

16 شهریور 1353، بر اساس قراردادی که در این روز بین ایران و افغانستان در کابل امضا شد، افغانستان برای اولین بار به دریای آزاد راه یافت و توانست برای حمل بار از بنادر جنوبی ایران استفاده کند و با اروپا رابطه دریایی داشته باشد. این قرارداد برای 5 سال تنظیم شد و افغانستان متقابلا کلیه راه های خود را در اختیار ایران گذاشت.

16 شهریور 1357، عده زیادی از کارگران در سراسر کشور به علت کمی حقوق و نداشتن مسکن دست به اعتصاب زدند.

16 شهریور 1388، اعلام شد که تورم مرداد ماه به 20 درصد رسیده است.

16 شهریور 1390، رئیس جمهور وقت اعلام کرد که جا دارد میزان پرداخت یارانه نقدی به مردم تا سه برابر افزایش یابد. همچنین علی نیکزاد وزیر راه و شهرسازی گفت: درصورت توقف اجرای طرح مسکن مهر در کشور 5.2 میلیون نفر در بخش های مختلف ساختمانی بیکار خواهند شد.

16 شهریور 1392، محمدباقر نوبخت معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور با برگزاری نخستین نشست مشترک با معاونان برنامه ریزی استانداری ها، نخستین گام برای احیای سازمان مدیریت و برنامه ریزی را برداشت.

16 شهریور 1395، عباس جعفری دولت آبادی دادستان تهران از بازداشت مدیرعامل سابق بانک دی خبر داد.

16 شهریور 1398، چین از برنامه خود برای سرمایه گذاری 280 میلیارد دلاری در صنعت نفت و گاز ایران خبر داد.

منابع: موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی و روزنامه دنیای اقتصاد