امکان جلوگیری از خسارت 5 هزار میلیارد تومانی به جادههای کشور با آبخیزداری
سیل سالهای 98 و 99 حدود 5 هزار میلیارد تومان به راهها و جادههای کشور خسارت وارد کرد، این در حالی است که با آبخیزداری میتوان این خسارات را به حداقل رساند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، بارندگی و سیل سالهای 98 و 99 در استانهای مختلف کشور از جمله لرستان، سیستان و بلوچستان، خوزستان، فارس، کرمان، گلستان باعث خسارات مالی فراوان شد بهطوریکه به گفته مسئولان بیش از 40 هزارمیلیارد تومان خسارت بر جای گذاشت که خسارت به جادهها و راههای ریلی و زمینی کشور بهویژه راههای روستایی بخشی از این خسارتها بود.
محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی، با اشاره به اینکه سیل سال 98 نزدیک به 3500 میلیارد تومان به جادهها و راههای ریلی و زمینی و ابنیه فنی کشور خسارت وارده کرد گفت: در سیل 98 بیش از 14 هزار کیلومتر از راههای کشور اعم از راههای اصلی، فرعی و روستایی در بیش از 6 هزار و 800 نقطه کشور آسیب دید و 725 پل بهطور کامل تخریب شد و بخش دیگر از پلها آسیبهای کلی یا جزئی دیدند که این آسیبها متأثر از نوع آبشستگی، آبخوردگی، ریزش کوه یا رانش زمین بوده است. همچنین سیل به بیش از 10 هزار و 900 ابنیه فنی، شامل آبنماها و انواع پلها آسیب وارد کرده است.
علاوه بر خسارت سیل سال گذشته، سیل سال 99 نیز باعث خسارات شدیدی به جادهها و راههای کشور شد و به تعداد زیادی از راههای کشور بهخصوص راههای روستایی در استانهای کرمان، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، لرستان، هرمزگان و خراسان رضوی آسیب جدی وارد شد.
رضا اکبری معاون راهداری و حملونقل جادهای وزارت راه و شهرسازی درباره میزان خسارات سیل 99 به جادهها و راههای کشور گفت: کل راههای آسیبدیده از سیل99، حدود 9هزار کیلومتر بوده است و در این سیلاب 1521 ابنیه و پل آسیب دید و بیشترین آسیب به راههای استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان، لرستان، تهران، خراسان رضوی و خراسان جنوبی وارد شده است.
وی در ادامه به جزئیات خسارت بارندگی و سیل به تفکیک استانها اشاره کرد و گفت: بر اساس برآوردههای اولیه بدون احتساب سیل 29 فروردین، میزان خسارت در بوشهر 120000 میلیون ریال، هرمزگان 734500 میلیون ریال، خوزستان 2250250 میلیون ریال، قزوین 120000 میلیون ریال، کهگیلویه و بویراحمد 1119300 میلیون ریال، یزد 148535 میلیون ریال، گلستان 9000 میلیون ریال، خراسان شمالی 165600 میلیون ریال، خراسان رضوی 270000 میلیون ریال،خراسان جنوبی 223906 میلیون ریال، سمنان 18650 میلیون ریال، سیستان و بلوچستان 114401 میلیون ریال، کرمان 1790356 میلیون ریال، کرمان جنوب 1600000 میلیون ریال و ایرانشهر 4144063 میلیون ریال و در مجموع 12909461 میلیون ریال بوده است.
از همین پرونده بیشتر ببینید
+ در این شهر آمریکا، با آبخیزداری شهری، 80درصد سیلاب در زمین فرو میرود + راهحل جلوگیری از سیل در تهران: درهرودها را دریابید + مشابه سیل شیراز، در کمین 6 منطقه تهران + لینگانگ؛ شهر نمونه آبخیزی چین + تصاویر + "شهر اسفنجی"، نسخه چینی مقابله با سیل + نظرات پیشتاز رهبر انقلاب درباره آبخیزداری + خانه روحنواز با "بام سبز" + تصاویر + تیمور لنگ: وقتی به "زاگرس" رسیدیم، دولا دولا از این "جنگل انبوه" گذشتیم! + تکرار دردناک انحلال "جهادسازندگی" با حذف غیرقانونی "پژوهشکده آبخیزداری"به گفته معاون راهداری وزارت راه حجم خسارت سیلهای امسال به جادهها و راههای کشور حدود 1300میلیارد تومان برآورد میشود.
بنابراین با احتساب خسارات سیل 98 که بیش از 3500 میلیارد تومان برآورد شده است در مجموع خسارات سیلهای 98 و 99 به راهها و جادههای کشور بیش از 4500 میلیارد تومان برآورد میشود که با احتساب خسارات ناشی از زمینلغزشها، این خسارات به بیش از 5 هزار میلیارد تومان در طی یک سال خواهد رسید.
حجم خسارات بسیار بالا و فراوان سیل و بارندگیهای شدید در حالی است که میتوان با عملیات آبخیزداری این خسارات را به حداقل رساند. به گفته کارشناسان وزارت راه و شهرسازی باید برای کاهش خسارات وارده بر راهها و جادههای کشور، باید به اصول و تکنیکهای آبخیزداری در قبل، حین و بعد از احداث جادهها و راههای کشور توجه جدی داشته باشد و در پروژههای راهسازی مدنظر قرار دهد.
محمدتقی امانپور مدیرعامل کانون جهادگران و عضو هیئت مؤسس جهاد سازندگی درباره اهمیت و ضرورت آبخیزداری درباره انجام پروژههای جادهسازی و راهسازی معتقد است: «آبخیزداری و بهکارگیری سیستمهای سطوح آبگیر باران در نجات شهرها بهخصوص شهرهای بزرگ، پلها، راهها، جادهها و تأسیسات حملونقل از سیلهای مخرب و بنیانکن، نقش اساسی و تعیینکننده دارند. احداث جاده و راه و بسیاری از موضوعات دیگر مثل ساماندهی مناسب عرصههای منابع طبیعی برای کاهش تولیدات رسوب، احیای اراضی تخریب شده در عرصه معادن و غیره از عوامل توسعه پایدار کشورند، و در این زمینه نقش اساسی و تعیین کننده دارند».
این معاون تحقیقات و آموزش وزارت جهادسازندگی در دهه شصت و هفتاد با تأکید بر نقش آبخیزداری در کاهش ایراد خسارات سیل به جادهها و راههای کشور گفت: «چنانچه در مطالعات مربوط به جادهسازی اصول و فنون آبخیزداری و نیز بهکارگیری سیستمهای سطوح آبگیر باران مورد توجه قرار گیرد باعث میشود اولا در احداث راهها و پلها صرفهجویی زیادی صورت گیرد و به پلهای کمتر و کوچکتر نیاز باشد. ثانیا از مصرف مصالح زیاد برای افزایش ارتفاع جادهها که امروزه هم جاده هستند و هم دژهای مقاوم در مقابل جریانات رواناب اطراف آنها، جلوگیری شود و همچنین این سیستمها در کنترل آبهای تولید شده در جاده و اطراف آن جهت کاشت درخت و سرسبزی جاده که میتواند بهترین اثر را در شادابی و رفع خستگی و کسالت رانندگان و مسافرین ایفا نماید مؤثر واقع شود».
مسلما با توجه به خسارت 5 هزار میلیارد تومانی سیل به راهها و جادههای کشور و برای جلوگیری از ایراد خسارات بیشتر، باید انجام عملیات آبخیزداری در دستور کار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفته و از کارشناسان و متخصصان آبخیزداری جهت مشاوره پروژههای فنی و عمرانی مثل ساخت جادهها، راهها، ابنیه، پلها و غیره استفاده شود. همچنین تدوین پیوست آبخیزداری در پروژههای توسعهای وزارت راه و شهرسازی میتواند نقش بسیار مهمی در کاهش خسارت ناشی از سیل و حفاظت از آب و خاک کشور داشته باشد و موارد مذکور برای الزامی شدن باید تبدیل به قانون شوند.
کل مطالب پرونده «معجزه آبخیزداری» اینجا در دسترس شماست
انتهای پیام /