جمعه 4 خرداد 1403

اصلاح الگوی کشت؛ راهی برای دستیابی به امنیت غذایی در کشور / اهمیت به‌روز کردن قیمت گندم برای دستیابی به امنیت غذایی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
اصلاح الگوی کشت؛ راهی برای دستیابی به امنیت غذایی در کشور / اهمیت به‌روز کردن قیمت گندم برای دستیابی به امنیت غذایی

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به اینکه سیاست‌های تشویقی موجب ترغیب کشاورزان برای کشت گندم خواهد شد، گفت: اصلاح طرح الگوی کشت، اولین اولویت کمیسیون کشاورزی است و بر به‌روز کردن قیمت گندم برای دستیابی به امنیت غذایی تأکید کرد.

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا؛ درباره اقدامات این کمیسیون در راستای دستیابی و تضمین امنیت غذایی با به‌کارگیری الگوی کشت اظهار کرد: کشور ما در زمینه نظامی با جدیت رسیدن به اهداف خود را دنبال کرد و با دسترسی به بسیاری از تکنولوژی‌ها، دنیا را حیرت‌زده کرد، پس در زمینه تولید و تأمین غذا و سفره مردم نیز به‌طورقطع می‌توانیم به همین شکل عمل کنیم. وی ادامه داد: طرح اصلاح الگوی کشت در کشور از اولویت‌های کمیسیون کشاورزی است و این طرح یکی از مهم‌ترین برنامه‌های این کمیسیون برای دستیابی به امنیت غذایی در کشور برای افزایش بهره‌وری در تولیدات کشاورزی به‌حساب می‌آید. بیشتر بخوانید: ساداتی نژاد: امسال بیش از 7 میلیون تن گندم خریداری شده است

قیمت‌گذاری دستوری آفت تولید محصولات کشاورزی استراتژیک

وی ادامه داد: البته مهم است در نظر داشته باشیم که اشتباهات دولت‌های پیشین را در این زمینه تکرار نشود؛ زیرا این روند باید روندی کاملاً اقتصادی و مبتنی بر قیمت تمام شده باشد و با روند دولت گذشته؛ یعنی با قیمت‌گذاری دستوری، نتیجه‌گیری از این روند امکان‌پذیر نیست. وی با اشاره به اینکه تنها روشی که موفقیت این طرح را برای رسیدن به امنیت غذایی تضمین می‌کند کشاورزی قراردادی است، گفت: برای اجرای هر طرحی که مرتبط با اصلاح کشت است باید طرح آمایش سرزمین در نظر گرفته شود و بر اساس ظرفیت‌های کشاورزی همان استان و منطقه و درنظرداشتن نیاز کشور این طرح (الگوی کشت) اجرایی شود. این نماینده مجلس توضیح داد: از دهه 80 همواره موضوع اصلاح الگوی کشت از سوی دولت‌ها مطرح بوده و وزارت کشاورزی لایحه‌ای در مقطعی در این زمینه آماده کرده؛ اما این لایحه هرگز به مجلس نرسید و این طرح از سوی کمیسیون به‌عنوان مطالبه عمومی به دولت ارائه شد.

دولت و مردم برای دست یابی به امنیت غذایی باید در کنار هم قرار بگیرند

وی خاطرنشان کرد: اجرای چنین طرح‌هایی ساده‌ای نیست؛ چراکه باید کاملاً به‌صورت کارشناسی شده و بر اساس آمایش سرزمینی و ظرفیت اقلیمی در نقاط مختلف کشور و با برنامه‌ریزی دقیق و همکاری تمام اجزایی مردمی و دولتی اجرایی شود و دولت باید بر اساس ظرفیت‌های هر استان یک الگو معرفی کند که تا کنون این الگو به‌صورت جامع ارائه نشده است. وی تصریح کرد: اگر در راستای رسیدن به این هدف (امنیت غذایی) مشکلی قانونی وجود دارد و قانون کاستی و کمبودی در راستای رسیدن کشور به این هدف داشته باشد مجلس باید آن را اصلاح و یا به‌روز کند که در صورت اعلام وزارت جهاد کشاورزی ما قانون را اصلاح و مسئله را حل خواهیم کرد تا تولید محصولات کشاورزی بر اساس دستور مقام معظم رهبری بلامانع شود.

تأثیر امنیت غذایی بر امنیت ملی

وی گفت: جنگ روسیه و اوکراین به همه دنیا نشان داد امنیت غذایی چه اهمیت بالایی دارد و چالش‌های غذایی چه تأثیری بر امنیت ملی دارد. وب با اشاره به اجرای الگوی کشت در محصولاتی نظیر گندم در سال زراعی جاری، گفت: امیدواریم این طرح در یک فضای مشخص و برنامه زمان‌بندی شده، دنبال شود و باوجوداینکه دنیا و ایران از ناحیه تغییرات اقلیمی به لحاظ نوع بارش‌ها و کمبود آب آسیب‌پذیر شده است؛ ولی با این شرایط با تغییر و اصلاح الگوی کشت باید نوع کشاورزی ما برای تأمین امنیت غذایی تغییر کند تا مشکلی برای کشور به وجود نیاید. وی با اشاره به نیاز 12 تا 13 میلیون‌تنی گندم در کشور افزود: برای تأمین گندم موردنیاز در قالب الگوی کشت باید عملکرد تولید در واحد سطح افزایش یابد و همین حالا با تأکید بر سیاست‌های تشویقی برای رعایت الگوی کشت و به‌روز کردن قیمت گندم، دست به ترغیب کشاورزان برای کشت این محصول زد.