انتخابات شوراها نقطه تجلی مردم سالاری دینی / رویکرد جناحی در انتخابات شوراها مانع تحقق منافع و توسعه شهر است
کارشناسان معتقدند که دیدگاههای جناحی دخیل در انتخابات شوراها، مانعی برسر راه توسعه شهر و منافع عمومی است و این در حالی است که شورای شهر با توجه به ارتباط مستمر مردمی و تعامل سازمانی نقطه عطف تنظیم همه امور شهری و تجلی مردم سالاری دینی در کشور محسوب میشود.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح توس؛ با نزدیکتر شدن به روزهای سرنوشت ساز و مهم برگزاری انتخابات در کشور مسائل و موضوعات مربوط به انتخابات هم هر روز باهیجان و شور بیشتری در جریان است، آنچه در مورد هر انتخاباتی مهم است انتخاب فرد شایسته با ویژگیهای مطابق با قانون و عرف جامعه و میزان مشارکت و حضور مردم در انتخابات است که نشان دهنده صلابت و اقتدار مردم در سرنوشت خود و میزان علاقه مندی آنها به کشور است.
این روزها بحث انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستاها جدای از انتخابات ریاست جمهوری خودنمایی بیشتری دارد و بیش از هر موضوع دیگری بحث داغ محافل و مراسم و جمع های کوچک و بزرگ بین مردم است، نقش مهم و حیاتی حضور شوراها در سطح شهر و روستاها بر هیچکس پوشیده نیست، پویایی و توسعه و پیشرفت هر شهر و روستایی قبل از داشتن ظرفیت ها و پتانسیل های دیگر بستگی به برخورداری از یک شورای منسجم، قوی و دارای تخصص و تجربه با آگاهی کامل از حقوق مردم آن شهر یا روستا است.
برای انتخاب افراد مهم و تاثیرگذار در شورای شهر و روستا دانستن یک سری ویژگیها و شرایط مهم و ضروری است، افرادی که داوطلب شورای شهر و روستا شده اند چه ویژگیهایی باید داشته باشند؟ فرد اصلح را چگونه انتخاب کنیم؟ چرا باید در انتخابات شرکت کنیم و دلیل اهمییت شوراهای اسلامی شهر و روستا و نقش آنها در توسعه و آبادانی شهر و روستا کدام است. هر فردی بنابر دانش، تخصص و شناختی که نسبت به شهر یا روستای خود دارد پاسخ های متفاوتی به این سوالات می دهد.
به منظور پاسخگویی به این سوالات در شهرستان طرقبه شاندیر با مدیر حوزه علمیه امام محمدباقر (ع) شهر شاندیز، یکی از معلمان جوان شهرستان و نماینده تشکلهای مردم نهاد در شورای حفظ و توسعه طرقبه شاندیز به گفتگو نشستهایم و دیدگاه های این افراد را در موضوعات مربوط به انتخابات شورای شهر جویا شدیم.
ضرورت ترجیح منافع عمومی بر منافع شخصی
حجتالاسلام هادی ولی زاده، مدیر حوزه علمییه امام محمدباقر (ع) شهر شاندیز در گفتوگو با خبرنگار صبح توس بیان کرد: خداوند در قرآن "سوره رعد آیه 11" می فرماید: خداوند تغییر ایجاد نمی کند مگر اینکه خود مردم تغییر ایجاد کنند، یکی از مواردی که می شود تغییرات ایجاد کرد انتخابات است و سرنوشت مردم در موضوع انتخابات مشخص می شود.
وی در تشریح ملاک ها و معیارهای داوطلبان شورای شهر و روستاها، گفت: ملاک هایی که برای انتخاب افراد داریم همان ملاک هایی است که امام راحل (ره) و مقام معظم رهبری بیان کردند، معیارهایی که هم پشتوانه روایی دارد و هم ریشه در آیات دارد، اگر افرادی که این ملاک ها را دارند پای کار بیایند قطعا وضعیت مردم سامان می گیرد.
مدیر حوزه علمییه امام محمدباقر (ع) شاندیز تصریح کرد: در انتخابات شورای شهر و روستاها افرادی که داوطلب شدند باید جزو کسانی باشند که منافع عمومی را بر منافع شخصی ترجیح می دهند و برای عموم مردم بیشتر تلاش می کنند تا برای کسب منافع شخصی خود، قطعا اگر عضو شورای شهر یا روستا منافع عمومی را در نظر بگیرد به صورت غیر مستقیم در دل منافع عمومی منافع شخصی هم به وجود می آید چون اگر دنبال آبادانی شهر و روستای خود باشند و اگر شهر و روستا آباد شود همه افراد از آن بهره مند می شوند.
وی با تاکید براینکه ملاک های اعتقاد به نظام، ولایت و قانون اساسی معیارهایی است که همیشه در رأس هستند، اظهار کرد: فردی که برای شورای شهر و روستا قدم برداشته و داوطلب این مسئولیت شده است باید برای حل مشکلات عموم مردم و شهر وقت بگذارد و کمبودهای شهر و روستا و نیازهای عموم مردم را بداند، آگاهی به موضوعات داشته باشد و برای رفع همه این موارد وقت گذاشته و رسیدگی کند.
حجت الاسلام ولی زاده در ادامه بیان کرد: عضو شورای شهر یا روستا باید دغدغه مند مسائل و مشکلات عمومی باشد و دیدگاه باز و آینده نگری داشته باشد، دلسوز مردم شهر باشد، مسائل و مشکلات مردم شهر را به صورت مستقیم با دیدارهای حضوری و چهره به چهره بامردم رسیدگی کند، شورای شهر و شهرداری برای خدمت به مردم است و باید در این راستا وقت بگذارند.
نگاه جناحی در شورای شهر، مانعی برسر راه توسعه شهر و منافع عمومی است
وی باتاکید براینکه باید نیروهای جوان، آماده به خدمت، معتقد به کار جهادی با تخصص شهری، متعهد و با تجربه پای کار شوراها باشند، اظهار کرد: اگر اینطور نیروها پای کار بیایند بسیارعالی است و زمانی که این موارد در همه افراد نبود موضوع اولویت بندی پیش می آید که باید براساس همان ملاک های اصلی افراد را بسنجیم.
مدیر حوزه علمیه شاندیز تاکید کرد: دیدگاه های قومی و قبیله ای در موضوع انتخابات شوراهای شهر و روستاها نباید دخیل باشد چون مانعی بر سرراه توسعه شهر و منافع عمومی است، اینگونه دیدگاه ها باعث می شود افرادی که با این شرایط رای می آوردند در آینده حامی همان گروه ها و افرادی باشندکه با رای آنها به منصب رسیده اند و به باقی شهر و مردم توجهی نداشته باشند، دنبال توسعه همان محله و رفع درخواست های همان منطقه خواهند بود قطعا این رفتارها برای آینده شهر و روستاها مضر و زنگ خطری بر سرراه پیشرفت و توسعه شهر و منافع عمومی است.
وی با اشاره به اینکه باید دنبال ملاک های درست باشیم که همان ملاک های مشخص شده امام و رهبری است، تاکید کرد: بعد از این موارد دنبال تعهد، تخصص و تجربه در افراد باشیم و دنبال افرادی باشیم که برای آینده شهر و روستا مفید و موثر خواهند بود.
حجت الاسلام ولی زاده، افزود: داوطلبین شورای شهر و روستا بدانند که اگر در مسئولیت خود به نحو احسن کار کنند این کار و فعالیت آنها برای شهر و روستا به نفع نظام، انقلاب و کشور تمام خواهد شد و اگر کار نکنند و دنبال منافع شخصی و قبیله ای باشند کارها سامان نمی گیرد و همه اینها باز هم به پای انقلاب، نظام و کشور نوشته می شود.
حجت الاسلام ولی زاده افزود: داوطلبین شورای شهر و روستا بدانند که اگر در مسئولیت خود به نحو احسن کار کنند این کار و فعالیت آنها برای شهر و روستا به نفع نظام، انقلاب و کشور تمام خواهد شد و اگر کار نکنند و دنبال منافع شخصی باشند کارها سامان نمی گیرد و همه اینها باز هم به پای انقلاب، نظام و کشور نوشته می شود.
وی خاطرنشان کرد: داوطلبان شورای شهر واقعا وجدان خود را قاضی بگذارند و اگر در توان خود می بینند که برای مردم شهر و روستای خود میتوانند کاری انجام دهند و مفید باشند مصمم پای در میدان رقابت انتخابات بگذارند، از بزرگان، معتمدین و رسانه ها هم می خواهیم که در جهت ارتقای آگاهی عمومی مردم کمک کنند تا افرادی روی کار بیایند و به شورای شهر و روستا قدم بگذارند که واقعا قصد خدمت به مردم را دارند.
مدیر حوزه علمیه شاندیز با اشاره به اینکه ایجاد شور انتخاباتی برای مشارکت حداکثری مردم در انتخابات یک امر ضروری است، بیان کرد: رسانهها در خط مقدم این اقدام هستند و می توانند با فعالیت رسانه ای همراه با چهره های شاخص و شخصیت هایی که سواد سیاسی و سواد انتخاباتی کافی دارند و همچنین با اساتید دانشگاه ها و حوزه ها، دانشجوها، طلاب، روحانیون و فعالان سیاسی و احزاب مختلف در ایجاد شور انتخاباتی در جامعه سهیم باشند.
نقش مهم شورای اسلامی شهر و روستا در صیانت و حراست از بیت المال
رضا چاوشان، نماینده تشکل های مردم نهاد در شورای حمایت و توسعه طرقبه شاندیز، در گفتگو با خبرنگار صبح توس بیان کرد: طبق فرمایش مقام معظم رهبری در اردیبهشت ماه سال 78 انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا یک گام مهم به سوی تحقق کامل قانون اساسی است، در نظام جمهوری اسلامی که به عنوان یک نظام مترقی مبتنی بر رای، نظر و اراده مردم است ایجاد فضایی به نام شورای اسلامی شهر و روستا و برگزاری انتخابات شورا یک گام جدی در تحقق این موضوع است ، که نشان دهنده اهمیت مشارکت مردم در پایین ترین سطوح تصمیم گیری کشور برای اداره جامعه است.
وی با اشاره به لزوم توجه به ساختار شورای اسلامی و دلیل ایجاد آنها، تاکید کرد: نیازمند افزایش آگاهی عمومی و دانسته های قانونی نسبت به موضوع شوراها هستیم، تا با شناخت صحیح حوزه فعالیت شوراها و درک تفاوت شورای کلان شهرها، شهر و روستاها به لحاظ دامنه کاری افرادی ذی صلاح را مردم برای ورود به عرصه رقابت دعوت و پس از آن با عنایت به شایسته سالاری اقدام به انتخاب فرد اصلح کنند.
چاوشان تصریح کرد: شورای شهر و روستا در صیانت و حراست از بیتالمال نقش کلیدی و پر رنگی دارند، شورای شهر و روستا ضمن توجه به نقش اصلی تنظیم مصوبات اجرایی و نظارت بر عملکرد شهرداری، محل رسیدگی به امور مختلف مردم و تعامل با سایر ادارات و سازمان ها هستند، وظیفه شوراها فقط در این خلاصه نمی شود که شهردار را انتخاب کنند و بر عملکرد شهرداری نظارت داشته باشند هر چند انتخاب یک شهردار پاکدست، سالم، صاحب فکر، خلاق و مدیر یکی از موفقیت های هر شهر است که می تواند توسط شورا رقم بخورد، اما موضوع برنامه ریزی و نظارت بر اجرای برنامه جامع و کلان شهری از وظایف اصلی و مهم شوراها است، اگر این حوزه ها در شورا جدی گرفته شود قطعا اتفاقاتی که در یک شهر رخ می دهد با دقت و دغدغه مندی بیشتری نسبت به هزینه کرد بیت المال همراه خواهد بود.
انحلال چندین شورای روستا در پی عدم اشراف به وظایف قانونی
وی افزود: متاسفانه آنچه که در دوره های اخیر در برخی از شوراهای شهر و به ویژه روستاها به چشم می خورد، عدم عمل به وظایف قانونی و اشراف و آگاهی کامل از سوی اعضای شوراها بوده است، این موضوع باعث شده که بعضا کل مجموعه شورا از مسیر اصلی و جایگاه خود منحرف شود و درنهایت مشکلات عدیده ای را چه برای خود شورا و چه برای شهر ایجاد کنند، شاهد بودیم که با رویکرد ضد فساد قوه قضاییه چندین شورای اسلامی شهر و روستا منحل شدند و حتی تمام اعضای برخی از شوراها دستگیر و روانه زندان شدند.
نماینده تشکل های مردم نهاد در شورای حمایت و توسعه طرقبه شاندیز با تاکید بر اینکه ضروری است افرادی که تصمیم خود را برای داوطلبی شورای شهر گرفته اند نسبت به وظایف اعضای شورای شهر یا روستاها شناخت کافی و کاملی داشته باشند، گفت: مردم هم از افرادی که برای انتخابات شورا ثبت نام کردند و داوطلب شدند درخواست کنند که براساس همان وظایفی که در قانون برای شوراها لحاظ شده است، برنامه های خود را شرح دهند، البته مطالبه گری در این موارد مستلزم تحقیق، جستجو و داشتن آگاهی لازم و دغدمندی از سوی مردم است تا داوطلبان را بتوانند مورد بررسی قرار دهند.
شوراها اولین نقطه تجلی مردم سالاری دینی در کشور
وی اظهار کرد: آفات نگرش حزبی، قومی، تزریق نگاه غلط نسبت وظایف اصلی شورای شهر نباید مانعی بر سر راه انتخاب درست مردم شود، شورای شهر و روستا باید اولین نقطه تجلی مردم سالاری دینی در جمهوری اسلامی ایران باشند.
چاوشان بیان کرد: اگر اعضای شوراها به درستی به وظایف خود آشنا باشند و به آن عمل کنند و در همین راستا به برنامه ریزی نظارت و تعامل بهتر و مستمر با مردم بپردازند، قطعا رضایت مندی عمومی ایجاد شده به نظام جمهوری اسلامی بر می گردد و اگر خلاف آن رخ دهد، یعنی افراد از لحظه ورود به عرصه شورا، دنبال بداخلاقی، قدرت طلبی، تامین منافع خود یا گروه خود باشند و یا به دنبال زد و بند و جمع آوری رای برای دوره های آینده باشند این آفات نه تنها به خود فرد و شورا آسیب میرساند بلکه آنها با دلسردی که در بین مردم ایجاد کردهاند، فیالواقع با عمل بد در تضعیف مردم سالاری دینی نظام جمهوری اسلامی ایران سهیم و مقصر خواهند بود و باید پاسخگو باشند.
وی خاطرنشان کرد: مردم به دنبال کسب آگاهی لازم اجتماعی باشند و روحیه مطالبه گری را فراموش نکنند، چرا که لازم است در هر مقطعی از زمان فعالیت شوراها را مانند سایر دستگاه ها رصد کرده و با جلوگیری از بروز آفت روزمرگی و فراموشی وظایف اصلی، شورا را در ریل حرکت صحیح خودش حفظ کنند.
انتخابات شورای شهر تغییر دهنده وضعیت سیاسی و اجتماعی است
محمدجواد رستمنیان، از معلمان و فعالان فرهنگی شهر طرقبه در گفتگو با خبرنگار صبح توس گفت: انتخابات برای این است که بوسیله این صندوقهای رأی مشکلات و مسائل اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی خود را حل کنیم، انتخابات در جامعه اسلامی ما به ویژه انتخابات شورای شهر یک حول حالنای سیاسی و اجتماعی برای ما است.
وی با اشاره به اینکه انتخابات پیش رو انتخاباتی است برای مردم در راه دست یابی به بهترینها تصریح کرد: البته به شرط آنکه با انتخاب خوب در این مسیر گام برداریم و همه با هم و با تلاش جمعی برای تحقق آرمان های جمهوری اسلامی ایران در نخستین سال هایی که در گام دوم انقلاب هستیم قدم برداریم و سعی براین باشد که در مسیر گام دوم انقلاب و در مسیر فرمایشات مقام معظم رهبری در انتخابات شرکت کنیم.
فرمانده شاخه جوانان شهر طرقبه و حومه قرارگاه مطالبات رهبری و مردمی استان در ادامه با تاکید بر اهمییت انتخابات شورای شهر و روستا بیان کرد: فردی که رای می آورد و در مسئولیت شورای شهر یا روستا قرار می گیرد قطعا مسئولیت سنگینی را به عهده خواهدگرفت و بنابراین موضوع را آسان و ساده تلقی نکند، تصمیمات و مصوبات شورای شهر و مدیریت شهری به طور مستقیم بر زندگی مادی و معنوی مردم تاثیر گذار است.
وی افزود: گاهی این تاثیر گذاری کوتاه مدت است و گاهی بلند مدت، ممکن است این اثرات مثبت یا منفی و زیان بار برای مردم باشد، به همان میزان که تصمیمات ملی در دولت و مجلس در داخل و خارج کشور تاثیر گذار است مدیریت شورای شهر هم به عنوان خادمین مردم بر حوزه های مختلف زندگی افراد جامعه تاثیر و ارتباط مستقیم دارد.
استفاده از ظرفیت مردم و نخبگان شهر برای رفع مسائل شهری
رستم نیان با اشاره اینکه طرقبه شهری است با مشکلات مختلف شهری، اقتصادی و فرهنگی، بیان کرد: اعضای شورای شهر که در دوره جدید قرار است پای کار بیایند توجه داشته باشند قطعا در این مسیر سخت موانع قانونی و ساختاری و غیره از طرف سایر مسئولان وجود خواهد داشت حتی ممکن است مسئولان ملی هم موانع قانونی در شهر طرقبه داشته باشند اما در کنار همه این موانع و مسیرهای سخت با همیاری عمومی و استفاده از ظرفیت مردم و با تلاش و پیگیری های جهادی می توانند تک تک مسائل و مشکلات شهر را رفع کنند.
وی با اشاره به انتخاب فرد اصلح اظهار کرد: بر اساس دیدگاه رهبری کسی را انتخاب کنیم که اصلح باشد، انتخاب فرد اصلح یعنی اینکه فردی انتخاب شود که متدین، انقلابی، آگاه، عادل و زمان شناس باشد، بنابراین بدون بصیرت کسانی را انتخاب نکنیم که با رای ما روی کار بیایند و دستان تسلیم در مقابل دشمنان بالا ببرند و حافظ و پاسدار خون شهدای عزیز ما نباشند.
معلم و فعال فرهنگی شهر طرقبه تاکید کرد: فرد انتخابی ما باید انقلابی باشد و در مسیر انقلاب و آرمان های انقلاب قدم بردارد، یکی از شاخصه های مهم برای انتخاب افراد انقلابی بودن است.
رستم نیان اظهار کرد: داوطلبانی که در انتخابات شورای شهر رای می آورند بدانند که انتخابات وسیله ای برای قدرت نیست بلکه وسیله ای است برای اینکه توان و آبروی شهر بالا برود و قدرتی برای فرد و منافع شخصی نیست.
انتهای پیام /