دوشنبه 16 مهر 1403

استفاده از تجربه تیم‌های ورزشی صنایع در دانش‌بنیان‌شدن صنعت و افزایش کیفیت محصولات

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
استفاده از تجربه تیم‌های ورزشی صنایع در دانش‌بنیان‌شدن صنعت و افزایش کیفیت محصولات

گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس؛ یکی از رویکردهای مهم در زمینه افزایش فعالیت‌های دانش‌بنیانی در کشور، اختصاص اعتبار مالیاتی به هزینه‌کرد شرکت‌ها در تحقیق و توسعه است. این رویکرد در سال گذشته، ذیل قانون جهش تولید دانش‌بنیان به تصویب مجلس رسید و تاکنون نیز نتایج خوبی را به دنبال داشته است.

شرکت‌های مختلف، اعم از دانش‌بنیان‌ها، نهادها، شرکت‌های بزرگ صنعتی و غیره می‌توانند با هزینه در تحقیق و توسعه، نسبتی مشخص از آن را به صورت تخفیف در پرداخت مالیات دریافت کنند. سیاست اعتبار مالیاتی، یک سیاست تشویقی است که شرکت‌ها را ترغیب می‌کند در تحقیق و توسعه هزینه یا سرمایه‌گذاری کنند.

این شرکت‌ها می‌توانند در واحدهای تحقیق و توسعه خود هزینه کنند و نسبتی مشخص از آن را به عنوان اعتبار مالیاتی منظور کنند. همچنین قادر خواهند بود تا برای استفاده از این قانون، در واحدهای تحقیق و توسعه دیگر شرکت‌ها یا دانش‌بنیان‌ها، برای فعالیت‌های دانش‌بنیانی سرمایه‌گذاری کنند و اعتبار مالیاتی دریافت کنند.

اعتبار مالیاتی، جایگزین حمایت‌های مالیاتی غیر شفاف

مالیات، یکی از منابع اصلی درآمد دولت جهت تأمین هزینه‌های عمومی کشور است. از نظر اقتصادی، مالیات ثروت را از خانوارها یا کسب‌و‌کارها به دولت‌ها منتقل می‌کند. سیاست‌های مالیاتی درست در نهایت می‌تواند موجب توزیع عادلانه ثروت و رشد و رفاه اقتصادی در کشور شود. سیاست‌های مالیاتی، از طرف دیگر می‌تواند ببه عنوان ابزاری اقتصادی استفاده شود تا منابع مالیات‌دهندگان سمت و سویی جهت‌دار به خود بگیرد.

از طرفی دولت می‌تواند برای حمایت از برخی کسب‌وکارها یا شرکت‌ها، از دریافت مالیات صرف‌نظر کند یا میزان آن را کم کند. برای مثال تا پیش از این، برای حمایت از نهادها و شرکت‌هایی مانند دانش‌بنیان‌ها، معافیت مالیاتی در نظر گرفته می‌شد. در معافیت مالیاتی بعضی از منابع درآمدی و سرمایه‌ای شرکت، از شمول پرداخت مالیات، به مدت معینی خارج می‌گردند.

در عمل، معافیت‌های مالیاتی ممکن است با مشکلاتی روبرو شود. پیش‌بینی‌ناپذیر بودن و شفاف نبودن درآمد یا سرمایه شرکت باعث می‌شود دولت نتواند در تأمین هزینه‌های خود برنامه‌ریزی درستی انجام دهد و از طرفی، معافیت مالیاتی غیر شفاف، دستاویز شرکت‌ها برای فرار مالیاتی خواهد بود. همچنین در معافیت مالیاتی، به شرکت‌ها به یک چشم نگاه می‌شود و برقراری عدالت به دشواری ممکن خواهد بود.

به گفته محمد مسیحی، رئیس شورای عالی مالیاتی کشور، 50 درصد از اقتصاد کشور از معافیت مالیاتی برخوردار است و 50 درصد دیگر هم به سمت معافیت و یا تمایل به ندادن مالیات، تعویق آن و یا کمتر کردن آن هستند. در واقع، نیمی از درآمدهای کشور بدون مالیات هستند.

مزایای اعتبار مالیاتی نسبت به معافیت مالیاتی

انتخاب سیاست اعتبار مالیاتی، یک تغییر رویکرد مثبت در سیاست‌های مالیاتی کشور به شمار می‌رود و مشکلات معافیت مالیاتی را ندارد. در موضوع اعتبار مالیاتی، میزان هزینه‌کرد شرکت‌ها و صنایع در فعالیت‌های تحقیق و توسعه تا حد زیادی شفاف خواهد بود و هر شرکتی با افزایش میزان هزینه در تحقیق و توسعه می‌تواند میزان بیشتری اعتبار مالیاتی دریافت کند.

اعتبار مالیاتی امتیازی است که دولت به عنوان مشوق در حوزه‌ای خاص، مانند فعالیت‌های تحقیق و توسعه به شرکت‌ها می‌دهد و تفاوت آن با معافیت مالیاتی در این است که مستقیما مالیات تعلق یافته به شرکت را کاهش می‌دهد و موجب کاهش درآمد مشمول مالیات نمی‌شود. از طرف دیگر، شرکت‌ها می‌توانند در تحقیق و توسعه هزینه کنند و فعالیت‌های سودآور خود را افزایش دهند.

موضوع اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه، در یکی از بندهای قانون جهش تولید دانش‌بنیان مطرح شده است. به موجب این قانون، معادل هزینه انجام‌شده برای فعالیت‌های تحقیق و توسعه، به عنوان اعتبار مالیاتی با قابلیت انتقال به سنوات آتی به شرکت‌ها و مؤسسات متقاضی اعطا می‌شود و معادل آن از مالیات قطعی‌شده سال انجام هزینه مذکور یا سال‌های بعد کسر می‌شود.

تجربه اعتبار مالیاتی در تأسیس تیم‌های ورزشی

سیاست اعتبار مالیاتی، پیش از این نیز در سیاست‌های مالیاتی کشور وجود داشت، اما به صورت مستقیم با لفظ اعتبار مالیاتی خطاب نمی‌شود. مطابق با سومین ماده آئین‌نامه اجرایی ماده 134 قانون مالیات‌های مستقیم، که در سال 1380 به تصویب رسیده است، درآمد حاصل از فعالیت‌های منحصرا ورزشی باشگاه‌ها و موسسات و‌رزشی دارای مجوز از وزارت ورزش و جوانان، از پرداخت مالیات معاف است.

به زبان ساده، طبق این سیاست‌گذاری مالیاتی، دولت مالیات درآمدهای تربیت بدنی را نادیده می‌گیرد. این مشوق باعث شد تا شرکت‌ها و کارخانه‌های بزرگ سراغ تأسیس باشگاه و تیم‌های ورزشی بروند. در واقع، شرکت‌ها به جای آنکه قسمتی از درآمد خود را به عنوان مالیات به دولت بپردازند، در فعالیت‌های ورزشی، هزینه می‌کنند و درآمد این فعالیت‌ها را بدون کسر مالیات از آن خود می‌کنند.

رویکرد اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه نیز چیزی شبیه به این آئین‌نامه است، با این تفاوت که شرکت‌ها و صنایع می‌توانند درآمد خود را در فعالیت‌های تحقیق و توسعه خرج کنند و از فواید حاصل از تحقیق و توسعه در شرکت استفاده کنند. به این ترتیب، می‌توان شرکت‌ها را به هزینه‌کرد در تحقیق و توسعه ترغیب کرد.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه معافیت مالیاتی تیم‌های ورزشی فوتبال این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است