سه‌شنبه 3 مهر 1403

استفاده از تجدیدپذیرها | راه صادرات هموار شد

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
استفاده از تجدیدپذیرها | راه صادرات هموار شد

استفاده از انرژی های خورشیدی و تولید برق با استفاده از آن ها یک راهکار اصولی است که بیشتر کشورها از آن استفاده می کنند.

یکی از روش های تولید برق استفاده از انرژی خورشیدی با استفاده از صفحات خورشیدی است که چنین امکانی در ایران فراهم است.

تولید برق با پنل‌های خورشیدی از راهکارهای جهانی برای تامین برق موردنیاز کشورهاست، که دولت سیزدهم هم با توسعه کارخانجات تولید صفحات خورشیدی به‌دنبال استفاده حداکثری از انرژی‌های تجدیدپذیر بوده است و برقراری 8 هزار مگاوات برق خورشیدی تا سال 1407 برنامه‌ریزی شده است.

تعداد مشترکان مصرف برق خانگی در انتهای سال 1402 به بیش‌از 32 میلیون مشترک رسید و طی پنج سال آینده نیز این رقم به حدود 36 میلیون مشترک خواهد رسید. همچنین برق بسیاری از کشاورزان و کارگاه‌های صنعتی در فصول گرم سال قطع می‌شود که ناشی از کمبود تولید برق در کشور است. یکی از راه‌های تأمین برق، استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر مانند پنل‌های خورشیدی است، به‌نحوی که یک پنل خورشیدی با ظرفیت یک‌کیلووات در اغلب نقاط جغرافیایی ایران سالانه می‌تواند یک‌هزار و 500 کیلوات‌ساعت و به مدت 20 سال برق تولید کند.

متخصصان کشور اذعان دارند که ایران با وجود 300 روز آفتابی در بیش‌از دوسوم آن و متوسط تابش 5,5 - 4,5 کیلووات ساعت بر مترمربع در روز، یکی از کشورهای با ظرفیت بالا در زمینه‌ی تولید انرژی خورشیدی است. بر اساس آمارهای بین‌المللی، میزان تابش خورشید و کریدورهای بادی متعدد موجود در ایران بالاتر از میانگین کشورهای اروپایی فعال در این حوزه است که نشان‌دهنده‌ی استعداد و پتانسیل فوق‌العاده ایران در تامین انرژی‌های نو است. همچنین مطالعات موسسه DLR آلمان نشان می‌دهد، در مساحتی بیش‌از 2 هزار کیلومترمربع امکان نصب بیش‌از 60 هزار مگاوات نیروگاه حرارتی خورشیدی وجود دارد. بر این اساس اگر مساحتی معادل 100×100 کیلومترمربع زمین را به ساخت نیروگاه خورشیدی فتوولتائیک اختصاص دهیم، برق تولیدی آن معادل کل تولید برق ایران در سال 1389 یعنی حدود 40 هزار مگاوات خواهد بود.

استفاده از پنل‌های خورشیدی، قدمتی حدود 30 ساله در کشورمان دارد. در ابتدا اداره کل انرژی‌های نو با حضور افراد فرهیخته و متخصص در وزارت نیرو شکل گرفت و اولین پروژه خورشیدی ایران در طالقان کلید خورد. این پروژه در سال 1375 آغاز به‌کار کرد و در سال 1384 افتتاح شد. این نیروگاه 30 کیلوواتی، شامل 684 پنل خورشیدی 45 واتی است که ساخت شرکت فیبر نوری ایران بوده است.

سهم تولید برق خورشیدی در کشور کمتر از یک‌درصد بود اما تاکنون نیروگاه‌های خورشیدی با تولید حدود 455 مگاوات برق، سهم 50 درصدی از مجموع برق تولیدی انرژی‌های تجدیدپذیر کشور را به خود اختصاص داده‌اند. گزارش سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری برق ایران نشان می‌دهد که در مهرماه سال گذشته (1402) مجموع نیروگاه‌های انرژی‌های تجدیدپذیر کشورمان به عدد 904.07 مگاوات رسید که سهم نیروگاه‌های خورشیدی 455.5 مگاوات بود. از آن‌جایی که سال گذشته روزانه بیش از 58 هزار مگاوات برق تولید می‌شد، می‌توان به این نتیجه رسید که سهم تولید برق از انرژی خورشیدی در کشورمان کمتر از یک درصد بود، اما دولت سیزدهم به توسعه در تولید این انرژی پاک پرداخته است.

در گام نخست و با حمایت‌های دولت سیزدهم، اولین خط تولید سلول خورشیدی کشور در سال 1400 با حضور علی‌اکبر محرابیان، وزیر نیرو در مجموعه‌ی مانا انرژی راه‌اندازی شد و در گام بعدی، با حمایت‌ها و سرمایه‌گذاری سنگین این مجموعه، نخستین کارخانه تولیدی پنل خورشیدی با ظرفیت سالانه 500 مگاوات در تیرماه 1401 با حضور شهید جمهور آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی در این کارخانه به بهره‌برداری رسید. در ادامه با سفر روز دوشنبه 28 خرداد 1403 وزیر نیرو به استان مرکزی و جمعی از مسئولین، دومین خط تولید پنل‌های خورشیدی شرکت "مانا انرژی پاک" با ظرفیت 1800 مگاوات در سال افتتاح شد؛ خط تولیدی که با مساحت 24 هزار مترمربع در روزهای پایانی سال 1401 احداث و مراحل نصب تجهیزات و تولید آزمایشی آن در انتهای سال 1402 انجام شد، این کارخانه از دو خط تولید 900 مگاواتی تشکیل شده که برای اولین‌بار امکان تولید پنل‌های متفاوت با ظرفیت‌های 550 تا 700 وات را برای کشور ایجاد می‌کند و در آن از دقیق‌ترین فناوری‌های روز دنیا استفاده شده است.

استفاده از تجدیدپذیرها | راه صادرات هموار شد 2