انتظارات برای رشد بورس
بورس اوراقبهادار تهران روز شنبه پس از چند هفته عقبنشینی ملایم، با رشد 0.44درصدی همراه بود. این سبزپوشی در تمامی بازار دیده میشد، بهطوریکه ارزش معاملات خرد بورس (سهام و حقتقدم) نیز مجددا بر مدار صعود قرار گرفتند. علاوهبر این نیز وزن ترازوی خالص تغییر مالکیت سهامداران روز گذشته در سمت حقوقی های بازار بود، بهطوریکه سرمایهگذاران خرد بورس در این روز نتوانستند ورود پول را رقم بزنند...
روز گذشته خالص تغییر مالکیت سهام بار دیگر به نام معاملهگران حقوقی بازار ثبت شد. شرایطی که با ورود به نیمسال دوم سال در بسیاری از روزهای معاملاتی شاهد آن بودیم و سهامداران خرد به دلیل نااطمینانیهای حاکم بر بازار، عمدتا در مقام فروشنده ظاهر شدهاند. شاخص سهام درحالیکه نتوانسته بازدهی مطلوبی را از ابتدای سال تاکنون از آن معاملهگران کند (11.22درصد) اما تحرکات جدید در بازارهای موازی، انتظارات برای تداوم صعود سهام را تداعی میکند. البته از اواخر تابستان اجماع تحلیلگران بر آغاز موج صعودی بورس شکل گرفته بود اما بر اساس تغییر وضعیت متغیرهای اثرگذار، این اتفاق رخ نداد.
حتی امید بورسیها به بازگشت بورس به قله اردیبهشت قوت گرفته بود. بااینحال بهرغم این سناریو، بازار سهام با وضعیت جدیدی روبهرو شده است. بررسی روند صنایع مختلف بورسی طی معاملات روز گذشته نیز حاکی از رشد شاخص کل در کنار شاخص هموزن است. طی معاملات ماههای اخیر، شاخص هموزن در مسیر صعودی حرکت کرده و بازدهی نسبتا مطلوبتری را در قیاس با نماگر اصلی بورس نشان داده است که این امر حاکی از استقبال سهامداران از سهام با ارزش بازار پایینتر در چند وقت گذشته است.
اکنون باید دید در ماههای پایانی سال، بازار سهام چه سمتوسویی به خود خواهد گرفت؟ آنچه مسلم است این است که شاخص کل در وضعیت کنونی در محدوده جذابی قرار ندارد. یعنی به فاصله سه سال و نیم قبل، این نماگر در حولوحوش همین سطح قرار داشته؛ بنابرین با توجه به این موضوع نباید انتظار داشت بورس مورد توجه فعالان اقتصادی قرار داشته باشد. اما فارغ از مقایسه وضعیت شاخص کل با سال 99 میتوان این موضوع را در نظر گرفت که در صورت دریافت سیگنالهای تورمی، بازار سهام نیز به ورطه رشد برسد. یکی از ویژگیهای عجیب در مورد عملکرد بورس تهران در دو سال قبل، به کمواکنشی این بازار نسبت به انتظارات تورمی بازمیگردد.
در واقع جایی که دلار به سمت صعودی حرکت کرده، بورس متوقف شده و با تاخیری فرسایشی به صورت اندک سر تعظیم فرود آورده است. این در حالی است که در هفتههای قبل به محض داغ شدن تنور معاملات ارزی، بازار سهام نیز علائم خوشبینانهای نشان داده و رفتاری متفاوت در قیاس با تنشهای منطقهای و تعاملات پیچیده بینالمللی مخابره کرده است. به این ترتیب باید گفت در این مقطع وضعیت نرخ ارز و نوسانات بازارهای موازی بیشتر از تنشهای غیراقتصادی که طی ماههای اخیر به اوج خود رسیده، بر ورود و خروج پول در بورس اثرگذار بوده است.
--> اخبار مرتبط