پنج‌شنبه 8 آذر 1403

استاد دانشگاه بجنورد: بخش اقتصاد از کرونا بیشترین آسیب را دید

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
استاد دانشگاه بجنورد: بخش اقتصاد از کرونا بیشترین آسیب را دید

بجنورد - ایرنا - یک استاد اقتصاد دانشگاه‌های خراسان شمالی گفت: بخش اقتصاد، بیشترین آسیب را از ناحیه کرونا دید و آنچه که اتفاق افتاد به جهت نوع شیوع و راه‌های سرایت، برای بخش‌هایی از اقتصاد که با نیروی کار و نیروی انسانی همراه بود، بیشترین خسارت را به بار آورد.

دکتر یحیی نیکدل روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: البته این منحصر به ایران نیست و در بسیاری از کشورهای دیگر هم بخش قابل توجهی از صنوف که ارتباط با مردم داشته اند، به جز آنان که مایحتاج مردم را تامین می کردند، تعطیل شدند.

وی با اشاره به آسیب های کرونا به اقتصاد خراسان شمالی افزود: البته این استان، به معنای واقعی، تولیدکننده نیست و در این زمینه از کرونا، خیلی متضرر نشده است اما صنوفی مثل رستوران داران و امثال آن، آسیب زیادی دیدند.

وی یادآور شد: شاید در سطح کلان بخش گردشگری، بیشترین آسیب را دیده است و اگر تدابیر لازم اندیشه نشود و پروتکل های لازم برای استمرار این فعالیت ها تهیه نشود و توافق میان کشورها برای رعایت این پروتکل ها نباشد، بخش گردشگری در دنیا آسیب بیشتری نیز ببیند.

حضور مردم می تواند جبران مافات کند

این صاحبنظر اقتصادی خاطرنشان کرد: اگر برنامه ریزی به گونه ای باشد که زمینه برای حضور مردم در عرصه اقتصاد بیشتر فراهم شود، بعد از کرونا اقتصاد حرکت رو به جلو خواهد داشت.

نیکدل با اشاره به افزایش اقبال مردم به بورس، اظهار داشت: تقاضا در بورس بالا رفت، مسوولان باید از این فرصت استفاده کنند و زمینه مشارکت مردم را فراهم سازند زیرا مردم علاقه دارند در فعالیت اقتصادی مشارکت کنند و کسب سود داشته باشند، اما بعضا راه آن را به درستی نمی دانند.

وی با بیان اینکه باید برای موارد پیش بینی نشده ای مثل سیل و سایر حوادث طبیعی، از قبل برنامه ریزی وجود داشته باشد، گفت: برای این موارد باید پروتکلی تدوین شود، یک آسیب این است که در مواقع بحران، مدیریت مناسبی برای بحران نداریم و بحران مدیریت بیشتر از مدیریت بحران دیده می شود.

اثرات روانی کرونا بر اقتصاد باید مدیریت شود

نیکدل اظهار داشت: موضوع کرونا، از نظر روانی هم در اقتصاد می تواند تاثیر داشته باشد، نگرانی از شیوع و دغدغه و دلهره ای که ایجاد شد و مردم دست از کار کشیدند و اگر این شرایط ادامه داشته باشد، انگیزه فعالیت بیشتر به آن شکل که در گذشته بود نباشد و یا امید به زندگی پایین باشد، در آینده در اقتصاد و فعالیت اقتصادی تاثیر خواهد داشت.

وی خاطرنشان کرد: هر سال، 20 میلیون زائر و مسافر از استان خراسان شمالی عبور می کردند که عمده آن در ایام نوروز بود. وقتی به یکباره این تردد قطع شد، درآمد ناشی از آن هم قطع شد و کسب و کار فعالانی که در این زمینه خدمات رسانی داشتند از بین رفت.

مجالی برای رونق تجارت الکترونیکی 

نیکدل اظهار داشت: شرایط کرونا ما را به ابزار دیگری هم هدایت کرد، اینکه می توانیم به جای مراجعه مستقیم به بازار از طریق فضای مجازی و اینترنت مایحتاج خود را تامین کنیم، خیلی از کسانی که منطقی فکر کرده و زرنگ بودند به تجارت الکترونیکی روی آوردند.

وی درباره مدیریت بخش اقتصاد در شرایط کرونایی گفت: در حوزه تولید، آن بخش که نیاز به حضور مستقیم نیروی انسانی دارد باید برای آن فکر اساسی اندیشه بشود و اگر قرار است مانع شیوع کرونا شویم، باید شرایط در محیط کار به گونه ای باشد که افراد بدون استرس و دغدغه فعالیت کنند. باید دغدغه ها نه تنها برای خود فرد که برای خانواده ها حل شود، باید برای همیشه فکری کرد، نباید چرخه تولید از گردش بیفتد.

وی خاطرنشان کرد: اگر این دغدغه ها را برنداریم، در آینده در فعالیت اقتصاد، تولید و عرضه خلل ایجاد خواهد شد و آسیب وارد می شود، فعالیت صنفی و آن بخش که با حضور مستقیم افراد ارتباط دارد، جزو آسیب پذیرترین بخش ها است که باید برای آن فکری کرد.

این صاحبنظر اقتصادی با اشاره به اینکه به لحاظ اقتصادی هنوز به مرحله بحران نرسیده ایم، گفت: اکنون همچنان در مرحله رکود هستیم و باید با مدیریت، این شیب منحنی حرکت به سمت بحران را کاست و تلاش بر این باشد تا منحنی برگردد و به سمت مثبت، حرکت کند.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*