یک‌شنبه 4 آذر 1403

اعتبار منازل اطراف بناهای تاریخی در خراسان شمالی کافی نیست / ارائه زمین‌های جایگزین برای تعویض با زمین‌های ملکی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
اعتبار منازل اطراف بناهای تاریخی در خراسان شمالی کافی نیست / ارائه زمین‌های جایگزین برای تعویض با زمین‌های ملکی

علی مستوفیان با اشاره به اینکه در سال جاری و سال گذشته از استانداری خراسان شمالی و وزارت اعتباری در این حوزه ابلاغ و تخصیص پیدا نکرده است، گفت: نکته قابل توجه این است که ظرفیت هایی وجود دارد و تنها نباید به دنبال اعتبارات بود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ علی مستوفیان، مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان شمالی در گفتگو با خبرنگار عصراترک اظهار داشت: موضوع حریم در کل کشور از مسائل اساسی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است.

وی با اشاره به اینکه طبق آخرین مصاحبه های منتشر شده از وزیر میراث در رابطه با اینکه برنامه هایی برای رفع این موضوعات در دستور کار دارند، گفت: دیده می شود که خیلی از مردم در شهرها و روستاها با موضوع حریم میراث فرهنگی درگیری دارند و مشکلاتی برایشان پیش آمده است.

مستوفیان با بیان اینکه به طور نمونه در شهر بجنورد، تپه معصوم زاده، مجموعه مفخم، ارگ نادری در شیروان و سایر شهرستان ها از جمله مواردی هستند که در موضوع حریم برای مردم دردسرساز شده اند، گفت: راهکارهایی که وجود دارد برای این موضوع، قانون حمایت از مرمت و احیا بافت و بناهای تاریخی در سال 98 مصوب شد، که ماده 11 بیان می کند، مجموعه دستگاه های دولتی از جمله استانداری، شهرداری، راه و شهرسازی و بنیاد مسکن باید به منظور جبران زیان مالکانی که در اطراف مجموعه های تاریخی واقع شده اند، از ابزارهای خودشان بهره بگیرند.

وی ادامه داد: براین اساس این تکلیف تنها بر عهده میراث فرهنگی گذاشته نشده است، دستگاه های متولی شامل استانداری که نظارت و حاکمیت بر دستگاه های مختلف دارد می تواند کمک کننده باشد که براین اساس در جلسه کمیسیون ماده پنج و شورای برنامه ریزی استان و شهرستان، محقق شد اعتبارات مورد نیاز به این موضوع تخصیص پیدا کند، اما اعتبارات به میزانی نیست که بتوان این موضوع را رفع کرد.

مستوفیان با اشاره به اینکه در سال جاری و سال گذشته از استانداری و وزارت اعتباری در این حوزه ابلاغ و تخصیص پیدا نکرده است، گفت: نکته قابل توجه این است که ظرفیت هایی وجود دارد و تنها نباید به دنبال اعتبارات بود.

وی ادامه داد: براساس ظرفیت های قانونی که وجود دارد می توان همچون نهضت ملی مسکن، در شهرهای مختلف اراضی را به محدوده شهر با تغییر کاربری الحاق کرد، که بتوان با این اراضی تهاتر شوند.

مستوفیان اضافه کرد: زمین در حریم بنای تاریخی قیمت گذاری می شود و به همین میزان قیمت زمین در جای دیگری به صاحبان املاک حریم میراث فرهنگی زمین تعلق می گیرد.

وی خاطرنشان کرد: همچنین اراضی که تحت مالکیت راه و شهرسازی، بنیاد مسکن و جهادکشاورزی هستند، می شود به صورت اراضی جایگزین به افراد ارائه داده شوند که این تجربه در جاجرم، سنخواست اجرایی شده است. این مقام مسئول در رابطه با مجموعه مفخم توضیح داد: شهرداری باید چندین هکتار زمین جایگزین پیشنهاد دهد، تا با تعویض املاک اطراف این بنا تغییر کاربری لحاظ شود و فضای سبز محقق شود که طی جلسات برگزار شده در اواخر سال گذشته با معاونت عمرانی استاندار خراسان شمالی به شهرداری ابلاغ شد که پیگیر این موضوع باشند.

وی ادامه داد: زمین های شهرداری تحت تملک و مالکیت میراث فرهنگی قرار نمی گیرد، بلکه شهرداری زمین پیشنهاد می دهد، با تغییر کاربری به مالکان داده می شود و زمین هایی که از مردم دریافت می شود، در اختیار شهرداری است.

مستوفیان گفت: سازمان میراث فرهنگی این موضوع را راهبری می کند و موضوعات نظارتی نیز انجام می شود اما موضوع فضای سبز، خدمات شهری، کاربری گردشگری ملی و استانی و شهرستانی است، اگر قرار باشد که مجموعه تفریحی و گردشگری در مجموعه مفخم برای گذران اوقات فراغت محقق شود، باید تمام دستگاه ها ورود کنند.

وی افزود: باید این موضوع را تشریح کنیم، که با توجه به موضوعاتی که در املاک تخریب شده میراث در اطراف بیمارستان و مشکلاتی که برای ناامنی این مجموعه و املاک اطراف رقم زده است، اولویت ها در سال جدید تعیین تکلیف پروژه بیمارستان امام رضا است که منتظر تصمیم استاندار هستیم.

انتهای پیام /