دوشنبه 5 آذر 1403

اعمال سیاست‌های استعماری، اینبار با محدودیت در اپلیکیشن روبیکا / استعمار گوگل بر فضای مجازی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
اعمال سیاست‌های استعماری، اینبار با محدودیت در اپلیکیشن روبیکا / استعمار گوگل بر فضای مجازی

پس از دامن زدن به ناامنی کشور از فضای مجازی با سکان داری خارج نشینان و محدودیت این اپلیکیشن‌ها و در پی آن روی آوردن مردم به اپلیکیشن های داخلی، گوگل بیش از یک هفته است که اقدام به اعمال سیاست‌های استعماری، اینبار با محدودیت در اپلیکیشن روبیکا را دستور کار خود قرار داده است که این اعمال سیاست ها نشان از این دارد که وجود بستری شبیه به گوگل برای مقابله با تحریم‌های مجازی ضروری است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا؛ چند روز است که اندروید برای بیشتر کاربرانی که از برنامه روبیکا که پیام‌رسانی داخلی است و پس از محدودیت‌های اعمال شده توسط گوگل مورد استقبال کاربران داخلی قرار گرفته است اخطاری درباره دسترسی زیاد این پیام‌رسان را نمایش می‌دهد و از آنها می‌خواهد این پیام‌رسان داخلی را حذف نصب کنند.

اعمال سیاست‌های استعماری، اینبار با محدودیت در اپلیکیشن روبیکا

گوگل‌پلی در این اعلان به کاربران اعلام می‌کند که این اپلیکیشن از اطلاعات شخصی آن‌ها سو استفاده می‌کند و به اطلاعاتی نظیر پیامک‌ها، تصاویر، فایل‌های صوتی و تاریخچه تماس آنها بدون اینکه مجوز داشته باشد دسترسی دارد. همه اینها در حالی است که سال گذشته نیز گوگل این برنامه را از سرویس خود حذف کرده بود؛ اما چندی قبل شاهد بودیم که این برنامه بازهم از طریق این سرویس در دسترس کاربران قرار گرفت. بیشتر بخوانید: استعمار و محاصره مردم ایران در فضای مجازی و پلتفرم های خارجی یک تحقیر تاریخی است این در حالی است که پس از مشکلات به وجود آمده برای کشور طی 40 روز اخیر و شانتاژ خبری و تحریک‌هایی که توسط شبکه‌های مجازی بر ضد امنیت مردم و ایجاد نفاق رخ داد که پس از بی‌تفاوتی این بسترها موجب اعمال محدودیت در آنها شد و مردم مسیر خود را به‌سوی نرم‌افزارهای کاربردی داخلی (اپلیکیشن‌ها) پیدا کردند و این برنامه‌ها با افزایش نصب مواجه شد، گوگل‌پلی بار دیگر در اقدام استعماری ادعا کرد که بررسی اطلاعات و دیتای ردوبدل شده از آن نشان می‌دهد که روبیکا به اطلاعات شخصی کاربران دسترسی داشته و از آن استفاده می‌کند. احسان خرامید رئیس روابط‌عمومی وزارت ارتباطات در واکنش به این اقدام گوگل در توییتر چنین رویکردی از سوی گوگل را رقابت و انحصارشکنی و همین‌طور سناریو نخ‌نما در مقابل استقبال امیدوارکننده کاربران از این برنامه کاربردی (روبیکا) نامید.

بیانیه روبیکا در واکنش به اقدام گوگل

شرکت روبیکا نیز دراین‌رابطه بیانیه‌ای را صادر کرد و اعلام نمود آخرین نسخه این نرم‌افزار که قبلاً از سوی گوگل‌پلی بررسی و تأیید شده بود و از طریق همین شرکت در دسترس مردم قرار گرفته بود، هیچ تغییری نکرده و هیچ نسخه جدیدی از آن منتشر نشده است. در بیانیه روبیکا وجود انگیزه سیاسی در مسدود شدن این برنامه مطرح شده و در نهایت آمده است که متخصصان این شرکت مجدداً بررسی دقیقی از این نرم‌افزار را در دستور کار خود قرار داده‌اند تا اطمینان حاصل کنند و این اطمینان را به کاربران داده‌اند که اخبار صادر شده از سوی گوگل‌پلی صحت ندارد و اجازه هیچ نوع سوءاستفاده‌ای از این برنامه را نخواهند داد. محمد اطرج عضو شورای‌عالی انفورماتیک ایران و ریاست سازمان نظام صنفی رایانه‌ای (نصر اصفهان) در گفتگو با راه دانا؛ درباره این اقدامات استعماری در فضای مجازی توسط گوگل در زمینه محدودکردن پلتفرم‌های ایرانی اظهار کرد: این طبیعت دنیاست، به‌خصوص در زمینه آی‌تی، وقتی دسترسی به بستر ویژه و اختصاصی داخلی (شبیه به گوگل) در کشوری وجود نداشته باشد، به‌ناچار باید از اصول بازیگر اصلی پیروی کرد و این بستر می‌تواند برای رسیدن به مقاصد خود بر کشور اعمال سیاست کند.

وجود بستری شبیه به گوگل برای مقابله با تحریم‌های مجازی ضروری است

کارشناس آی‌تی ادامه داد: راه گریز از این نوع عملکرد استعماری گوگل، پیروی از روشی است که بعضی کشورها نظیر چین اعامل نمودند. چینی ها پیش‌بینی کرده بودند در جاهایی که تضاد منافع باقدرت‌های بزرگ را دارند و یا حتی ممکن است بدون وجود این تضاد و صرفاً برای عدم برداشت و سوءاستفاده از اطلاعات باشد ورود کنند و سعی نمودند تا پلتفرم‌های داخلی مشابه را تقویت کنند. وی توضیح داد: چین برای تقویت شبکه‌های اجتماعی خود دقیقاً ابزاری شبیه به گوگل را ایجاد کرد که اگرچه با مشکلاتی مواجه شد؛ ولی این توان را به وجود آورد تا بدون نیاز به ابزارهای بیرونی توان کنترل و بهره‌برداری از داده‌ها و تحلیل‌های داخلی خود را داشته باشد. محمد اطرج افزود: با این روند شما باوجوداینکه از برخی منابع بیرونی محروم هستید و امکان استفاده کامل از آنها را ندارید؛ ولی حداقل از اطلاعات شما بر علیه شما استفاده نخواهد شد و برای صرفه بخشی به این روند باید به رویکرد افزایش کاربر روی آورد. وی با تأکید بر لزوم تلاش برای جلب اعتماد مردم بیان کرد: این تضاد منافع تمام‌شدنی نیست و دولت‌هایی که در این زمینه پرچم‌دار تکنولوژی هستند هر روز امکان دارد به شکل جدیدی اقدام به اعمال سیاست‌های استعماری را در دستور کار خود قرار دهند و نیز در جایی که احساس کنند در خطر هستند سعی می‌کنند با اعمال این سیاست‌ها کاری کنند که کشورها به‌سوی روندی که چین حرکت کرده نروند و از هر گونه تلاشی برای ممانعت از این مورد دست بر نمی‌دارند. این کارشناس ارشد فناوری اطلاعات توضیح داد: قسمتی از فشارهای کنونی گوگل و محدودکردن ایران هم ممکن است بر همین اساس باشد و کشورهای غربی سعی دارند با این محدودیت‌ها کاری کنند که مردم در برابر سیاست شبکه ملی اطلاعات کشور موضع بگیرند تا مبادا ایران نیز نظیر چین موفق به راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات و یا پلتفرم‌هایی داخلی نظیر گوگل شود. وی افزود: با وجود همه مشکلات گفته شده شکر خدا کشور ما ایران همیشه سرچشمه بهترین نیروهای جوان بوده و همیشه نشان داده که توان رقم زدن کارهای بزرگ توسط این جوانان را دارد و اکنون هم با یک برنامه‌ریزی دقیق و حساب شده دورازذهن نیست که بتوانیم در میان‌مدت و بلندمدت با امکانات اولیه‌ای که در اختیار این جوانان می‌گذاریم، با سرمایه‌گذاری داخلی بر همین نیروی انسانی فناوری اطلاعاتی که از نان شب واجب‌تر است برای کشور را داخلی‌سازی و بومی کنیم و بتوانیم اپلیکیشن‌های کاربردی (روبیکا) را به مردم ارائه کنیم که از نمونه های مشابه خارجی آن بی‌نیاز شوند.