اقامتگاههای بومگردی باید پاسخگوی سلایق گردشگران باشند
اصفهان - ایرنا - عضو شورای پژوهش و فناوری دانشگاه علمی کاربردی اصفهان گفت: 99 درصد اقامتگاههای بومگردی این استان مربوط به بخش خصوصی است که باید پاسخگوی نیازهای سلایق گردشگران باشند.
به گزارش ایرنا، استان اصفهان با مساحتی بیش از 107 هزار کیلومتر مربع با پنج میلیون نفر جمعیت دارای 107 شهر و یکهزار و 934 روستاست، کلانشهر
اصفهان افزون بر 2 میلیون نفر جمعیت در 200 محله دارد و یکی از استانهای پر گردشگر کشور به شمار میآید که انتطار میرود صنعت گردشگری آن بیش از زمان فعلی نمود بیشتری داشته باشد.
این شهر تاریخی یکی از 10 شهر زیبا و پرجاذبه جهان است و وجود آثار تاریخی بازمانده از ادوار مختلف آن را به عنوان یکی از قطبهای مهم گردشگری ایران مطرح کرده است.
بیش از 600 باب خانه تاریخی و 90 موزه تاریخی، مردم شناسی، فرهنگی و طبیعت دولتی و خصوصی در این استان وجود دارد.
به تاکید کارشناسان اصفهان باید جایگاه خود را در حوزه گردشگری پیدا کند زیرا این استان در حوزه گردشگری ظرفیتهای بسیار زیادی دارد بطوری که حدود 30 نوع گردشگری در این استان شناسایی شده که مورد توجه قرار گرفته است.
ظرفیتهای متنوع گردشگری در شهرستانهای استان اصفهان وجود دارد که در هر بخش قابلیت خاصی برای سرمایهگذاری دارد و صنعت گردشگری باید متناسب با استعداد هر منطقه توسعه یابد.
در بسیاری از محلههای بافت تاریخی شهر اصفهان به ویژه در مرکز شهر خانههای قدیمی و تاریخی مرمت شدهای وجود دارد که برخی مالکان خوشذوق و میراثدوست، آنها را به اقامتگاههای بومگردی تبدیل کردهاند.
خانههایی که اقامت در آن برای یک یا چند شب روح گردشگران را نوازش داده و احساسی سرشار از لطافت را به آنان هدیه میدهد.
ضرورت تنوع در اقامتگاههای بومگردی
مدیر گروه گردشگری و هتلداری دانشگاه علمی کاربردی روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: اصفهان از لحاظ ظرفیتهای بومگردی بسیار مناسب است که باید به معنای واقعی شکوفا شود.
فریبا یوسفی بیان کرد: در سالهای اخیر یعنی به طور تقریبی از سال 92 به بعد توسعه بومگردی در اصفهان با سرعت رخ داد به صورتی که در زمان حاضر حدود 500 تا 600 اقامتگاه بومگردی در استان فعالیت دارد.
وی اظهارداشت: اقامتگاههای بومگردی به طور معمول باید در اطراف شهرها ایجاد شود ولی در شهر اصفهان به ویژه در اطراف میدان نقش جهان و بافت تاریخی به تعداد بسیار زیاد فعالیت دارند.
عضو شورای پژوهش و فناوری دانشگاه علمی کاربردی استان اصفهان اقامتگاههای بومگردی کاشان را فوق العاده برشمرد و تصریح کرد: برخلاف تعداد زیاد اقامتگاههای بومگردی اما تنوع زیادی ندارند و بسیاری از این اقامتگاهها شبیه به هم هستند.
اقامتگاههای بومگردی پاسخگوی سلایق مختلف باشند
وی تاکید کرد: اقامتگاههای بومگردی باید پاسخگوی انواع سلایق به ویژه سلایق اقتصادی باشند و رضایت خاطر گردشگران بسیاری را کسب کنند.
یوسفی درباره فعالیت موسسههای آموزشی در زمینه گردشگری نیز یادآورشد: در زمان حاضر پنج موسسه در اصفهان فعالیت دارند که آموزش عملی و تئوری راهنمایان گردشگری طبیعت را میدهند و یکی از آنها در زمینه ژئوتوریسم نیز راهنما تربیت و از استادان بسیار خوبی استفاده میکنند.
وی ادامه داد: در زمینه اکوتوریسم و ژئوتوریسم نگاه مسوولان به آینده ضعیف است و چالشها را ندیده و برنامهریزی صحیحی نکردهایم که این موضوع موجب از بین رفتن طبیعت و ذخایر زیستی و حیوانات میشود.
این پژوهشگر افزود: اصفهان میتواند در زمینه طبیعتگردی ویژه گردشگران داخلی و خارجی حرفی برای گفتن داشته باشد.
وی مردم محلی، راهنمایان گردشگری و طبیعت را سه راس مثلت طبیعتگردی دانست که اگر این سه راس به خوبی عمل کنند میتواند درآمدزایی بسیاری به همراه داشته باشد.
یوسفی با تاکید بر مقوله خرید گردشگران از مردم محلی هر منطقه بیان کرد: گردشگران به منطقه زندگی این مردم وارد میشوند و در مقابل پیامدهای منفی زیستی یا فرهنگی که برای آنها به همراه دارند باید برای مردم محلی درآمدزایی نیز داشته باشند.
وی تصریح کرد: اگر دولت میخواهد برای دسترسی به یک سری از این جاذبه های طبیعی، مکانی را ایجاد کند به این نکته توجه کند که در حال از بین بردن منطقه و طبیعت است یا نه و این امر با مطالعه و بهرهگیری از نظر متخصصان باشد.
ارایه خدمات در بومگردی نیازمند خلاقیت
عضو شورای پژوهش و فناوری دانشگاه علمی کاربردی استان گفت: درآمدهای طبیعتگردی میتواند موازی با درآمد سایر گردشگریها مانند گردشگری فرهنگی، تفریحی و کودک زیاد باشد اما در صورتی که به زیرساختها نگاه درستی داشت و در ارائه خدمات و ایجاد بومگردیها خلاقیت به خرج داده شود.
وی خاطرنشان کرد: به لحاظ زیرساختی بایستی مردم محلی را به سمت آموزش و آگاهی درخصوص ارائه بهداشتی محصولات محلی به گردشگران سوق دهیم.
نقش مهم اقامتگاه بومگردی در توسعه اقتصاد محلی
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اصفهان در گفت و گو با ایرنا گفت: بیشتر واحدهای بومگردی اصفهان در شرق استان در شهرستانهای خور و بیابانک، نایین، اردستان، کاشان، آران و بیدگل و اصفهان است.
فریدون الهیاری با اشاره به اینکه در این میان خور و بیابانک با 75 اقامتگاه، بیشترین تعداد واحدهای بومگردی استان را در خود دارد افزود: در سالهای اخیر موازی با برنامهریزیهای دولت، بومگردی در غرب اصفهان بویژه در روستاها توسعه پیدا کرد.
وی با اشاره به اینکه از سال 96 اقامتگاههای بومگردی در شهرستانهای استان توسعه یافت و به بهرهبرداری رسیده و یا تکمیل شدند بیان کرد: اقامتگاههای بومگردی با سرمایهای نه چندان زیاد تاسیس می شود و در عین حال نقش مهمی در توسعه اقتصاد محلی ایفا می کنند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اصفهان با تاکید بر اینکه تشکیل شبکه 'خوشه سار بومگردی گروهی' در روستاهای هدف گردشگری استان در رونق بوم گردی موثر بود اظهارداشت: شبکه خوشه سار بومگردی، متشکل از فعالان گردشگری بومی ایران است که تجربه زندگی بومی را در میان اقوام مختلف برای گردشگران پدید میآورند.
وی اشاره کرد: این گروه با یک هدف مشترک دور هم جمع شده و با اقامت در مکانهایی که معماری آن با محیط سازگار است، نوشیدنیها، خوردنیهای سنتی، محلی و صنایعدستی همان روستاها را به گردشگران معرفی و به فروش میرسانند.
به گفته الهیاری بعد از شرق استان، شمال اصفهان شامل شهرستانهای کاشان و آران و بیدگل رتبه دوم اقامتگاههای گردشگری در استان را دارند که بیشتر مخاطبان آنها گردشگران خارجی و بینالمللی هستند و بعد از آن در جنوب و غرب استان اقامتگاه تاسیس شده است.
وی تصریح کرد: اقامتگاههای بومگردی در راستای توسعه پایدار گردشگری در شهرستانها و روستاهای استان برای بهرهمندی فرهنگی و اقتصادی مردم محلی و گردشگران از خرده فرهنگها ایجاد شده است.
استان اصفهان به عنوان قطب گردشگری کشور دارای 107 شهر و یکهزار و 934 روستاست؛ بیش از 22 هزار بنا و اثر تاریخی در این استان شناسایی شده و یکهزار و 850 مورد آن به ثبت ملی و چهار اثر آن به نام های میدان امام (نقش جهان)، کاخ چهلستون، باغ فین کاشان و مسجد جامع به ثبت جهانی رسیده است.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*