اعطای نماد نانو مقیاس به 11 محصول کشاورزی
تهران - ایرنا - دبیر کمیته راهبردی فناوری نانو وزارت جهاد کشاورزی گفت: در ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، 16 شرکت در حوزه کشاورزی و 11 محصول در این حوزه ثبت و نماد نانو مقیاس را دریافت کردهاند.
به گزارش روز سهشنبه ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، «محسن جهانشاهی» با برشمردن اهم اولویت ها و برنامه های این کمیته، بر نقش ویژه موسسههای تحقیقاتی و محققان سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در ارتقای ضریب نفوذ نانو در کشاورزی کشور و تامین امنیت غذایی تاکید کرد.
وی افزود: کمیته فناوری نانو وزارت جهاد کشاورزی همزمان با تشکیل ستاد نانو در دفتر فناوریهای ریاست جمهوری در سال 1384 راه اندازی شد و عمده تمرکز برنامه های آن در دهه 90 در حوزه ترویج، آموزش و برگزاری همایشها بوده است که برنامه ریزی برای تقویت آن بهروزرسانی شد.
دبیر کمیته راهبردی فناوری نانو وزارت جهاد کشاورزی، با اشاره به اهم اولویت های ستاد نانو، اظهار داشت: حوزه سلامت، آب و محیط زیست و انرژی از اولویتهای مهم ستاد نانو است که در 10 ساله گذشته تاکنون در این زمینهها خوب کار شده است.
وی به دیدار اعضای ستاد نانو با رهبر معظم انقلاب اشاره کرد و گفت: رهبر معظم انقلاب در این دیدار خطاب به اعضای ستاد نانو، با بیان اینکه رسوخ نانو در کشاورزی باید از اولویتها باشد، فرمودند «ما اولویت ویژهای را برای کاربرد نانو فناوری در کشاورزی قائل میشویم چرا که غذای مردم وابسته به کشاورزی است و یک صنعت فراگیر محسوب می شود.»
جهانشاهی با بیان این که از ابتدای دهه 90، پژوهش و تولید تعدادی از محصولات در حوزه فناوری نانو دیده شده، تصریحکرد: در این راستا تا به امروز گامهای خوبی برداشته شده است، وقتی جمعیت با این رشد پیش میرود باید از فناوریهای نوین در دو حوزه مطلوب استفاده کنیم و در این بین، افزایش بهرهوری و جلوگیری از ضایعات دو بحث بسیار کلیدی است.
وی، برنامههای کمیته راهبردی فناوری نانو وزارت جهاد کشاورزی را مورد اشاره قرار داد و افزود: برنامه هایی از قبیل افزایش ماندگاری گندم پس از برداشت تا 6 ماه در سیلوها با استفاده از نانو ذرات زیستی هوشمند، تولید سموم زیستی فرموله شده نانو امولسیونی با ماندگاری دوساله، بستهبندهای نانو دوستدار محیط زیست از ضایعات کشاورزی، سیلوهای پلاستیکی نانویی برای حفظ گندم زیر آب، تولید نانوسموم آهستهرهش، تصفیه پسابهای مختلف با استفاده از فناوری نانو برای کشاورزی، نانوداروها و نانو واکسنها در حوزه دام و طیور در دست انجام است که امیدواریم بتوانیم با کمک همه عزیران و حضور تیم جدید تا سال 1404 نویدبخش اخبار بسیار خوب برای مردم عزیز ایران باشیم.
نایب رییس کمیته نانو وزارت جهاد کشاورزی ضمن مروری بر تاریخ شکلگیری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بیان داشت: تقریبا 2 هزار نفر عضو هیات علمی شامل 55 نفر استاد تمام و بیش از 300 نفر دانشیار در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی حضور دارند که این آمار هم از منظر کمیت و هم از منظر کیفیت فاخر است.
وی گفت: تفاوتی که وزارت جهادکشاورزی با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دارد این است که عمده محققان و پژوهشگران این وزارتخانه، محققان مهارتی و میدانیاند. هم در حوزه تولید علم دستی بر آتش دارند و هم در حوزه فناوری و صنعت و بازار. بخش زیادی از فعالیتهای انجام شده در وزارت جهاد کشاورزی دسترنج خود محققان این وزارتخانه است، اگر چه از یافتههای علمی دانشگاهها هم بهره میبریم.
جهانشاهی تصریح کرد: ما در دانشگاههای تراز اول کشوری، دانشجوی دانا تربیت میکنیم، لزوما دانایی مساوی با توانایی نیست در حالی که توانایی از جنس فناوری است. در همان وزارت علوم میبینید زنجیرهای از دانشگاههای مهارتی هم دارید و دانشجویانی که در این دانشگاهها تربیت میشوند به تعبیر رهبر معظم انقلاب به آنها دانشآموخته پنجه ماهر میگویند؛ دانش و توانایی در مراکز تحقیقات وزارت جهادکشاورزی تجمیع شده است و اعضای هیات علمی و محققانی که در این مراکز فعالیت میکنند همه نخبگانی هستند که هم روی مرز دانش حرکت میکنند و هم پنجه ماهرند.
این مقام مسوول اظهار داشت: در وزارت جهاد کشاورزی موسسات، مراکز تحقیقاتی، پژوهشگاه ها و انجمن های علمی زیادی وجود دارد، تلاشهای خوبی نیز تاکنون انجام شده که بسیار خوب است اما کافی نیست و ما امیدوارم در برنامهای که در دست تدوین داریم تا افق 1404 بتوانیم به اهداف عالی وزارت جهاد کشاورزی و نظام برسیم.
وی عملکرد وزارت جهادکشاورزی در حوزه تولید علم و فناوری را مطلوب ارزیابی و خاطرنشان کرد: تولید علم، حلقه اول زنجیره ارزش است و ما باید به سمت فناوری، صنعت و بازار برویم. اما برای رفتن به سمت صنعت و بازار همت بلندی میطلبد و احساس میکنم با تیم جدید به ویژه حضور وزیر جهادکشاورزی و معاون وزیر و رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رویکرد بسیار مثبتی به مباحث فناوریهای نوین وجود دارد که گام های خوبی نیز برداشته شده است.
دبیر کمیته نانو وزارت جهاد کشاورزی گفت: ماموریت ما این است که با تولید علم و تبدیل آن به فناوری، صنعت و بازار، نتیجه این تولید علم را در سفره مردم ببینیم و این برنامهای است که در گام اول تا افق 1404 بر آن اهتمام خواهیم داشت.