جمعه 18 آبان 1403

افزایش جریان ورود ارز به اقتصاد | آغاز مبادلات روبل از امروز

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
افزایش جریان ورود ارز به اقتصاد | آغاز مبادلات روبل از امروز

بانک مرکزی اعلام کرد: عرضه ارز حاصل از صادرات با 82درصد رشد از ابتدای امسال تاکنون به 13.5میلیارد دلار رسیده است. این به‌معنای افزایش جریان ورود ارز به کشور است که می‌تواند نقش مهمی در ایجاد قیمت تعادلی با توجه به سیاست‌های جدید بانک مرکزی داشته باشد.

به گزارش همشهری آنلاین، بانک مرکزی اعلام کرد: عرضه ارز حاصل از صادرات با 82درصد رشد از ابتدای امسال تاکنون به 13.5میلیارد دلار رسیده است. این به‌معنای افزایش جریان ورود ارز به کشور است که می‌تواند نقش مهمی در ایجاد قیمت تعادلی با توجه به سیاست‌های جدید بانک مرکزی داشته باشد. همزمان، مدیرعامل بازار متشکل ارزی نیز در خبر مهم دیگری از ایجاد نماد معاملاتی روبل در این بازار از امروز خبر داد.

آمارها نشان می‌دهد برنامه بانک مرکزی برای تقویت عرضه در بازار از محل ارزهای حاصل از صادرات موفق بوده و این موضوع در عین حال اثرات مطلوبی نیز بر بازار ارز داشته است. بانک مرکزی چندی پیش امکان فروش ارزهای صادراتی با نرخ توافقی به صرافی‌ها را فراهم کرد و همزمان مقررات مربوط به تقاضای بازار در حوزه اسکناس را نیز تسهیل کرد.

رویکرد اصلی بانک مرکزی این بوده که با ساماندهی و عمق‌بخشی به بازار رسمی حواله و اسکناس، نرخ ارز را به سطوح تعادلی هدایت کند و در این میان ضمن تقویت عرضه نیازهای واقعی ارزی را نیز تامین کند.

با این حال اجرای موفقیت‌آمیز این سیاست، مستلزم افزایش صادرات غیرنفتی بود که آمارها نشان می‌دهد سیاست‌های صادراتی نیز به تحقق اهداف دولت منجر شده است. طبق آمارهای موجود در 2ماه نخست سال‌جاری صادرات با رشد 37درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل به 8.5میلیارد دلار رسیده و حالا آن طور که تازه‌ترین آمارها نشان می‌دهد این رقم حتی از مرز 13.5میلیارد دلار نیز گذرکرده و به رشد عرضه ارز در سامانه نیما منجر شده است به‌طوری که در روزهای اخیر بازار رسمی حواله و اسکناس با مازاد عرضه ارز مواجه شده و همه نیازهای واقعی ارز در نرخ‌هایی به‌مراتب پایین‌تر از نرخ‌های بازار غیررسمی مبادله می‌شود.

نکته مهم‌تر اما این است که برخی خبرها نشان می‌دهد معاملات ارز با نرخ‌های توافقی نیز رونق گرفته و این موضوع از یک طرف به افزایش عرضه ارز در شبکه صرافی منجر شده و از سوی دیگر توانسته آثار مطلوبی بر بازار غیررسمی داشته باشد چنانچه با وجود آنکه قیمت دلار در بازار غیررسمی با نوسان‌های متفاوتی در روزهای گذشته مواجه بوده اما این نوسان‌ها با شوک‌های عمیق مواجه نشده است. تحلیلگران بر این باورند تا زمان تامین نیازهای ارزی خرد از طریق سیاست جدید بانک مرکزی، نرخ دلار آزاد، خیلی نمی‌تواند با نوسان افراطی مواجه شود.

فروش ارز صادراتی رکورد زد بانک مرکزی همزمان با انتشار آمار افزایش عرضه ارز در سامانه نیما اعلام کرده است: طبق اطلاعات موجود فقط در روز یکشنبه صادرکنندگان بیش از 167میلیون دلار ارز حاصل از صادرات‌شان را در سامانه نیما عرضه کرده‌اند که میزان عرضه حتی فراتر از تقاضای واردکننده‌ها بوده است در چنین شرایطی که حجم عرضه ارز در این سامانه بیشتر از تقاضای موجود است انتظار می‌رود با مقرراتی که بانک مرکزی برای تسهیل تامین اسکناس‌های ارزی از طریق فروش ارزهای صادراتی با نرخ توافقی بین صرافی‌ها مهیا کرده این روند در روزهای آینده آثارش در بازار غیررسمی نیز نمایان شود.

دبیر کل کانون صرافان در همین رابطه گفت: خوشبختانه با توجه به افزایش عرضه ارز صادرکنندگان به نرخ توافقی در صرافی‌های تحت نظارت بانک مرکزی در سراسر کشور، شاهد بوده‌ایم که قیمت‌ها با ثبات مواجه شود.

کامران سلطانی‌زاده افزود: این روند نشان می‌دهد مصوبه بانک مرکزی و ورود صرافی‌های سراسر کشور به چرخه عرضه و تقاضای ارز، موجب شده مدیریت بازار در اختیار فعالان رسمی قرار گیرد و فعالان غیررسمی بازار دیگر نمی‌توانند به‌دلیل اعلام قیمت‌های بالا و ایجاد هیجانات، نرخ ارز را تحت‌تأثیر قرار دهند.

او اضافه کرد: می‌توان گفت که نهادهای رسمی تأثیرگذار در قیمت ارز، مدیریت نرخ را در اختیار دارند و با توجه به افزایش صرافی‌های رسمی در سراسر کشور که کارگزار بانک مرکزی و بازار متشکل ارزی هستند، این قیمت‌ها از طریق تبادلات توافقی بین صرافی و صادرکننده ارز، به درستی تعیین و با نرخ مناسب در تمامی صرافی‌های رسمی سراسر کشور به هموطنان عرضه می‌شود.

آغاز مبادلات روبل از امروز همزمان با افزایش عرضه ارز در سامانه نیما دیروز مدیرعامل بازار متشکل ارز ایران از ایجاد نماد معاملاتی روبل در این بازار از امروز سه‌شنبه خبر داد. این خبر در حالی منتشر شده که قرار است امروز ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه عازم تهران شود. پیش از این و در اواسط تیرماه امسال رئیس‌کل بانک مرکزی ایران در سفری به روسیه ضمن دیدار با 2معاون نخست‌وزیر و رئیس‌کل بانک مرکزی تفاهمنامه‌های جدیدی در حوزه پولی و بانکی امضا کرد. این تفاهمنامه امکان تسویه مبادلات تجاری با روبل و ریال را به میزان سالانه 3میلیارد دلار فراهم می‌کند.

در پیمان پولی دوجانبه، تجارت با استفاده از پول‌های محلی انجام می‌شود؛ یعنی به جای استفاده از یک پول واسط مانند دلار و یورو، از پول کشورهای مبدا و مقصد تجارت استفاده می‌شود و دلار واسط تجاری نیست. به‌زعم تحلیلگران این پیمان می‌تواند باعث کاهش تقاضا برای دلار و به تبع آن کنترل نرخ دلار در برابر ریال در بازارهای داخلی شود.

علی صالح‌آبادی، رئیس‌کل بانک مرکزی بعد از بازگشت از روسیه با اشاره به اراده سیاسی ایران و روسیه برای توسعه روابط اقتصادی گفت: استفاده از ارزهای غیردلار و یورو و سایر موضوعاتی که تجار و فعالان اقتصادی بتوانند از بسترهای جدید استفاده کنند جزو مواردی است که مورد پیگیری قرار گرفت و ان‌شاءالله باید نتایج آن را در عمل شاهد باشیم.

او همچنین تأکید کرد: تجار، بازرگانان و فعالان اقتصادی به‌زودی آثار و نتایج تفاهم بین ایران و ورسیه را خواهند دید. حالا اندکی بعد از سفر رئیس‌کل بانک مرکزی به روسیه، مدیرعامل بازار متشکل ارز گفت: با اضافه شدن نماد معاملاتی جدید و آغاز معاملات روبل در بازار متشکل ارزی، صادرکنندگان ایرانی از طریق بانک‌ها و صرافی‌های کارگزار بازار متشکل معاملات ارزی می‌توانند همانند اسکناس دلار و یورو، روبل را با نرخ توافقی در این بازار عرضه کنند.

امیر هامونی توضیح داد: بر این اساس متقاضیان اسکناس روبل ازجمله دانشجویان در چارچوب مقررات ارزی بانک مرکزی می‌توانند درخواست خود را در یکی از سرفصل‌های مصارف ارزی خدماتی (غیربازرگانی) که بانک مرکزی تعیین کرده، ثبت کنند. هامونی ادامه داد: جزئیات نحوه انجام معاملات در نماد معاملاتی روبل به‌زودی منتشر خواهد شد.