سه‌شنبه 6 آذر 1403

افزایش قیمت لبنیات در سایه سکوت نهادهای نظارتی / تشویق به سرمایه گذاری در زمینه ایجاد واحدهای صنعتی بزرگ گاو شیری

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
افزایش قیمت لبنیات در سایه سکوت نهادهای نظارتی / تشویق به سرمایه گذاری در زمینه ایجاد واحدهای صنعتی بزرگ گاو شیری

افزایش قیمت محصولات لبنی در سال جاری و طی چند نوبت انجام می شود و در این میان ستاد تنظیم بازار و سازمان حمایت از مصرف کنندگان به جای عمل به وظیفه نظارتی شان تنها نظاره گر ماجرا هستند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کردتودی، این روزها افزایش قیمت لبنیات، سبب زیادشدن نگرانی درباره کاهش شدیدتر این محصولات در سبد مصرفی خانوارها شده و از طرفی زنگ ورشکستگی بسیاری از تولید کننده از جمله دامداران و کارخانه های لبنیات را به صدا درآورده است.

در حال حاضر سرانه مصرف لبنیات در کشور کمتر از نصف میانگین جهانی است. آن‌طور که مسئولان می‌گویند، سرانه مصرف لبنیات در کشور ما 80 کیلوگرم است، اما میانگین مصرف جهانی 160 کیلوگرم و این رقم در کشورهای اروپایی و آمریکا به 350تا 500 کیلوگرم می‌رسد، اما واقعیت این است که سرانه مصرف در کشور ما حتی کمتر از این رقم است، تا جاییکه برخی آن راتا 55 کیلوگرم هم اعلام کرده‌اند.

گرانی شیر در حال حاضر نه تنها صدای مصرف‌کننده را بلند کرده است بلکه از نظر تولیدکننده نیز وضعیت مطلوبی نیست زیرا ریزش مشتری موجب شده تا چرخ های صنعت لبنیات از شتاب باز ایستد.

گرانی شیر چه تأثیری در ریزش مشتری‌ها و تولیدات کارخانه‌ها و صنایع لبنی داشته است؟

قیمت شیر اگر به‌صورت طبیعی بالا برود اثری در بازار ندارد اما وقتی قیمت شیر بیش از پنجاه درصد گران می‌شود به‌طور طبیعی در مصرف نیز کاهش ایجاد می‌کند.

مردم وقتی قیمت شیر را که 60 درصد گران شده می‌بینند چند روزی شیر را نمی‌خرند و با گذشت زمان سعی می‌کنند تا مصرف خود را کاهش دهند.

یکی از شهروندان سنندجی در گفتگو با خبرنگار کردتودی اظهار داشت: عنوان کرد: نرخ لبنیات هر روز بیشتر می شود به طوری که قیمت پنیر که در هفته قبل 16 هزار تومان بوده، در هفته جاری به 23 هزار تومان رسیده است چون مسئولان بازار را رها کرده اند.

وی بیان کرد: دامداران به بهانه گرانی و کمبود علوفه و نیز عدم حمایت‌های دولت، به طور خودسرانه اقدام به افزایش قیمت شیر کرده‌اند و در این میان هیچ نظارتی هم وجود ندارد.

تیموری تصریح کرد: اگر نظارتی از سمت تعزیرات وجود داشته باشد و با گرانفروشی در ماست بندی ها و کارخانه های تولیدی برخورد کند، قیمت ها متعادل تر می شود.

یکی دیگر از شهروندان سنندجی هم می گوید: انگار قرار نیست ترمز افزایش قیمت لبنیات کشیده شود. افزایش قیمت محصولات لبنی در سال جاری و طی چند نوبت انجام می شود و در این میان ستاد تنظیم بازار و سازمان حمایت از مصرف کنندگان به جای عمل به وظیفه نظارتی شان تنها نظاره گر ماجرا هستند. در این آشفته بازار سر مصرف کننده بی کلاه می ماند و او چاره ای جز کاهش و یا حذف برخی از محصولات لبنی از سبد خرید خود ندارد.

وی گفت: از طرف دیگر تولیدکنندگان محصولات لبنی، رشد قیمت شیر خام، افزایش قیمت نهاده های تولید و خوراک دام را دلیل افزایش قیمت لبنیات عنوان می کنند و می گویند با افزایش هزینه های تولید چاره ای برای آنان نمی ماند و دولت به منظور جلوگیری از زیان تولید کننده از آنان حمایت کند.

واقعیت این است مردم چه گناهی کرده اند که تاوان افزایش هزینه های تولید را می دهند. آیا رواست اینچنین با سلامت مردم بازی می کنید. با افزایش چند باره قیمت لبنیات شاهد کاهش محسوس مصرف محصولات لبنی در بین مردم هستیم. این افزایش قیمت ها با درآمد بسیاری از خانوارها سازگار نیست و به یقین سلامت جمعیت کثیری از آنان به خصوص کودکان و نسل آینده این مرز و بوم در معرض خطر قرار خواهد گرفت.

11 کارخانه فراوری شیر در کردستان فعال است

سید احمد ذکریایی نژاد معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی کردستان چندی پیش یادآور شد: هم اکنون 30 واحد مرکز جمع آوری شیر و واحدهای ماست بندی با وسایل و تجهیزات مدرن برای جمع آوری، سرد کردن و حمل بهداشتی شیر خام به کارخانجات مواد لبنی داخل و خارج استان فعال هستند که روزانه حداقل 98 تن شیر تولیدی واحد های گاو شیری را جمع آوری و به کارخانجات فرآوری و واحدهای ماست بندی تحویل میدهند.

ذکریایی نژاد گفت: همچنین 140 واحد ماست‌بندی در سطح استان فعالیت دارند که روزانه بیش از 50 تن شیر خام را جذب و بصورت شیر غیرپاستوریزه و فرآورده های لبنی نظیر ماست و دوغ به فروش می‌رسانند.

وی با اشاره به اینکه توسعه کارخانجات فرآوری مواد لبنی با سرمایه گذاری بخش خصوصی از برنامه‌های وزارت جهاد کشاورزی در سطح کشور است افزود: تاکنون تعداد 12 کارخانه فرآوری مواد لبنی در سطح استان به ظرفیت اسمی 193 هزارتن در سال احداث شده که از این تعداد 11 کارخانه فعال است.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی کردستان یادآور شد: از جمله سیاستهای این سازمان در راستای حمایت از تولید شیر به عنوان یک محصول استراتژیک برای تامین امنیت غذایی، مساعدت و تشویق به سرمایه گذاری در زمینه ایجاد واحد های صنعتی بزرگ گاو شیری است.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی کردستان با بیان اینکه مصرف سرانه شیر و مواد لبنی در ایران و به تبع آن در استان از میانگین جهانی بالاتر است اما فاصله معنی داری با کشورهای پیشرفته داریم گفت: میزان تولید سرانه شیر استان 152کیلوگرم و مصرف سرانه آن 104 کیلوگرم است و پیش‌بینی می‌شود این سرانه با تحقق سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی تا افق 1404 به 169 کیلوگرم افزایش یابد.

وی افزود: در حال حاضر میزان عرضه شیر از میزان تقاضای آن بیشتر بوده و ضروری است در این خصوص برنامه ریزی‌های لازم توسط تمام دستگاه‌ها و ارگان‌های ذیربط برای افزایش مصرف شیر و فرآورده های لبنی انجام شود.

البته در کنار افزایش قیمت لبنیات، اقلام دیگر شامل گوشت، برنج، میوه، روغن و مرغ نیز افزایش قیمت داشته اند. حال با وجود تورم 45 درصدی قدرت خرید مردم به شدت کاهش یافته و سفره شان هر روز کوچک و کوچک تر می شود. سوء مدیریت مسئولان ذی ربط و عدم نظارت صحیح بر بازار سبب شده مردم قید مصرف بسیاری از کالاها را به دلیل عدم توانایی مالی بزنند و یا اینکه با بهای بیشتر کالای کمتری دریافت کنند.

به نظر می رسد دولت سیزدهم باید گام های اساسی در کنترل قیمت ها و نظارت بر بازار بردارد. باید منتظر ماند و دید که مدیران جدید و تازه نفس دولت چه راهکار و برنامه ای برای ساماندهی بازار پر نوسان و به تبع آن کاهش فشار گرانی از دوش مردم دارند.

انتهای پیام /

افزایش قیمت لبنیات در سایه سکوت نهادهای نظارتی / تشویق به سرمایه گذاری در زمینه ایجاد واحدهای صنعتی بزرگ گاو شیری 2
افزایش قیمت لبنیات در سایه سکوت نهادهای نظارتی / تشویق به سرمایه گذاری در زمینه ایجاد واحدهای صنعتی بزرگ گاو شیری 3
افزایش قیمت لبنیات در سایه سکوت نهادهای نظارتی / تشویق به سرمایه گذاری در زمینه ایجاد واحدهای صنعتی بزرگ گاو شیری 4