سه‌شنبه 16 بهمن 1403

اوراق تسهیلات مسکن سفته بازی در بازار مسکن را ترویج می‌کند / هزینه 40 میلیونی برای دریافت وام 160 میلیون تومانی

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

این نوع تسهیلات دادن از طریق خرید اوراق تسهیلات مسکن باعث شده است تا بازار سیاه شکل بگیرد و سفته بازی ترویج شود. اینکه متقاضی برای دریافت تسهیلات اقدام به خرید اوراق کند بعد در خرید اوراق بازار سیاه ایجاد شود و بعد افزایش و کاهش قیمت این اوراق در قیمت مسکن و گرفتن تسهیلات تاثیر بگذارد به نظر روش غلطی است.

در شرایط عادی هر شهروندی که قصد دریافت تسهیلات از بانک ها به ویژه تسهیلات مسکن را داشته باشد، نیاز است تا در بانک سپرده گذاری کند و پس از گذشت یک مدت زمان مشخص می تواند تسهیلات را با شرایط مشخصی دریافت کند.

به گزارش تابناک اقتصادی، با این حال اگر شهروندی امکان سپرده گذاری بلندمدت در بانک مسکن را جهت دریافت تسهیلات مسکن نداشته باشد می تواند برای دریافت تسهیلات زودتر، اقدام به خرید اوراق ممتاز یا اوراق تسهیلات مسکن (به اختصار تسه) کند.

*س_این اوراق توسط چه نهادی منتشر می شود؟ _س*

این اوراق توسط بانک مسکن منتشر می شود و پیش‌تر در شعب بانک مسکن و تحت یک بازار غیر مسنجم معامله می‌شد که پس از پذیرش این اوراق در فرابورس، در عمل معامله این اوراق شکلی رسمی و ضابطه‌مند به خود گرفت.

*س_آیا این اوراق تاریخ انقضا دارند؟_س*

اوراق عملا تاریخ انقضا دارند. یعنی وقتی اوراقی منتشر شد برای استفاده از آن و دریافت وام تا 2 سال مهلت وجود دارد و بعد از آن اوراق باطل می‌شود و بانک دیگر بابت آن وامی نمی‌دهد؛ بنابراین اگر اوراقی مهر 96 منتشر شده است تا مهر 98 اعتبار دارد؛ بنابراین هرقدر اوراقی جدیدتر باشد مدت اعتبار آن بیشتر است و ارزش بیشتری دارد.

*س_روش های خریداری این اوراق چگونه است؟_س*

روش خرید اوراق به این صورت است که متقاضی وام با مراجعه به یکی از شعب بانک مسکن و یا یکی از شعب کارگزاری فرابورس می تواند تا سقف مشخص شده و به میزانی که نیاز به وام دارد اوراق بخرد.

*س_قیمت آن ها بر چه اساسی تعیین می شود؟_س*

نرخ این اوراق بر اساس میزان عرضه و تقاضا در فرابورس تعیین می گردد و با هر برگ آن امکان دریافت 500 هزار تومان تسهیلات وجود دارد.

*س_طی 40 روز قیمت اوراق تسهیلات مسکن 15.5 افزایش یافت!_س*

ایسنا درباره افزایش قیمت اوراق تسهیلات مسکن در سال جاری نوشت:

بررسی ها نشان می دهد که در مورخه 13 خرداد ماه سال جاری قیمت اوراق تسهیلات مسکن (تسه) فروردین، اردیبهشت و خرداد سال 1398 به ترتیب 79 هزار و 400، 79 هزار و 700 و 79 هزار و 500 تومان بوده است. همچنین قیمت داد و ستد هر برگ از اوراق تسهیلات مسکن بانک مسکن در تیر، مرداد و شهریورماه سال 1398 نیز به ترتیب 79 هزار و 100، 79 هزار و 500 و دوباره 79 هزار و 500 تومان بوده است.

قیمت اوراق مهر، آبان و آذر 1398 نیز 79 هزار و 800، 79 هزار و 500 و 78 هزار و 900 تومان بوده و هر برگ اوراق تسهیلات مسکن در دی، بهمن و اسفند سال گذشته نیز در تاریخ 13 خرداد ماه سال جاری با قیمت‌های 79 هزار و 700، 79 هزار و 300 و 80 هزار تومان داد و ستد می‌شده است.

بنابراین هزینه وام مسکن بر اساس آخرین قیمت که همان قیمت اوراق اردیبهشت ماه سال جاری (80 هزار تومان) است، محاسبه شده است.

سقف تسهیلات مسکنی که به زوج‌های تهرانی تعلق می گیرد 240 میلیون تومان شامل 100 میلیون تومان تسهیلات خرید مسکن برای هر نفر و 40 میلیون تومان وام جعاله می باشد. بنابراین زوجین تهرانی باید برای دریافت تسهیلات 200 میلیون تومانی، 400 برگه تسهیلات مسکن (برای هر 500 هزار تومان تسهیلات یک برگه خرید کنند) خریداری کنند که هزینه آن 32 میلیون تومان (از قرار هر برگه 80 هزار تومان) است که همراه با شش میلیون و 400 هزار تومان وام جعاله که برای آن باید 80 برگه تسهیلات مسکن خریداری کنند، در مجموع باید 38 میلیون و 400 هزار تومان پرداخت کنند.

این در حالی است که اگر زوجین تهرانی برای دریافت وام 240 میلیون تومانی مسکن و جعاله در ابتدای اردیبهشت ماه سال جاری اقدام می کردند باید 22 میلیون و 752 هزار تومان پرداخت می‌کردند. یعنی بعد از گذشت 40 روز قیمت اوراق تسهیلات مسکن برای یک زوج تهرانی در مجموع 15 میلیون و 648 هزار تومانی افزایش یافته است.

نکته جالب اینجاست که در مجموع زوجین تهرانی برای دریافت 240 میلیون تومان وام مسکن، باید 480 برگه تسهیلات مسکن به قیمت 38 میلیون و 400 هزار تومان پرداخت کنند که این رقم تقریبا برابر با 40 میلیون تومان وام جعاله ای است که پرداخت می شود!

*س_چرا قیمت اوراق تسهیلات مسکن افزایش 15.5 میلیون تومان یافت؟_س*

بررسی ها نشان می دهد که چهار عامل موجب افزایش قیمت اوراق تسهیلات مسکن شده است که این چهار عامل عبارتند از:

  • افزایش تقاضا برای دریافت وام جعاله مسکن تحت تاثیر تصمیم جدید برای پرداخت وام جعاله به مالکان و دارندگان واحدهای مسکن مهر،
  • افزایش تقاضا برای دریافت وام بدون سپرده ساخت مسکن که بخشی از آن با استفاده از خرید اوراق به سازنده‌ها تخصیص داده می شود،
  • افزایش تقاضای مصرفی برای خرید مسکن با استفاده از وام اوراق
  • پررنگ‌تر شدن حضور سرمایه‌گذاران ملکی در بازار که قصد خرید مسکن و دریافت وام با استفاده از اوراق حق تقدم دریافت تسهیلات دارند.
*س_ اوراق تسهیلات سفته بازی در بازار مسکن را ترویج می کند_س*

حسام عقبایی نایب رئیس اول اتحادیه املاک تهران در گفتگو با خبرنگار تابناک اقتصادی با بیان اینکه روش پرداخت تسهیلات بانکی در کشور ما روشی غلط است، افزود: به این دلیل غلط است که باید پرداخت تسهیلات بانکی به گونه ای باشد که در وهله اول بوروکراسی های اداری در حداقل ممکن باشد و در وهله دوم هزینه های مترتبه برای دریافت تسهیلات بانکی برای متقاضیان نیز تا حد امکان کاهش یابد و حتی به صفر برسد.

وی ادامه داد: لذا در هیچ جای دنیا به این صورت نیست که بخواهند به متقاضی دریافت تسهیلات، 160 میلیون تومان وامی بدهند که حدود 30 یا 40 میلیون تومان آن هزینه است. به عبارت بهتر فرد متقاضی تسهیلات در ایران باید یک چهارم تسهیلات دریافتی را هزینه کند تا به تسهیلات مورد نیاز خود برسد.

نایب رئیس اول اتحادیه املاک تهران گفت: این نوع تسهیلات دادن باعث شده است تا بازار سیاه شکل بگیرد و سفته بازی ترویج یابد.

وی افزود: بانک مرکزی، شورای پول و اعتبار، دولت و بانک عامل باید در جهت ارائه تسهیلات بانکی برای خرید مسکن ورود پیدا کنند. اینکه متقاضی برای دریافت تسهیلات اقدام به خرید اوراق کند بعد در خرید اوراق بازار سیاه ایجاد شود و بعد افزایش و کاهش قیمت این اوراق در قیمت مسکن و گرفتن تسهیلات تاثیر بگذارد به نظر روش غلطی است.

عقبایی گفت: در برخی از کشورهای توسعه یافته سود تسهیلات بانکی حتی به عدد منفی رسیده است. یعنی اینکه به فرد متقاضی 100 میلیون وام می دهند و 90 میلیون از وی پس می گیرند. حتی در کشورهای اطراف ایران نیز سود تسهیلات بانکی بین 1 تا 4 درصد می باشد.

این در حالی است که در کشور ما تسهیلات با سود 18 درصد پرداخت می شود و به جز این 18 درصد هم فرد متقاضی باید 30 تا 40 میلیون تومان هم برای دریافت یک وام هزینه کند که این سود تسهیلات را به 30 درصد افزایش می دهد.

نایب رئیس اول اتحادیه املاک تهران در انتهای صحبت های خود گفت: به نظر من این روش اوراق تسهیلات مسکن باید اساسا برچیده شود، چرا که این روش سوداگری و سفته بازی در بازار مسکن ترویج می کند.